08 Şubat 2022 07:49

İzmir’de işçiler ek zam talebiyle eylemde

İzmir'deki bazı fabrikalarda, düşük ücret zamlarına karşı iş bırakma, iş yavaşlatma gibi eylemler sürüyor, işçiler sendikalaşmaya yöneliyor.

Arşiv | Fotoğraf: Evrensel

Reklam

Dilek OMAKLILAR
Bulut FİLİK

İzmir

İzmir'de Torbalı, Gaziemir ve Çiğli sanayi bölgelerinde metal ve plastik iş kollarında bulunan 5 fabrikada işçiler, düşük ücret zamlarına tepki gösterdi. İş bırakma, iş yavaşlatma eylemleri yapan işçiler sendikalaşmaya yöneliyor.

Metalde Gates Endüstriyel ile Vansan, petrokimya iş kolunda Aero, rüzgar endüstrisinde Polibak ve DNZ Plastik gibi fabrikalarda işçiler, düşük ücretlere karşı birleşiyor.

Çiğli Organize Sanayi Bölgesindeki birçok fabrikada ne kadar zam alacaklarını bilmeyen işçiler, asgari ücret düzeyinde artış yapılmasının da gelen zamlar karşısında yetersiz olacağını tartışıyor. Ayrıca Çiğli OSB’de faaliyet yürüten Vansan’da işçiler, yapılan düşük zamlara tepki göstererek işbaşı yapmazken, geçtiğimiz günlerde de Polibak’ta ücretteki eşitsizlik ve zamların yetersizliğine karşı işçiler iş durdurdu.

GATES İŞÇİLERİ İŞ YAVAŞLATIYOR

Ege Serbest Bölgede yer alan Gates Endüstriyel fabrikasında ise işçiler, ücretlerde yüzde 36 ve 40 zam yapılmasına karşı iki haftadır iş yavaşlatıyor. İşçiler, sendikalı, güvenceli, insanca yaşayabilecek bir ücret istiyor.

Çiğli OSB’de faaliyet gösteren Vansan şirketinde işçiler ücretlerinin yatmaması ve zam oranlarının belirsizliği sebebiyle önceki gün işbaşı yapmadı. 600 işçinin çalıştığı Vansan’da ücretlerinin hâlâ yatmaması ve herhangi bir açıklama yapılmaması sonucu işçiler tepki gösterip, “İnsan yerine konmuyoruz, bir açıklama dahi yapılmıyor” diyerek üretime başlamadı. Bunun üzerine görevli müdürlerin işçileri “motive” etme amacıyla yaptığı konuşmalar da yeterli olmadı. Tepki üzerine işçilere bordroları mesaj olarak gönderilirken bu kez de işçiler yapılan zam oranlarını yeterli görmeyerek tepki gösterdi.

2022 yılı itibarıyla Japon menşeli Ebara şirketine geçen Vansan’da işçiler, yeni şirketle birlikte sorumlu müdürlerin her şeyin düzeleceğini söylemesine rağmen, yatırılan ücretlerdeki aldıkları zamla bunun böyle olmadığını gördüklerini belirtti.

"ARTIK SENDİKALAŞMA ZAMANI"

Görüştüğümüz bir işçi, “En iyi ve yüksek maaş şu an Vansan’da, 4 bin 850 TL. Bu fabrikada gençliğimizi çürüttük. Bunun karşısında aldığımız ücret bu olmamalı. Ben beş yıldır çalışıyorum. Maaşım 4 bin 550 TL. Asgari ücretten bir farkı yok maaşlarımızın” dedi.

“Çoğu arkadaşımız asgari ücretin de altında kaldı” diyen bir başka işçi de şöyle devam etti: “Bizlere performans sistemi ile ne kadar çok üretirseniz o kadar çok kazanırsınız dediler. Bütün işçiler canlarını dişine takarak çalıştı ki daha iyi ücret alabilmek için. Yıllık 30 bin olan üretim hacmini 50 bine çıkardık. Ama yapılan zam da ortada. Vansan işçileri örgütlenmenin gerekliliğini anladı. Ve çoğu arkadaşımız sendikalaşmanın zamanının geldiğini düşünüyor artık.”

Fabrikada gerçekleşen bu gelişmeler üzerine ise Emek Partisi Çiğli İlçe Örgütü, Vansan önünde örgütlenme ve mücadele çağrısı yapan bildiriler dağıttı. İşçilerin bildiriye ilgisi yoğunken, işçiler fabrika içinde dağıtım yapmak için de toplu aldı.

POLİBAK İŞÇİLERİ İŞ DURDURDU

Öte yandan geçtiğimiz günlerde de Çiğli OSB’de yer alan Polibak’ta bir bölümde ücretlere yapılan zammın diğer işçilerin ücretlerine yapılan zamma göre daha az olduğu için işçiler bir süre iş durdurdu.

Edinilen bilgilere göre, fabrikada genele yüzde 50 zam yapılırken bir bölüme ise yüzde 27 ila yüzde 37 arasında zam yapılınca işçiler iş durdurdu. Ardından yönetim tekrar düzenleme yapılacağını duyurup işçilerden süre isterken, işçiler de işbaşı yaptı. Çıkacak sonuca göre ise işçiler tekrar iş durdurabilir.

 

Reklam