09 Şubat 2022 23:01

Hacettepe’de üniversitelinin yemeğine yüzde 50, çocukların yemeğine yüzde 857 zam!

Ara tatili fırsat bilen Hacettepe Üniversitesi Rektörlüğü, yemekhane fiyatlarına fahiş zam yaptı.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Hacettepe Üniversitesi, ara tatil döneminde yemekhanede bir öğün yemek fiyatına yüzde 50 oranında zammın ardından, Ankara Devlet Konservatuvarında ortaokul ve lise düzeyindekilerin yemekhane öğün fiyatına yüzde 857 zam yaparak 2.80 TL’den 24 TL’ye çıkardı. Öğrenciler, rektörlüğün uygulamasına tepkili.

Öğrenciler, burs ve kredi artış oranlarının yüzde 30 olduğuna işaret etti. Edebiyat Fakültesi Öğrencisi Nadir, “Zamların geri çekilmesi için öğrencilerin harekete geçmesi, bu sorunları çözecek bir çözüm için bir mücadele yolu ortaya çıkarmalıyız” dedi.

Atanmış rektör ile birlikte öğrencilerin tüm karar mekanizmalarından ‘El çektirildiğini’ söyleyen İstatistik Bölümü öğrencisi de “Barınma birimlerine yapılan zamların ardından topladığımız 4 bin dilekçeyle, derslerin online işlendiği süreçte finallerin yüz yüze herhangi bir önlemden yoksun yapılmasına karşı yurtlarda 1000’e yakın kişi toplanarak tepkilerimizi dile getirdik. Rektörlük tamamıyla öğrencileri görmezden geliyor” dedi. Aynı bölümden başka bir öğrenci “Aylık 400 liraya yakın bir tutar karşımızda duruyor. Kampüsler içerisinde zamsız herhangi bir alan kalmamış durumda. Öğrencilerin eğitime devam edebilme hakkı rafa kaldırılmış durumda. Bu zamlarla bir noktaya kadar dayanabiliriz. Zamlar geri çekilmelidir” diye konuştu.

"İKİ AYDIR YURT ÜCRETİNİ ÖDEYEMİYORUM"

Elektrik Elektronik Mühendisliği Öğrencisi Erkan, “İki aya yakın süredir yurt ücretimi ödeyemiyorum. Sınıf ilerledikçe daha da zorlaşan, masrafları daha fazla artan bir bölümde okuyorum. Öğrencilerine bakışları bu mudur? İnşa etmeye çalıştıkları geleceğe vadettikleri daha okurken bu zamların altında ezilmek midir?​” diye sordu.

Bununla birlikte öğrencilerin bu süreç içerisinde yer alamadıklarını belirten Güzel Sanatlar Fakültesinden bir öğrenci, “Öğrenci konseyinin bu sorunlar karşısında alacakları pozisyon temsil ettikleri öğrencilerin taleplerini dile getirmektir. Ancak herhangi bir fakültede konsey ve rektörlük masada otururken, konseyin öğrenciler ile oturduğu, öğrencilerin belirlediği bir şekle ihtiyacımız olduğunu düşünüyorum” dedi.

"ÜNİVERSİTE GEYİK ÇİFTLİĞİYLE ÖVÜNÜYOR"

Eğitim Fakültesi öğrencisi de “1 milyar TL’den yüksek ödenek alan bir üniversite. Teknokent ve çevresinde ihaleye verilmeyen yer kalmamış durumda. Geyik çiftliği açan, bununla övünen bir yönetim var. Gelir ve giderlerini şeffaf bir şekilde açıklamayan, harcamaların nasıl yapılacağına öğrencilerin dahil edilmediği bir süreçte krizin yükü de öğrencilerin sırtına bırakılamaz” dedi.

Aynı fakülteden başka bir öğrenci de parasız ve eşit bir eğitim hakkının eğitim alan her üniversiteliye sağlanması gerektiğini belirtirken, üniversite içerisindeki yurt, yemekhane gibi günlük ihtiyaçlara zam yapılamaması gerektiğini ifade etti. “Tepkimizi ortaya koyacak bir birlikteliğe ihtiyacımız var. Öğrenciden kopuk bir sürecin sonu ‘Yapacak bir şey yok’ olur. Her fakültede temsilciler öğrencilerle bir araya gelmeli, kararları birlikte çıkarmalı, ortak bir yol izlemeliyiz. Meşru hakkımızı kullanmalıyız. Öğrenciler olarak ortak kararımız ne ise çözümü de orada aramalıyız” dedi.

ÖTK’DEN ZAMMA TEŞEKKÜR

Hacettepe Öğrenci Temsilciler Konseyi ise yaptığı açıklamada, “TÜİK verilerine göre son üç yıllık enflasyon yüzde 74.42’dir. 4.90 gibi fiyatlar konuşulurken süreç boyunca yaptığımız görüşmeler ve toplantılar sonucu SKS, ÖTK’nin taleplerini karşılıksız bırakmamıştır ve öğrencileri mağdur etmemek adına yemekhane zammını yaklaşık yüzde 49 seviyesinde tutmuştur” dedi. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Devlet vatandaşa devasa döviz borcu bindiriyor

SONRAKİ HABER

Dilek Kaya'yı katleden astsubaya müebbet hapis istemi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa