Karınca Lojistik işçileri ek zam ve sendika hakkı için iş durdurdu
İstanbul’daki Karınca Lojistik firmasında çalışan ve Liman-İş’te örgütlenme mücadelesi veren işçiler, ek zam ve sendika haklarının tanınması talepleriyle iş durdurdu.
İstanbul’daki Karınca Lojistik’te işçilerin maaşları asgari ücret düzeyinde kaldı.
Bir süredir Liman-İş'te örgütlenme mücadelesi veren işçiler, sendika haklarının tanınması ve toplu is sözleşmesi imzalanması talebiyle iş bıraktı.
Şirketin Büyükçekmece deposunda çalışan ve bu taleplere iş bırakan 420 işçinin bir kısmı bahçeye çıkarken, bir kısmının çıkması ise engellendi.
Firma önüne gelen Liman-İş İstanbul Bölge Başkanı Sinan Ceviz, burada işçilere seslendi.
Ceviz, “Temel haklarımız için mücadelemizi sürdüreceğiz. Tek çare, birlik olacaksınız, üretimden gelen gücünüzü kullanacaksınız. Sizi tehdit edip korkutmaya çalışabilirler ama onların yüreğinde korku var. Siz alın terinizin karşılığını istiyorsunuz, bunun yolu da bu yaptığınız gibi masaya yumruğunuzu vurmaktan geçiyor” dedi.
Ceviz, “Zam yapmazsan, sendikal haklarını engellersen işçinin çalışmama hakkı vardır ve bu yasaldır. Size 'Yasa dışı iş yapıyorsunuz' diyecekler. Bunlar boş laflar arkadaşlar, bunlara inanmayacağız” diye konuştu.
NE OLMUŞTU?
Yoğunlukla C&A şirketinin taşımacılık işlerini yapan Karınca Lojistik, C&A da işçilerinin sendikalaşmasından taraf olduğunu belirtmesine rağmen bunu engellemeye çalışıyor.
Liman-İş, diyalogdan yana olduğunu söylemesine karşın işveren önce iki kez çalışan sayısını artırarak sendikalaşmanın önüne geçme girişiminde bulundu. Ardından ise iş kolunu değiştirmeye çalıştı. İş kolu değişikliğine karşı dava açıldı ve yargı süreci sürüyor.
İş bırakan Karınca Lojistik işçileri yalnızca maaş zammı istemiyor. Asgari ücrete çalıştırılan işçiler, sendikal haklarının tanınmasını ve sendikayla işveren arasında ücret zammı, ikramiye ve diğer sosyal haklarını kapsayan bir toplu iş sözleşmesi imzalanmasını talep ediyor.(İstanbul/EVRENSEL)