Okmeydanı'nda sağık emekçileri iş bıraktı: Hakkımızı alana kadar mücadele devam edeceğiz
Okmeydanı Cemil Taşçıoğlu Şehir Hastanesinde ve Okmeydanı Ağız Diş Hastanesinde iş bırakan sağlık emekçileri: Trendyol işçileri gibi, Yemeksepeti işçileri gibi hakkımızı alana kadar mücadele edeceğiz.
Fotoğraf: Eylem Nazlıer/Evrensel
Sağlık emekçileri ağır çalışma koşulları, uzun nöbetler, eksik istihdam, sağlıkta şiddet ve özlük haklarının aşındırılması nedeniyle Türkiye genelinde greve çıktı. Okmeydanı Cemil Taşçıoğlu Şehir Hastanesinde ve Okmeydanı Ağız Diş Hastanesinde iş bırakma eylemi yapan sağlıkçılar, hükümete çağrıda bulundu, " Hakkımızı alacağız" dedi. Soğuk hava ve yağmura rağmen hastane önünde eylem gerçekleştiren sağlık çalışanlarına, hastalar da alkışlarla destek verdi.
Okmeydanı Cemil Taşçıoğlu Şehir Hastanesinde yapılan açıklamayı İstanbul Tabip Odası Denetleme Kurulu Üyesi Dr. Nazmi Algan gerçekleştirdi.
"GEÇİNEMİYORUZ"
Pandeminin daha da derinleştirdiği kriz ortamında ekonomik ve sosyal haklarıyla ilgili büyük hak kayıpları yaşamaya devam ettiklerini hatırlatan Algan, "Siyasi iktidar sağlık hizmetlerini üreten sağlık emekçilerinin haklarını görmezden gelmekte, tercihini sermayeden yana kullanmaktadır. Her gün yağmur gibi gelen zamlar nedeniyle, tüm toplum kesimleri gibi bizler de artık geçinemiyoruz" dedi.
"SAĞLIK SİSTEMI İŞLEMEZ HALE GELDİ"
Algan, "Sağlığı alınıp satılan bir meta, hastaneleri işletme, hastaları müşteri ve sağlık çalışanlarını köle olarak gören anlayışın ürünü olan 'sağlıkta dönüşüm programı' ile bizlerin emeği ucuzlatılmış, çalışma koşulları kötüleşmiş, halkın sağlık hakkı ise büyük ölçüde elinden alınmış gelinen aşamada sağlık sistemi işlemez hale gelmiştir" ifadelerini kullandı.
"HER GEÇEN GÜN DAHA FAZLA ŞİDDETE MARUZ KALMAKTAYIZ"
Sağlığa erişim giderek zorlaştığını, katkı-katılım payları ile ekonomik krizin derinleştiği koşullarda yurttaşın cebinden giderek daha fazla para çıktığını aktaran Algan, "Bugün işlemeyen, sağlık değil sağlıksızlık üreten sisteminin tüm yükünü ise bizler çekmekte, emeğimizin karşılığını alamadan her geçen gün daha fazla şiddete maruz kalmaktayız. Yetersiz istihdamın ve kışkırtılmış sağlık talebinin karşısında tükenmekte, angarya ile daha çok çalışmaya zorlanmaktayız" diye konuştu.
"SAĞLIK ÇALIŞANLARIN İYİLİK HALİ ORTADAN KALDIRILMAKTADIR"
"Bu yoğun emeğin karşılığında ise insanca yaşanabilecek temel ücrete erişmek yerine oyalama tasarılar, ek ödeme yalanları ile oyalanmaktayız" diyen Algan sözlerine şöyle devam etti:
"Performans sistemi ile sağlık çalışanları birbirine düşman edilmekte, nitelik değil nicelik önemsenmektedir. Yoğun emek gerektiren bu çalışma düzeni ve ekonomik sorunların yanı sıra liyakatsiz atamalar, yönetici mobbingleri, KHK’ler ve soruşturmalar gibi antidemokratik uygulamalar ile sağlık hizmeti vermeye çalışan sağlık emekçilerinin iyilik hali ortadan kaldırılmaktadır."
"HAKKIMIZI ALANA KADAR MÜCADELE EDECEĞİZ"
Basın açıklamasının ardından söz alan SES İstanbul Şişli Şube Başkanı Fadime Kavak, "Kimseden bir lütuf beklemiyoruz. Bizler emeğimizin karşılığını, hakkımız olanı istiyoruz" dedi ve sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bunu alana kadarda mücadele etmeye devam edeceğiz. Tıpkı Trendyol işçileri, Yemeksepeti işçileri gibi. Biz sağlık emekçileri de hakkımızı alana kadar mücadele devam edeceğiz."
Kavak'ın konuşması devam ederken hastalar da alkışlarla destek verdiler, "Yanınızdayız" dediler.
