10 Şubat 2022 23:21

Seyhan Belediyesi işçileri: Şişirilmiş rakamlarla değil net rakamlarla konuşalım

Seyhan Belediyesi işçileri yol, yemek ve sosyal haklarla şişirilmiş rakamlar değil net 6 bin lira artı yemek, yol ve sosyal haklar istediklerini ifade etti.

Fotoğraf: Volkan Pekal/Evrensel

Paylaş

Volkan PEKAL
Adana

DİSK/Genel-İş ile Seyhan Belediyesi arasında devam eden toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde Genel-İş ilk yıl için yüzde 35, ikinci yıl için enflasyon artı yüzde 3 refah payı istiyor. Belediye yönetimi ise sosyal haklar, yemek ve yol parası dahil bekar bir işçi için 5 bin 200 lira teklif etti. Bu rakamlara göre çıplak ücret 4 bin 429 lirayken, teklif edilen aylık yol parası 312 lira, günlük yemek parası ise 14 lira. Bu teklifi olumsuz karşılayan işçiler ise “14 lira ile bir öğün bile yenmez. Yemek parasını günlük 30 liradan hesaplasak 750 lira eder. Yemek artı yol zaten 1062 lira yapıyor. İşe gidip gelebilmemiz için zaruri harcamamız olan bu rakamı çıkınca 4 bin 132 lira kalıyor” diyerek taslağın yenilenmesini istiyor.

Ocak ayı resmi enflasyonunun dahi yüzde 11.10, ENAG’ın açıkladığı enflasyonun yüzde 15.79 olduğunu ifade eden işçiler, bu talepleri için işyerlerinde bir araya geliyor. Önceki sözleşmelerde düşük rakamlara imza atıldığını ifade eden işçiler nasıl bir yol alacaklarını tartışıyor.

‘FAZLA BİR ÜCRET ARTIŞI YAPMA ŞANSIMIZ YOK!’

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, ocak ayı enflasyon rakamlarını değerlendirirken “Yüzde 127 zamlı fatura gelmiş ama enflasyona bakıyorsunuz 48-50 civarında. TÜİK rakamları gerçek rakamları yansıtmıyor. Enflasyon mutfakta” dedi. Seyhan Belediye Başkanı Akif Kemal Akay ise yerel bir televizyon kanalında “Personel parası ciddi anlamda artış gösterdi. Daha da artış gösterecek. Çalışanların elbette sıkıntısı var ama bir kamu hizmeti yapılıyor. Ben kimseyi işten çıkarmadım. Sayıştay diyor ki ‘Personelini ve giderlerini azalt.’ Bu noktada bizim fazla bir ücret artışı yapma şansımız yok” dedi.

‘MAAŞI ÇEKİYORUZ, EVE GİDENE KADAR BİTİYOR’

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu 16 Aralık 2021’de Akif Kemal Akay ise 17 Aralık 2021’de belediyelerde asgari ücretin 4 bin 500 TL olacağını paylaşmıştı. İşyerlerinde görüştüğümüz işçiler ise elektrik, doğal gaz, odun, gıda fiyatlarındaki artışın ücretlerini eritip bitirdiğinden yakınarak en az 6 bin net ücret istediklerini söyledi. Genel-İş ile Seyhan Belediyesi arasında önceki yıl imzalanan sözleşmede ellerine her ay toplam 3 bin 900 lira para geçtiğini söyleyen bir işçi, “Çıplak ücret yerine bize sosyal haklar içerisinde 3 bin 900 dediler. Ücretin içerisinde yol ve yemek parası olur mu? İlk önce servisle gelenlere yol parası ödenmeyecek dediler. Ücret 3 bin 600 oldu. Sonraki aylarda vergi dilimine girdi, 3 bin 300’e kadar düştü. Maaşı çekiyoruz, borçları ödeye ödeye eve gidene kadar bitiyor” dedi. Çocukları alıp dışarı çıkamadığını dile getiren işçi, “Eskiden çıkıp bir mangal yapardık. Eti söylemiyorum bile, etten vazgeçtik, tavuk mangal yapardık. O bile artık yok. Bu yüzden en az 6 bin lira ücret istiyoruz” dedi.

‘İŞÇİ 700 LİRA ELEKTRİK FATURASINI ÖDEYEMEDİ’

Borç işçiler için kaçınılmaz. Bankalara borçları olduğunu ifade eden bir başka işçi 700 lira gelen elektrik faturasını ödeyemediği için elektriğinin kesildiğini söyledi. Zaten borçlu olduğu için kredi kartı ile ödeme yapamadığını ifade eden işçi, elektriği açtırmak için bir yakınından borç alacağını söyledi. 17 yıldır belediyenin çeşitli müdürlüklerinde çalışmış olan başka bir işçi de “17 yıl çalışmama rağmen kıdemimden dolayı bir ücret yok. Bazı fabrikalarda 17 yıl çalışan en az 6 bin lira maaş alıyor. Bizde sendika var ama bu yok. Taşeronda kalsam asgari ücretin üzerine verilecek zamlarla 6 binin üzerine çıkardım. Şimdi resmi enflasyon rakamlarına imza atıyoruz. 5 nüfus, okuyan çocuk var. Elektrik, su, markete gireyim derken maaş bitiyor. Bunun için 6 binden aşağı olmayacak artı sosyal haklar istiyoruz” dedi.

Aynı işi yaptıkları memur ve kadrolu işçilerin ücretleri ile kendi ücretleri arasında uçurum olduğunu dile getiren bir büro çalışanı da “Bu durum bizim performansımızı düşürüyor. İşçiyi demoralize ediyor. Aynı odada çalışıp aynı işi yaptığımız kadrolu işçi en az 10 bin TL alırken bizim 5 bin TL’ye çalışmamız zorumuza gidiyor. Türkiye’de 4 kişilik bir ailenin açlık sınırı ocak ayında 5 bin TL’ye yaklaşmışken işçiye bu teklifi sunmak ayıptır” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Medicana öğretmenlerine sefalet zammını reva gördü, öğretmenler iş bırakmayı tartışıyor

SONRAKİ HABER

Muğla’da zam protestoları sürüyor: Bu zamlarla yaşanmaz 

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa