Doğu Avrupa’da "savaş provaları"
Rusya-Ukrayna sınırının yanı sıra Doğu Avrupa ülkeleri ABD, NATO ve İngiltere iş birliğiyle hızla militarize ediliyor. Rusya ile Belarus’un beklenen askeri tatbikatı başladı.
Fotoğraf: Wolfgang Schwan/AA
Ukrayna gerilimi, diplomasi trafiğine rağmen sürüyor.
Uzun süredir planlanan Rusya-Belarus ortak askeri tatbikatı başladı. Rusya tarafından yapılan resmi açıklamalara göre, Belarus’a tatbikat için iki S-400 hava savunma sistemi, Su-35 savaş uçakları, Pantsir-S hava savunma füze sistemleri gönderildi.
Tatbikatın 20 Şubat’ta sona ermesi planlanıyor. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Putin ile görüşmesinin ardından tatbikat tarihinin öne çekildiğini ileri sürmüştü. Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov ise bunu reddetti. Peskov, Rus birliklerini kalıcı olarak Belarus’a yerleştirme planlarının da olmadığını söyledi. Peskov, Belarus’taki tabikatın iki ülkeye yönelik “Benzeri görülmemiş güvenlik tehditleri” nedeniyle iki kat gerekli olduğunu savundu. Ukrayna’yı silahlandıran Batılı güçlerin “şantaj ve baskısı” olduğunu belirtti.
Hafta başlarında, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ise, Ukrayna’nın NATO’ya girmesinin, Ukrayna’nın Kırım’ı yeniden ele geçirme planlarını açıkladığı için, kaçınılmaz olarak NATO ve Rusya arasında savaş anlamına geleceğini ileri sürmüştü.
UKRAYNA’DAN "SON DAKİKA" TATBİKATI
Ukrayna’nın NATO destekli tatbikatı ise geçtiğimiz günlerde açıklanmıştı. Ukrayna Savunma Bakanı Oleksiy Reznikov, Rusya ve Belarus’un ortak askeri tatbikat gerçekleştireceği tarihlerde, Ukrayna ordusunun da tatbikat düzenleyeceğini duyurmuştu.
Reznikov, Ukrayna merkezli ICTV kanalına yaptığı açıklamada, “Bizim de söz konusu tatbikata paralel bir tatbikatımız olacak. Tatbikatlarda Bayraktar insansız hava araçları, Javelin ve NLAW tanksavar sistemlerinin yetenekleri test edilecek” dedi.
Reznikov tatbikatta kaç askerin dahil olduğunu açıklamadı, ancak NATO güçlerinin kapsamlı yardım ve teçhizatı sayesinde Ukrayna Rusya’dan sonra bölgedeki en büyük ordulardan birine sahip.
Öte yandan Reznikov, Ukrayna’nın “Yakında bir NATO tedarikçisinden uzun zamandır hayalini kurduğu askeri teçhizatı almayı umduğunu” da söyledi.
JOHNSON’DAN VARŞOVA VE BRÜKSEL'E ZİYARET
Öte yandan Estonya ile İngiltere’nin, Rusya’nın ikinci en büyük şehri St. Petersburg’a oldukça yakın bir bölgede İngiliz kuvvetleriyle bir “tank savaşı”nın simule edildiği bir tatbikat başlattığı bildirildi. İngiliz basınına göre “Askerlere eğitim veriliyor”.
Kovid önlemleri döneminde Başbakanlık Ofisinde katıldığı partiler nedeniyle koltuğu tehlikede olan İngiltere Başbakanı Boris Johnson ise Avrupa turuna çıktı. Johnson, çarşamba günü, gerçekleştireceği Polonya ziyareti ile ilgili açıklamasında Doğu Avrupa’ya daha fazla İngiliz askerinin gönderileceğinin de işaretini vermişti. Johnson, NATO Sekreteri Stoltenberg ile görüşmek üzere Brüksel’e de gidecek. Bu arada İngiltere Dişişleri Bakanı da Moskova'da temaslarda bulundu.
İngiltere, NATO’nun savunmasını güçlendirme gerekçesiyle bir teklif sunmuştu. Teklif, Estonya’daki İngiliz askerlerinin sayısının iki katına çıkarılması, Güney Avrupa’da bir filo oluşturmak için daha fazla İngiliz jetinin konuşlandırılması ve denizlerin korunmasına yardımcı olma iddiasıyla İngiltere’ye ait savaş gemisi HMS Trent ve Type-45 sınıfı destroyerlerin Doğu Akdeniz’e gönderilmesini içeriyor.
Bu arada NATO, Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik olası bir askeri harekatına karşı tedbir amacıyla ABD’ye ait F-15 savaş uçaklarının Estonya’ya konuşlandırıldığını da açıklamıştı. (DIŞ HABERLER)