"SAĞLIK ÇALIŞANLARI EMEKLİ OLDUKTAN SONRA DA ÇALIŞMAK ZORUNDA KALMAKTADIR"
Okmeydanı Ağız Diş Hastanesinde grev halaylarla başladı. Yağmura ve soğuk havaya rağmen sağlık emekçileri taleplerini haykırdı.
Burada yapılan açıklamayı ise SES İşyeri Temsilcisi Tülin Çelik gerçekleştirdi.
TİS görüşmelerinde yetkilendirilmiş "yandaş sendika ve birlikte hareket ettiği sarı sendikanın sağlık emekçilerini masada sattığını" söyleyen Çelik, "TÜİK'in açıkladığı gerçek olmayan enflasyon oranı %36,8 iken yetkili sendika 7+5 imza atarak ne kadar öngörüsüz ve yandaş olduğunu kanıtlamıştır. Emekli aylıklarının emsalleri ile kıyaslanamayacak ölçüde düşük olması sebebiyle sağlık çalışanları emekli olduktan sonra da çalışmak zorunda kalmaktadır" dedi.
Çelik son olarak şunları söyledi:
"Hekimlerin ve diş hekimlerinin bir kısmının gelirlerinde düzenleme içeren ve onlar arasında dâhi eşitsizlik yaratan ve tüm sağlık çalışanları kapsamayan tasarının geri çekilmesine karşı 6 Aralık'ta ve 15 Aralık'ta grevde idik. Ocak ayında ise görüşüleceği söylenmesine rağmen meclise getirilmemesine itiraz ettik. Bugünde sesimize kulak asmayan, taleplerimizi görmezden gelenlere karşı bir kez daha uyarı g(ö)revindeyiz."
TALEPLER
Sağlık çalışanlarının talepleri ortak.. Talepler şöyle sıralandı:
- Tüm sağlık emekçilerine insanca yaşamaya olanak veren, emekliliğe yansıyan yoksulluk sınırı üzerinde temel ücretin verilmesi; eğitim durumu, hizmet yılı, mesleki risk gibi faktörler ile ücret skalasının belirlenmesi.
- Ek göstergelerin 3600’den 7200’e kadar kademeli olarak yükseltilmesi.
- Sağlıktaki personel sayısının kadrolu güvenceli istihdam ile OECD ortalamasına çıkarılması.
- Sağlığa bütçeden daha fazla pay ayrılması.
- Emeklilere verilecek ilave ödemede, hangi kurumdan veya hangi sosyal güvenlik kurumuna bağlı olarak emekli olduğuna bakılmadan, tümüne eşitlik ve adalet ölçüsünde insanca yaşamaya yetecek emekli maaşı bağlanması.
- Emekli aylıklarının emsalleri ile kıyaslanamayacak ölçüde düşük olması sebebiyle sağlık çalışanları emekli olduktan sonra da çalışmak zorunda kalmaktadır. Getirilen ilave ödeme miktarı emekliyi çalışmaktan alıkoyabilecek bir miktar değildir. Bu bakımdan, söz konusu ilave ödemeden yararlanmak için çalışmama şartının kaldırılması.
- COVID-19 başta olmak üzere meslek kaynaklı hastalıklara karşı bütüncül bir meslek hastalıkları yasası çıkarılması.
- Etkili ve caydırıcı yeni bir sağlıkta şiddeti önleme yasasının çıkarılması, güvenli işyerlerinin oluşturulması.
- Kanunlara göre sağlık alanında görev yaptıkları halde, sağlık çalışanı olarak görmezden gelinen veteriner hekimlerin de, tüm sağlık çalışanlarına yapılacak yasal düzenleme ve maaş iyileştirmelerinden faydalandırılması.
- Koruyucu sağlık hizmetlerinin öncelendiği birinci basamak sağlık hizmetlerinin oluşturulması, aile hekimliği ceza yönetmeliğinin iptal edilmesi.
- Asistan hekimler başta olmak üzere uzun süreli ve angarya çalışmanın kaldırılması. Nöbet ertesi izinlerin ekonomik kayba neden olmadan kullandırılması.
- Sağlık hizmetlerinde katkı katılım payı, reçete ücreti vb adlarla alınan ücretlerin iptal edilmesi.
- Liyakatsiz atamalar, soruşturmalar, mobbing, güvenlik soruşturmaları, KHK’ler ile dayatılan antidemokratik uygulamaların derhal bitirilmesi.
- Özel sağlık kuruluşlarında ciro baskısına, taşeronlaştırmaya, güvencesiz çalışmaya son verilmesi.
- Sağlık hizmetlerinin planlanmasında ve sunulmasında sağlık emek ve meslek örgütlerinin karar alma mekanizmalarında yer alması.
(İstanbul/EVRENSEL)