09 Şubat 2022 23:48

HKMO İstanbul Şube Başkanı Mehmet Hışır: Hayat pahalılığı üyelerimizi etkiliyor

HKMO İstanbul Şube Başkanı Mehmet Hışır üyelerinin halkın yaşadığı ekonomik sorunlar, hayat pahalılığından etkilendiği gibi, yaptıkları hizmetlerden kaynaklanan sorunlar yaşadığını belirtti.

Fotoğraf: HKMO İnternet sitesi

Paylaş

TMMOB’ye bağlı Harita ve Kadastro/Geomatik Mühendisliği ve Meslek Odası (HKMO) 27. dönem şube yönetimini belirlemek ve mesleği ilgilendiren konuları görüşmek üzere 12-13 Şubat’ta genel kurulunu topluyor. İstanbul Şube Başkanı Mehmet Hışır ile mesleğin sorunlarını ve genel kurulu konuştuk. Pandemi döneminde diğer sektörler ve kurumlar gibi alandaki çalışmaların da oldukça etkilendiğini belirten Hışır; “Büro sahibi üyelerimiz halkımızın yaşadığı ekonomik sorunlar, hayat pahalılığından etkilendiği gibi, yaptıkları hizmetlerden kaynaklanan sorunlar yaşıyor. Ayrıca genç mühendisler işsizlik ve düşük ücret girdabındalar” dedi.

Öncelikle bize kendinizi tanıtır mısınız?

Ben Mehmet Hışır 1980 yılında Aydın’da doğdum, 2003 yılında İTÜ’den harita ve kadastro mühendisi olarak mezun oldum ve Halen HKMO İstanbul Şubesi Başkanıyım. Aynı zamanda hukuk fakültesi ve sosyoloji mezunuyum.

Meslek odası olarak HKMO’nun toplumsal işlevi nedir, hangi ihtiyaçtan doğmuştur, Ülkenin gelişmesinde nasıl bir işlevi vardır?

TMMOB’ye bağlı 24 meslek odası ülkemizin tüm alanının teknik altyapı ve üstyapısının, tarım, orman ve sanayi ile şehircilik hizmetlerinin planlanması, gerçekleşmesi ve gelişen dünya koşullarına uygun olarak bilimsel yöntemlerle ülkenin ihtiyaçlarının karşılanmasını hedeflemektedir. HKMO bu alanda verilecek hizmetlerin temel altyapısını verilerini oluşturmakta, mülkiyet ve vergi değerlemesini hazırlamaktadır.

Türkiye’de kaç harita mühendisi bulunmaktadır, hangi iş alanlarında görev yapmaktadırlar? İstihdam sorunu var mıdır?

Türkiye’de 30 bin civarında harita mühendisi var. Harita mühendisleri kamuda, özel sektörde görev yapmaktadır. Kendi hesabına çalışan, ücretli çalışan, emekli ve işsiz mühendisler vardır. Her alanda olduğu gibi ekonomik sistemin sonucu olarak bizim meslektaşlarımızın da istihdam sorunu olduğu gibi ücret ve sosyal haklar konusunda sorunları bulunmaktadır.

Harita ve kadastro/geomatik mühendisliği eğitimi nasıl durumdadır? Odanız bu konuda neler düşünmektedir?

Onlarca üniversitede bölümler açılmış ve binlerce mezun verilmiştir. Eğitimin kalitesi üniversitelerin kadro ve kalitesine göre değişmektedir. Bu konuda birçok eksiklikler ve yanlışlıklar bulunmaktadır.

İstanbul Şubesi olarak üye durumunuz, örgütlenme alanlarınız ve üye profiliniz nedir?

HKMO genel merkezinin toplam üyesinin beşte biri üyeye sahibiz, 4 bin 150 üyemiz bulunmaktadır. Örgütlenme faaliyeti olarak; özel bürolar olan SHKMMB, LİHKAB, kamuda çalışanlar, ücretli çalışanlar, emekliler, öğrenci üyelerden oluşmaktadır. Ayrıca Tekirdağ, Edirne ve Kırıkkale gibi iller de şubemiz örgütlenme alanı içersindedir.

