"Helva" paylaşımı yapan Derya Büyükuncu hakkında yakalama kararı çıkartıldı
"Koronavirüs olmuş ve dua istiyor. Ediyoruz merak etmesin. Helvayı yapmaya başladım. Zamanı gelince dağıtacağım" paylaşımı yapan milli yüzücü Derya Büyükuncu’ya daimi hak mahrumiyeti cezası verildi.
Fotoğraf: @deryabuyukuncu/Twitter
Twitter hesabından "Koronavirüs olmuş ve dua istiyor. Ediyoruz ediyoruz, merak etmesin. 20 tencere helvayı yapmaya başladım. Zamanı gelince bütün mahalleye dağıtacağım" paylaşımı yapan milli yüzücü Derya Büyükuncu’ya daimi hak mahrumiyeti cezası verildi.
Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu, Twitter hesabından paylaştı.
Paylaşılan kararda Türkiye Yüzme Federasyonu Disiplin Kurulu'nun bugün olağan üstü toplandığı aktarılarak, Büyükuncu'nun paylaşımının Kovid-19'a yakalanan AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan'a dair olduğu öne sürüldü. Paylaşımın, Türkiye Yüzme Federasyonu Disiplin Kurulu Talimatı'nın 34. maddesine aykırı olduğu savunuldu.
Kararda şu ifadeler yer aldı:
"İş bu toplantıda Derya Büyükuncu hakkında, Büyükuncu'nun sosyal medya üzerinden sarfettiği söylem ve yazıların Cumhurbaşkanı'na ve eşine aleniyet oluşturacak şekilde yapmış olduğu paylaşımlarının Türkiye Yüzme Federasyonu Disiplin Kurulu Talimatı'nın 34. maddesine aykırı olduğu, ulusal medya kanallarından öğrenildiği üzere İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca ilgili hakkında adli soruşturma başlatıldığı, eylemlerinin yoğunluğu ve içeriğinin şiddeti göz önünde bulundurularak, daimi hak mahrumiyetiyle cezalandırılmasına karar verilmiştir."
Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu da Twitter hesabından “Bırakın bir sporcuya yakışmamasını insanlığa sığmayacak ifadeleri kabul etmemiz, sineye çekmemiz mümkün değil. Sporcu ahlakına sığmayan bu çirkin hareket için gereği yapılıyor” sözlerini sarf etti.
YAKALAMA KARARI
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Derya Büyükuncu hakkında yakalama kararı çıkartıldığını açıkladı.
Yapılan açıklamada, Sayın Cumhurbaşkanımızın rahatsızlığı ile ilgili suç teşkil eden paylaşımlara yönelik resen başlatılan soruşturma kapsamında, Derya Büyükuncu hakkında yakalama kararı çıkartılmıştır" denildi.
Derya Büyükuncu dahil 8 kişi hakkında, Tayyip Erdoğan ve Emine Erdoğan’ın koronavirüse yakalanmalarının ardından yaptıkları paylaşımlar gerekçe gösterilerek soruşturma başlatılmıştı. Soruşturma kapsamında Büyükuncu'nun yurt dışında yaşadığı tespit edilmişti.
HUKUKÇU KAMİL TEKİN SÜREK: ÜLKEMİZDE İKTİDAR İÇİN AYRI MUHALEFET İÇİN AYRI HUKUK VAR
Hukukçu Kamil Tekin Sürek, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığının, Tayyip Erdoğan ve Emine Erdoğan'ın Kovid-19'a yakalanmaları üzerine yapılan sosyal medya paylaşımları için başlattığı soruşturmaları Evrensel'e değerlendirdi.
Söz konusu paylaşımlar nedeniyle yurttaşların gözaltına alınması ya da tutuklanmasının yasalara ve hukuka aykırı olduğunu vurgulayan Sürek, "Yargıtay Ceza Genel Kurulu, benzer durumda 'Allah belanı versin' sözlerini hakaret kabul etmemiştir. Helva yapmak gibi sözler de hakaret kabul edilemez" dedi.
Benzer ifadelere AKP'li isimlerce dile getirildiğinde hukukun farklı şekilde işlediğini belirten Sürek, "Benzer sözler AKP'liler tarafından muhaliflere söylendiğinde savcılar tarafından 'ifade özgürlüğü' kapsamında değerlendiriliyor. AKP'liler için suç olmayan sözleri muhalifler söylediği zaman ise suç kabul ediliyor. Ülkemizde iki ayrı hukuk var: İktidar için hukuk, muhalefet için hukuk. Ülkemiz bir hukuk devleti değil. Cumhurbaşkanı hukukun üstünde. Onu eleştiren herkes en ağır bir biçimde cezalandırıyor" dedi.
Söz konusu paylaşımların yasalara ve İnsan Haklar Avrupa Sözleşmesi'ne göre suç olmadığının altını çizen Sürek, "Suç olsa bile gözaltına alınması tutuklanması gerekmez. Birisi ben Kovid hastası olduğum zaman 'Helvanı hazırlıyorum' dese tutuklanır mı? Ya da biri bana 'İnşallah iyileşemezsin' dese tutuklanır mı? Tutuklanmaz. Ama benzer sözler Cumhurbaşkanı aleyhine söylenince tutuklama, gözaltı oluyor. Cumhurbaşkanı'nın yasalar önünde ayrıcalığı mı var? Demek ki var" diye konuştu.
Sürek, yargının geldiği son noktayı ise şöyle değerlendirdi: "Maalesef artık ülkemizde Anayada ve yasalar yok. Keyfi bir yönetim söz konusu. Yargı sistemi beş yüz sene öncesinden daha kötü durumda."
DERYA BÜYÜKUNCU KİMDİR?
2 Temmuz 1976 da İstanbul Kadıköy’de doğan Deya Büyükuncu, ilk milli yarışını 9 yaşındayken 12 yaş grubunda Bulgaristan’da düzenlenen 1985 Balkan Yaş Grupları Yüzme Şampiyonası’nda yüzerek bronz madalya kazandı.
İzmir’de düzenlenen 1987 Balkan Yaş Grupları Yüzme Şampiyonası’nda beş altın madalyanın sahibi oldu. Aynı yıl Türkiye’de yapılan yüzme yarışlarında 10 yaş grubunun tüm Türkiye rekorlarını kırdı.
Fransa’da düzenlenen 1993 Akdeniz Oyunları’nda 200 metre sırtüstünde Akdeniz Oyunları rekoru kırarak altın madalyanın sahibi oldu.
1985-2012 yılları arasında yaklaşık 500 kez yüzme rekoru kırıp 500 kez milli takımda yer aldı.
1993 Amerika Yüzme Şampiyonası’nda 100 metre sırtüstünde zamanın dünya rekortmeni ve şampiyonu olan Jeff Rouse’u geçerek U.S. Open rekorunu kırıp altın madalyanın sahibi oldu. Derya Büyükuncu aynı şampiyonada 200 metre sırtüstünde de altın madalyanın sahibi oldu.
İstanbul'daki Abdi İpekçi Arena'nda yapılan 2009 Avrupa Kısa Kulvar Yüzme Şampiyonası'nda, 200 metre sırtüstünde 1.51.08 ile Türkiye rekoru kırarak finale çıkan Büyükuncu, finalde 1.51.54'lük derecesiyle Avrupa beşincisi oldu.
Toplam altı kez (1992, 1996, 2000, 2004, 2008, 2012) olimpiyatlarda yarışan ilk yüzücü olma unvanını Lars Frölander ile birlikte paylaşmaktadır.
Büyükuncu, ABD’de Michigan Üniversitesi eğitim aldı. (SPOR SERVİSİ)