EDİRNE
Edirne Tabip Odası çağrısıyla 1 günlük iş bırakan sağlık emekçileri Trakya Üniversitesi Hastanesi önünde bir araya gelerek basın açıklaması gerçekleştirdi.
(HABER MERKEZİ)
Sağlık çalışanları, sağlık emek ve meslek örgütlerinin çağrısıyla ekonomik talepler başta olmak üzere çalışma alanlarının ve koşullarının düzeltilmesi talebiyle ülke genelinde iş bıraktı. Türk Tabipleri Birliği (TTB), Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES), Devrimci Sağlık İşçileri Sendikası (Dev Sağlık İş)’in de aralarında olduğu çok sayıda emek ve meslek örgütünün çağrısıyla pek çok hastanede çok sayıda emekçi acil müdahaleler dışında hizmet vermiyor. Hastanelerin önünde bir araya gelen hekimler ve sağlık emekçileri açıklamalar yapıyor.
Edirne Tabip Odası çağrısıyla 1 günlük iş bırakan sağlık emekçileri Trakya Üniversitesi Hastanesi önünde bir araya gelerek basın açıklaması gerçekleştirdi.
(HABER MERKEZİ)
Mersin Tabip Odası, Mersin Dişhekimleri Odası, SES Mersin Şubesi, Genel Sağlık İş, Birlik Dayanışma Sendikası ve Mersin Aile Hekimleri Derneğinin katılımıyla Mersin'de tüm sağlık birimlerinde tam katılımlı iş bırakmalar gerçekleştirildi.
Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesinde, Toros Devlet Hastanesinde, Tarsus Devlet Hastanesinde, Erdemli Devlet Hastanesinde, Silifke Devlet Hastanesinde ve Anamur Devlet Hastanesinde de basın açıklamaları yapıldı.
Toros Devlet Hastanesinden Özgür Çocuk Parkı’na kitlesel olarak yürüyüş yapma programı ise Valilik tarafından engellenmek istendi. Ancak sağlık emekçileri Özgür Çocuk Parkı’na yürüyerek Mersin Emek ve Demokrasi güçlerinin de katıldığı kitlesel bir basın açıklaması yaptı. (HABER MERKEZİ)
Sinop ve ilçelerinde de sağlık çalışanları 1 günlük iş bırakma eylemi gerçekleştirdi.
Sinop Atatürk Devlet Hastanesi önünde bir araya gelen Türk Tabipleri Birliği üyeleri ve ilgili sendika temsilcileri basın açıklaması düzenledi. (HABER MERKEZİ)
Van-Hakkari Tabip Odası ile Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Van Şubesinin, özlük haklarının iyileştirilmesi amacıyla Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesinde yapmak istedikleri açıklama sırasında polislerce gözaltına alınan 8 sağlık emekçisi serbest bırakıldı.
Sağlık emekçileri, Valiliğin yasağı gerekçe gösterilip “ “2911 sayılı toplantı ve gösteriş yasağına muhalefet” iddiasıyla götürüldükleri İl Emniyet Müdürlüğünde ifade verdi. İfade işlemlerinin ardından 8 sağlık emekçisi, Van Eğitim ve Araştırma Hastanesine götürülerek alınan sağlık raporunun ardından serbest bırakıldı. (Van/MA)
Bursa'da Bursa Tabip Odasının öncülüğünde gerçekleştirilen iş bırakma kentteki 7 kamu hastanesinde; Çekirge Devlet Hastanesi, Ali Osman Sönmez Onkoloji Hastanesi, Bursa Şehir Hastanesi, Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi, Yüksek İhtisas Hastanesi, Dörtçelik Çocuk Hastanesi ve Gemlik Devlet Hastanesinde eş zamanlı olarak gerçekleştirildi.
Çekirge Devlet Hastanesi önünde yapılan açıklamayı Bursa Tabip Odası Başkanı Doç. Dr. Alpaslan Türkkan okudu.
