Evrensel için yeni bir dönem
Reklamları Kapat
10 Şubat 2022 23:42

Yenişehir Ziraat Odası Başkanı İskenderoğlu: Kooperatifte gübre fiyatları neden daha yüksek?

Gübre fiyatlarına dair konuşan Yenişehir Ziraat Odası Başkanı Süleyman İskenderoğlu, devlet bünyesindeki TKK'de gübre fiyatının neden piyasadan daha yüksek fiyata satıldığının açıklanmasını istedi.

Yenişehir Ziraat Odası Başkanı İskenderoğlu: Kooperatifte gübre fiyatları neden daha yüksek?

Fotoğraf: Pixabay

Fırat TOPAL
Diyarbakır

Kurak geçen bir yılın ardından çiftçi artan girdi maliyetleri ile zor durumda. Her geçen gün yeni sorunlarla boğuşan çiftçi, bu yıl ekim döneminde taban gübreyi ya azalttı ya da kullanmadı. Gübre fiyatlarında düşüşe rağmen çiftçinin kara gün dostu, Tarım Kredi Kooperatifi (TKK) gübreyi piyasanın çok üzerinde bir fiyata satmaya devam ediyor. Bu duruma çiftçi tepkili. Evrensel’e konuşan Yenişehir Ziraat Odası Başkanı Süleyman İskenderoğlu, devlet bünyesindeki tarım kredi kooperatifinde gübre fiyatının neden piyasadan daha yüksek fiyata satıldığının açıklanmasını istedi.

KENDİ GÜBRESİ PİYASADA DAHA UCUZ

Süleyman İskenderoğlu

Süleyman İskenderoğlu | Fotoğraf: MA

İskenderoğlu, TKK’nin çiftçi lehine piyasaları dengelemesi gerekirken aksine çiftçiyi daha çok zor duruma sokma çabası içinde olduğunu ifade ederek, “TKK ile piyasa arasında neden bu kadar fiyat uçurumu var bilmiyoruz. Diyorlar ‘Biz pahalıya almışız.’ Gübre fiyatları artarken gece hemen uyguluyorlar, fiyatlar düşerken TKK’de sessizlik var. Görevi, fiyatların yükselişini önlemek ve çiftçi için kurulmuş bir kooperatif ama şu an üre gübresi piyasada 9 bin 800 TL, TKK’de 10 bin 800 TL, 26 amonyum nitrat gübresi piyasada 5 bin 900 TL iken TKK’de 6 bin 520 TL. TKK bizim paramızla ticaret yapıp para kazanıyor. Bizden kazandığı parayı bize faizle veriyor. TKK kuruluş ve amacına göre iş yapmalıdır. Çiftçiye hizmet etmelidir. TKK’ye ödememizi yapıyoruz. Karşılığında bize piyasaların üstünde gübre veriyor. TKK’nin kuruluş amacına göre yeniden yapılandırılması lazım. Gübretaş TKK’nin kendi gübresi, piyasada neden daha ucuz. TKK’den açıklama bekliyoruz” dedi.

ZAMLARI GECEDEN UYGULUYORLAR, DÜŞTÜĞÜNDE DÜŞÜRMÜYORLAR

Bu yıl ekim döneminde taban gübrenin kullanılmadığını, bu durumda üst gübrenin de kullanılmasının zor olacağını ifade eden İskenderoğlu, çiftçinin kaderine terk edildiğini söyledi. İskenderoğlu, “Çiftçi bu yıl taban gübreyi kullanmadı, üst gübreyi çiftçi kullanamazsa rekolte yaz aylarında düşecek. Bunun hem il hem ülke ekonomisine tahribatları olur. Zaten kuraklıkla karşı karşıyayız, çiftçi borçlu. Bunun üzerine de bu gübreyi de kullanamazsa vay halimize. Çiftçinin mecali kalmamış zaten. TKK yetkilileri ile görüştüğümüzde ‘Gübreyi pahalı almışız’ diyorlar. Gübreyi 3 TL’den alıp çiftçiye 8 TL’den sattılar. Gübre fiyatları yükseldiğinde, TKK gece o zammı uyguluyor, düştüğünde düşürmüyorlar çiftçiye karşı. Çiftçi kendi kaderine terk edilmiş. Siyasilerin bu duruma müdahale etmesi lazım. TKK’de fiyatlar niye yüksek sorulmalı” dedi.  

DÜNYANIN HİÇBİR YERİNDE BÖYLE BİR ŞEY YOK

Çiftçinin yaşadığı sorunların her geçen gün katmerleşerek arttığına dikkat çeken İskenderoğlu, TKK tarafından çiftçinin tarım sigortasına zorlandığını söyledi. Kooperatifçilik anlayışına ters düşen bu tutumdan vazgeçilmesi çağrısında bulunan İskenderoğlu, “Ne zaman harmana gidip buğdayı, arpayı göremezsek o zaman üretimin ve çiftçinin kıymeti anlaşılacak, o zamanda iş işten geçmiş olacak. TKK devletin malı, bizim paramızla ayakta duruyor ve bize yüksek fiyattan gübre satıyor, dünyanın hiçbir yerinde böyle bir şey yok. Kooperatifçilik nerede kaldı? TZOB gıda krizine dikkat çekti. Devletin bunu ciddiye alması lazım. TKK çiftçi kredi kullanırken çiftçiyi tarım sigortasına (TARSİM) zorluyor. TARSİM’in maliyeti yüksek olduğu için tarım sigortası yapmadığından dolayı tefeci gibi yüzde 26’dan kredi veriyor. Bir dönüm buğdayın TARSİM maliyeti 45 TL, mercimeğin 80 TL’ye yakın, bunu çiftçi ödeyemez. TKK TARSİM’e zorlamasın çiftçiyi. Çiftçinin üzerinden TARSİM’i zengin ediyorlar. TARSİM’in çiftçiye hasar parası ödediği yüzde 34, bir de BAĞ-KUR primlerinden dolayı da çiftçilikten vazgeçiyorlar. Çünkü onlar da yüksek, çiftçinin sorunlarına kulak verilmeli artık” dedi.

EVRENSEL'İNMANŞETİ

Padişah yetkisi

Padişah yetkisi

Devlet Denetleme Kuruluna verilen sınırsız kayyım yetkisiyle Cumhurbaşkanı, bir talimat vererek kamu kuruluşlarından belediyelere, sendikalardan meslek odalarına ve barolara kadar tüm kurumların yönetimlerini, yargı kararına gerek olmadan görevden alabilecek. Prof. Dr. Metin Günday “Bu bir kayyım yetkisi. Anayasa’ya aykırı” dedi.

BİRİNCİSAYFA
SEFERSELVİ
Kara Harp Okulu mezuniyet törenindeki kılıçlı yemin nedeniyle 5 teğmen ordudan ihraç edildi.

Evrensel'i Takip Et