09 Şubat 2022 11:57

ADÜ Mühendislik Fakültesi Kurulu, Gıda Mühendisliğini Ziraat Fakültesine bağladı

ADÜ’de Gıda Mühendisliğinin Ziraat Fakültesine taşınma kararına tepki gösteren öğretim üyeleri, “Taşınma kararı hiçbir şekilde kamu, öğretim üyeleri ve öğrenciler yararına değildir” dedi. 

Fotoğraf: Google Street View

Reklam

Ramis SAĞLAM
Aydın

Aydın Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ), Mühendislik Fakültesi Fakülte Kurulu, 01 Şubat 2022 tarihinde gerçekleştirdiği toplantıda Gıda Mühendisliği Bölümünü Ziraat Fakültesi bünyesine aktarılması kararı aldı.  

Kararın ardından Evrensel'e ulaşan ve adlarının açıklanmasını istemeyen ADÜ Gıda Mühendisliği Bölümündeki öğretim üyeleri karara tepki gösterdi. Kurum içinde çözüm bulunamayan kararın öğrenci ve akademisyen mağduriyetlerine neden olacağını belirten öğretim üyeleri, ayrıca kararın kamu zararına da sebep olacağını iddia etti. 

ADÜ Gıda Mühendisliği Bölümü 2012 yılından bu yana Mühendislik Fakültesinde eğitim-öğretim faaliyetlerini sürdürüyor. Her yıl ÖSYM ile tam kapasitede (%100 doluluk oranı) öğrenci kabul edilen bölümde aynı zamanda yüksek lisans ve doktora programlarının yürütüldüğüne dikkat çeken öğretim görevlileri, “Günümüze kadar 624 öğrenci lisans programına kayıtlanmıştır. Mevcut durumda 337 lisans, 22 yüksek lisans ve 17 doktora öğrencisi bölümde eğitim almaktadır. Bölümde yabancı uyruklu öğrenciler de eğitim – öğretimine devam etmektedir” diyerek bölüme ilişkin bilgi verdi.

ÖĞRETİM ÜYELERİNE BİLGİ VERİLMEDİ

Toplantı öncesi fakülte kurulu üyelerine toplantı gündeminin sunulmadığını iddia eden öğretim üyeleri, fakülte kurulu toplantısında Gıda Mühendisliği Bölümünden hiçbir öğretim üyesinin yer almadığına dikkat çekti. Öğretim üyeleri, Gıda Mühendisliği Bölümünün hiçbir öğretim üyesinin konudan haberdar olmadığını ve toplantıdaki gündeme/karara ilişkin yorum yapma, açıklama sunma fırsatının sunulmadığını söyledi.  

MEVZUATA AYKIRI GÖREV VE KARAR

Gıda Mühendisliği Bölüm Başkanlığı görevini 4 aydır Dekan, aynı zamanda Makine Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi olan Prof. Dr. İsmail Böğrekci’nin yürüttüğünü belirten öğretim görevlileri, “Böğrekçi’nin bu görevi mevzuata aykırı şekilde yürüttüğünü” iddia etti.  

Fakülte Kurulu sonrası, 03 Şubat 2022 tarihinde Üniversite Senatosundan da Mühendislik Fakültesi çatısı altında bulunan Gıda Mühendisliği Programının kapatılması kararının çıktığı bilgisine ulaştıklarını belirten öğretim üyeleri, “Gıda Mühendisliği Bölümümüz öğrenciler tarafından Mühendislik Fakültesi çatısı altında olması, eğitim dilinin İngilizce olması, coğrafi avantaj ve merkez kampüste yer alması gibi özelliklerinden dolayı günümüze dek tercih edilir bir bölüm olmuştur. Tüm Türkiye’de genel bir sorun olarak maalesef Gıda Mühendisliği Bölümlerinin kontenjanları dolmamakta; ancak Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü sadece köklü üniversiteler olan Ankara Üniversitesi, Hacettepe Üniversitesi, ODTÜ, İTÜ, Yıldız Teknik Üniversitesi, Ege Üniversitesi ve İYTE gibi üniversitelerle birlikte tam kapasitede öğrenci almaktadır” dedi. 

“BÖLÜMÜN ALTYAPISININ TAŞINMASI ZOR VE MALİYETLİ”

Gıda Mühendisliği Bölümünün altyapısının bir anda Ziraat Fakültesine taşınmasının zor olduğunu dile getiren öğretim üyeleri, “Laboratuvarda yer alan cihazlar için özel donanımlar inşa edildi, elektrik tesisatları, soğuk hava depoları, gaz bağlantıları, tezgahlar vb. titizlikle oluşturuldu. Merkez kampüse 22 km uzaklıktaki Ziraat Fakültesine tüm bu altyapının bir anda aktarılması/taşınması neredeyse imkânsızdır. Taşınma kararında kuruma çok ciddi maddi külfet oluşacak ve günümüzdeki mevcut altyapıya ulaşmak da yine uzun yıllar alacak” diye ekledi.

Öğrencilerinin çoğunun merkez kampüste inşası yeni tamamlanan KYK yurdunda kalmakta veya merkez kampüse çok yakın özel yurtlarda ya da apart dairelerde barındıklarının altını çizen öğretim üyeleri, “Söz konusu taşınma kararı hiçbir şekilde kamu, üniversite, öğretim üyeleri/elemanları, sektör ve öğrenciler yararına değildir” dedi. 

Reklam