Oyalama değil, hakkımız olanı istiyoruz diyen Türkkan, “Taleplerimizin karşılanmaması durumunda daha uzun süreli G(Ö)REV’e hazır bulunduğumuzu da buradan kamuoyuna bildirmek istiyoruz. Bu G(ö)REV yalnızca hekimler/sağlık çalışanları için değil, hepimiz içindir. Taleplerimiz; halkımızın sağlık hakkı, topluma nitelikli sağlık hizmeti sunulması ve insanca yaşamın sağlanmasıdır. Biz hekimler ve sağlık çalışanları dün olduğu gibi bugün de nitelikli sağlık hizmeti sunmak ve iyi hekimlik yapmak istiyoruz” dedi. (Bursa/EVRENSEL)
(HABER MERKEZİ)
Ankara’da iş bırakan sağlık emekçileri Hacettepe Üniversitesi Hastanesi önünde bir araya gelerek “Hakkımız olanı alana kadar, mücadeleye devam” pankartı açtı. SES Ankara Şubesi, Ankara Tabip Odası, Ankara Diş Hekimleri Odası ve Dev Sağlık İş’e üye çok sayıda sağlıkçının katıldığı eyleme CHP Ankara Milletvekili Murat Emir de destek verdi.
“Yaşamak ve yaşatmak istiyoruz”, “Sağlıkta dönüşüm ölüm demektir” sloganlarını atan sağlık emekçileri sağlığın alınıp satılan bir meta haline dönüştürülmesine karşı çıkarak “Hastaneleri işletme, hekimleri ve sağlık emekçilerini köle olarak gören bu sistemin kabul etmiyoruz” dedi. Sağlık emekçilerinin emeğinin ucuzlatıldığına, çalışma koşullarının kötüleştiğine dikkati çeken sağlık emekçileri “Halkın da sağlık hakkı elinden alınmış, gelinen aşamada sağlık sistemi işlemez hale gelmiştir” dedi.
Pandemiyle birlikte sağlık emekçilerinin çalışma koşullarının daha da kötüleştiğine vurgu yapılarak “Ekonomik krizle birlikte ekonomik kaybımız derinleşti. Tüm toplumsal kesimler gibi geçinemiyoruz. Sağlık emekçileri olarak bir kez daha güvenli çalışma ortamı ve insanca yaşanacak ücret ve şiddetin yaşanmadığı çalışma ortamları istiyoruz” denildi. (Ankara EVRENSEL)
Sağlıkçılar Artvin-Hopa’da da basın açıklaması yaptı. Hopa Devlet Hastanesi önünde yapılan açıklamada, Artvin Devlet Hastanesinde bir sağlık emekçisinin uğradığı bıçaklı saldırı hatırlatılarak, “Her gün saldırıya uğrayacağız endişesiyle görev yapmak istemiyoruz. Sağlıkta şiddet yasasının bir an önce çıkmasını istiyoruz” ifadeleri kullanıldı. (Artvin/EVRENSEL)
Dersim’de iş bırakan sağlık emekçileri Tunceli Devlet Hastanesi önünde basın açıklaması yaptı. Açıklamada konuşan Sağlık Emekçileri Sendikası Şube Başkanı Serap Kahraman, “Siyasal iktidar sağlık hizmetlerini üreten sağlık çalışanlarının haklarını görmezden gelmekte, tercihini sermayeden yana kullanmaktadır. Tüm toplumsal kesimler gibi bizler de artık geçinemiyoruz” dedi.
Kahraman sağlık emekçilerinin taleplerini sıralayarak “Bizleri artık sağlık hizmeti veremez hale getirilen bu çalışma yaşamının sürdürülemez olduğunu bir kez daha ifade ediyoruz. Oyalama değil, hakkımız olanı istiyoruz. Yaşama adanmış bir mesleğin mensupları olarak hakkımızı gasp eden bu bozuk düzene karşı alternatifsiz değiliz. Bize dayatılan bu çalışma koşulları, bu sefalet ücretlerin kader olmadığını biliyoruz. 14 Mart sağlık haftasına doğru giderken büyük sağlıkçı buluşmaları gerçekleştireceğiz. Taleplerimizin karşılanmaması durumunda daha uzun süreli G(Ö)REV’e hazır bulunduğumuzu da buradan kamuoyuna bildirmek istiyoruz” diye konuştu. (Dersim/EVRENSEL)
İstanbul Tabip Odası, İstanbul Diş Hekimleri Odası, İstanbul Eczacı Odası, İstanbul Veteriner Hekimler Odası, SES İstanbul Şubeleri, Genel Sağlık-İş, İstanbul Şubesi Birinci Basamak Sağlık Çalışanları Birlik ve Dayanışma Sendikası, Devrimci Sağlık İş’in çağrısı ile iş bırakan sağlık emekçilerinin hastanelerden sonraki adresi İstanbul Ünivesitesi Çapa Tıp Fakültesi oldu.
Çapa'da açıklama yapan sağlık emekçileri, "Bizler insanca yaşayacağımız ücret ve insanca çalışma koşulları istiyoruz. Nitelikli sağlık hizmeti vermek istiyoruz. Bıçak kemiğe dayandı, sağlıkçıların sesini duyun, oyalamayın, haklarımızı verin!" dedi.
{{454552}}
Adana'daki sağlık emekçileri de Kovid-19’un meslek hastalığı sayılması, ekonomik ve özlük haklarının iyileştirilmesi talepleriyle bir günlük iş bırakma eylemi yaptı.
Çukurova Üniversitesi Balcalı Hastanesi, Çukurova ve Seyhan Devlet Hastaneleri ile Adana Şehir Hastanesinde çalışan emekçiler iş bıraktı. İşyerleri önlerinde bir araya gelen emekçiler Balcalı Hastanesi ve ardından Şehir Hastanesi Başhekimlik önünde basın açıklaması yaptı.
February 8, 2022
(Adana/EVRENSEL)
Sağlık iş kolunda örgütlü emek ve meslek örgütlerinin 8 Şubat Salı günü ‘g(ö)rev’ deyiz eylemi için Elazığ Ruh Sağlığı ve Hastalıları Hastanesi bahçesinde basın açıklaması yapıldı. SES Şube Başkanı Fulya Yeğin’in yapmış olduğu açıklamada, “Sağlığı alınıp satılan bir meta, hastaneleri işletme, hastaları müşteri ve sağlık çalışanlarını köle olarak gören anlayışın yürürlüğe koyduğu sağlıkta dönüşüm programı ile sağlık emekçilerinin emeği ucuzlatılmış, çalışma koşulları kötüleşmiş halkın sağlık hakkı elinden alınmış gelinen aşamada sağlık sistemi işlemez hale gelmiştir” denildi.
Yeğin, pandemiyle birlikte sağlık emekçilerinin çalışma koşullarında zorluğun arttığına vurgu yaparak, “Siyasal iktidar sağlık hizmetlerini üreten hekimleri ve sağlık çalışanlarının haklarını görmezden gelmekte, tercihini sermayeden yana kullanmaktadır. Tüm toplumsal kesimler gibi bizler de artık geçinemiyoruz” dedi.
“Koruyucu sağlık hizmetlerinden daha çok tedavi edici sağlık hizmetlerinin sunulduğu, sağlık hizmet sunumunda sevk zincirinin tamamen ortadan kaldırıldığı, kışkırtılmış sağlık talebi yaratan bu sağlık sistemi toplumun nitelikli sağlık hizmeti alma hakkını elinden almaktadır. Sağlığa erişim giderek zorlaşmakta, katkı-katılım payları ile ekonomik krizin derinleştiği koşullarda yurttaşın cebinden giderek daha fazla para çıkmaktadır. Bu işlemeyen, sağlık değil sağlıksızlık üreten sağlık sisteminin tüm yükünü ise sağlık emekçileri çekmekte, emeklerinin karşılığını alamadan her geçen gün umutsuzluğa sürüklenmektedirler” diye belirten Yeğin, “Bugünde sesimize kulak asmayan, taleplerimizi görmezden gelenlere karşı bir kez daha uyarı G(Ö)REV’indeyiz” dedi. (Elazığ/EVRENSEL)
Elazığ'da sağlık emekçileri #BugünGöREVdeyiz diyerek Elazığ Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesi bahçesinde basın açıklaması yaptı
“Bugünde sesimize kulak asmayan, taleplerimizi görmezden gelenlere karşı bir kez daha uyarı G(Ö)REV’indeyiz”