Üyelerinizin en çok yaşadığı sorunlar nelerdir? Bu sorunları nasıl çözmeyi düşünüyorsunuz?

Büro sahibi üyelerimiz halkımızın yaşadığı ekonomik sorunlar ve hayat pahalılığından etkilendiği gibi, yaptıkları hizmetlerden kaynaklanan sorunlar da yaşıyor. Genç mühendisler işsizlik ve düşük ücret girdabındalar, Üyelerimizin sorunlarının ülkenin sorunlarından ayrı düşünülemeyeceği anlayışı ile örgütlenme ve mücadele yolu ile sorunların çözülebileceğine inanmaktayız.

Geçtiğimiz iki yıllık dönemde şube yönetimini pandemi ile birlikte geçirdiniz, bu zor koşullar çalışmalarınızı etkiledi mi? Nasıl bir çalışma yöntemi uyguladınız?

Elbette ki ülke olarak iki yıldır pandemi ile mücadele ediyoruz ve diğer sektörler ve kurumlar gibi alanımızdaki çalışmalarda oldukça etkilenmiştir. Eğitim ve örgütlenmenin yüz yüze olması gerekirken iki sene boyunca online çalışmalar yaptık ve bu durumu fırsata çevirerek mesleki konular başta olmak üzere onlarca eğitim, panel, söyleşi gerçekleştirdik ve yedi bine yakın meslektaşımızla buluştuk. Başta üyelerimiz ve çalışan personelimiz olmak üzere kovid-19 virüsüne yakalandılar, üyelerden kaybettiklerimiz oldu.

Siz şube başkanı ve önümüzdeki dönem yeniden aday olarak ülkenin ve mesleğinizin geleceğini nasıl değerlendiriyorsunuz?

Her ne kadar olumsuzluklar içinde yaşam sürdürsek bile geleceğe dair umudumuzu asla yitirmeden mücadeleye devam edeceğiz. Mesleğimizin bilimin ışığında gelişmesine, üyelerimizi gelişen teknoloji ve bilimsel çalışmalar konusunda bilgilendirmeye devam edeceğiz. Haritacılık mesleği yeni açılımları ile hayli popüler hale gelmiş ve ürettiğimiz verilerle akıllı şehirler kurulmakta, teknoloji yenilenmekte, mekansal zeka ve konum bilgileriyle hayat kolaylaşmaktadır. Önümüzdeki yıllar daha yeni gelişmelere açıktır.

Yapılacak şube seçimleri hakkında bilgi verir misiniz?

27. dönem şube yönetimini belirlemek ve mesleğimizi ilgilendiren konuları görüşmek üzere 12 Şubat günü genel kurulumuzu, 13 Şubat günü ise seçimleri yaparak süreci yeni sürece devretmiş olacağız.

Üyelerinize ve kamuoyuna mesajınız nedir?

Üyelerimizin tamamına ulaşarak genel kurula katılma çağrıları yapıldı, toplantılar gerçekleştirildi. Üyelerimizi genel kurula katılmaya, düşüncelerini açıklamaya, çözüm önerilerini sunmaya çağırıyoruz. Demokratik yollarla yapılacak seçimle mesleğimiz ve odamızın geleceği için Çağdaş Demokrat Harita Mühendislerine oy vermeye, birlikte yönetmeye çağırıyoruz.

Kamuoyunun odamız ve özelinde şubemizin çalışmalarını takip etmelerini temenni ediyoruz. (İstanbul/EVRENSEL)

HKMO İstanbul Şubesi yönetimine aday Çağdaş Demokrat Harita Mühendisleri adayları

ÖNCEKİ HABER

İnancın arkeolojisi: Gökten ve gaipten alınan ilhamlar

SONRAKİ HABER

Sosyal medyadan Alevilere küfür eden Yakup Tilki gözaltına alındı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa