Muhammet Uzuner’den fatura tepkisi: Tiyatrolar günden güne karanlığa doğru ilerliyor
Elektrik zammı tiyatroları da vurdu.Cihangir Atölye Sahnesinden Muhammet Uzuner: Tiyatrolar birçok işyerinin aksine; ışık, ses, havalandırma ve klima sistemlerini yüksek oranda kullanan işletmeler.
Fotoğraf: Evrensel
Pandemi nedeniyle zor günler geçiren özel tiyatrolara bir darbe de elektrik faturaları indirdi. Moda Sahne’den Kemal Aydoğan geçen hafta sosyal medya hesabından zamlı elektrik faturasını paylaşmış “Bu bir tiyatronun elektrik faturası. Aralık ayında 7 bin TL öderken ocakta 20 bin TL oldu. 3 bin 700 TL’si vergi. Elektrik kullandık diye niye vergi veriyorsak? Günlük salon maliyeti yaklaşık 500 TL artmış oldu böylece. Neyse bunu kim ödeyecek” ifadelerini kullanmıştı. Sosyal medya hesaplarından elektrik faturalarını paylaşan tiyatrocular zamların geri çekilmesini ve özel tiyatroların kamu yararına faaliyet yürüten kurumlar olarak tanımlanmasını istiyor.
“TİYATROLAR KAPANMA İLE KARŞI KARŞIYA”
Evrensel'e açıklama yapan Cihangir Atölye Sahnesinden Muhammet Uzuner, “Son elektrik zamlarıyla birlikte zaten durumu pek de parlak olmayan tiyatroların hali günden güne karanlığa doğru ilerliyor. Tiyatrolar birçok işyerinin aksine; ışık, ses, havalandırma ve klima sistemlerini yüksek oranda kullanan işletmeler. Pandemi sürecinde ve sonrasında Kültür Bakanlığının görmezden geldiği tiyatrolar kapanma ile karşı karşıya iken bir de elektriğe gelen yüksek zamlar endişelerimizi daha da arttırdı. Birçok tiyatro pandemiye direndi ve hâlâ mücadeleye devam ediyor ancak herhangi bir düzenleme yapılmaz ise bu pek uzun sürmeyecek maalesef” dedi.
“TİYATROLAR BİRÇOK VERGİDEN MUAF TUTULMALI”
Özel tiyatrolara işyeri tarifesi uygulandığını belirten Uzuner “Özel tiyatroların hepsi ticari işletme statüsünde olduğu için daha pahalı olan ‘işyeri’ tarifesine tabi. Oysa olması gereken, tiyatro oluşumlarının kamusal yapılar olarak değerlendirilmesi ve bu tip giderlerden indirimli faydalanmasını hatta birçok vergiden muaf tutulmasını sağlamaktır. Devlet mutlaka tiyatrolarla iş birliği halinde davranmalıdır. Devlet, tiyatroları vazgeçilmez unsur olarak kabul etmelidir” değerlendirmesinde bulundu.
SANATÇILAR İÇİN ARAŞTIRMA ÖNERGESİ
Öte yandan CHP Ankara Milletvekili Levent Gök pandemiden etkilenen sanat emekçilerinin sorunlarının tespit edilmesi için Meclise araştırma önergesi verdi. “Sanatın ve sanatçının yalnız bırakılması ülkemizi bütünüyle manevi anlamda bir çöl iklimine doğru itmektedir” denilen önergede “Salgın etkisi ve derin ekonomik kriz ile içinden çıkılması güç bir buhranın içine düşen sanat emekçilerimizin sorunlarının tespit edilmesi, kültür-sanat alanlarının ihtiyaç duyduğu desteklerin belirlenmesi, yurttaşlarımızın kültür-sanat faaliyetlerine erişimde karşılaştıkları engellerin ortadan kaldırılması yoluyla toplumda yaygınlaşan kitlesel depresyon halini önlemek ve halkımızın kopmak üzere olan hayat damarını yeniden canlandırmak amacıyla Anayasa’nın 98’inci, TBMM İç Tüzüğü’nün 104’üncü ve 105’inci maddeleri uyarınca Meclis araştırması açılmasını arz ederiz” ifadeleri yer aldı. (İstanbul/EVRENSEL)