10 Şubat 2022 23:52

Zamların geri alınmasını isteyen Dersimliler: Çamaşırı elde yıkıyoruz, lambaları açmıyoruz

Dersim’de konuştuğumuz kimi yurttaşlar, çamaşırı elde yakamaya başlamış, kimi ise lambaları açmayarak, televizyon ışığı önünde oturuyor.

Zamların geri alınmasını isteyen Dersimliler: Çamaşırı elde yıkıyoruz, lambaları açmıyoruz

Gülseven Yıldız | Fotoğraf: Evrensel

Serpil BERK
Orhan KURUL

Dersim

Elektrik ve doğal gaza gelen zamlar karşında yurttaşlar içinden çıkılmaz bir ekonomik bunalıma girmiş durumda. Zamların yaşamını nasıl etkilediğini sorduğumuz yurttaşlar, gelen faturaları ödemekte zorlandıklarını belirtirken, tasarruf yapmaya çalışarak gelen faturayı aza indirmek gibi çareler aradıklarını söylediler. Zamların geri alınmasını istediklerini belirten yurttaşların gündelik sohbetinin tek konusu zamlar… Öyle ki röportaj için gezerken karşılaştığımız herkes birbirine gelen fatura miktarını sorarak, yüksek faturalardan dert yanıyordu. Çamaşırı elle yıkayan, televizyon ışığında oturan, ısınmak için sobayı yakamayan yurttaşlar, kendince bulduğu yöntemlerle zamlarla baş etmeye çalışıyor. Fakat bulunan bu çözümlerin işe yaramadığının farkında olduklarını söyleyen yurttaşlar, zamlar geri alınsın talebini dile getirip ekliyorlar; “Yetkililer yok o yüzden bu haldeyiz.”

"PERİŞAN OLDUK"

Fatma Kılıç (56) 2 petek yanmasına rağmen doğal gaz faturasının yüksek geldiğini anlatarak, “Ödemekte zorlanıyoruz, elektrik de yüksek geliyor kullandığımız fazla bir şey de yok. Buzdolabı, çamaşır makinesi süpürgeyi de bir gün açıyoruz birgün açmıyoruz. Hepimiz perişan olduk zamları düşünsünler” diyor.

"YETKİLİLER YOK O YÜZDEN BU HALDEYİZ"

Küçük bir dükkanda yufka açarken konuştuğumuz Gülseven Yıldız (58) ise dükkana 3 bin TL kira ödediğinden ve gelen faturaları ödeyemediğinden bahsederek, “Yufkaları koymak için aldığım poşetin geçen yılki fiyatı 10 ila 25 TL iken şimdi 60 TL oldu. Kullandığımız tüp olmuş 260 TL. Sadece elektrik olsa neyse her şey pahalı. Bir poşet ya kaç para olmuş” dedi.  

Duvara monte edilmiş yanmayan elektrikli sobayı gösteren Yıldız, “Korkudan yakmıyoruz kaç kat giyindik bak” diyerek ısınmak için giydiği kat kat çorap ve patiği gösteriyor bize.

Esnafın durumu kötü diyen Yıldız, “Kadın olarak durumumuz daha zor çünkü iş eve gidince de devam ediyor. Başkaları diyor ya ‘Yetkililerden çare bekliyoruz.’ Ben onu da demiyorum çünkü yetkili yok o yüzden bu haldeyiz. Bu rejim kalkarsa belki o zaman insanların durumu iyi olur” dedi.

"HER YÖNÜYLE SIKIŞMIŞ DURUMDAYIZ"

Derviş Demir (sağda)

Derviş Demir (sağda) | Fotoğraf: Evrensel

Derviş Demir de (62) gelen faturaları ödeyemez durumda olduklarını belirterek, “Emekliyiz, zaten aldığımız da belli. Geçim çok zor. Yalnızca faturalar da değil, her yönüyle sıkışmış durumdayız” dedi. 436 TL elektrik faturası geldiğini söyleyen Demir şöyle devam etti: “Elimizden geldiği kadar çamaşır makinesini çalıştırmıyoruz. İşin doğrusunu söylemek gerekirse, hanım bazen elle yıkıyor. Ezilenler zaten işçi kesimi ile emekli kesimidir. Bunu düşünen de yok. Zamların geri çekilmesini istiyoruz ama halkı düşünmüyorlar ki.”

"TELEVİZYON IŞIĞINDA DURUYORUZ"

Haydar Aydın

Haydar Aydın | Fotoğraf: Evrensel

Faturaların iki katına çıktığını söyleyen Haydar Aydın (60) “Televizyon ışığında duruyoruz, lambayı açmıyoruz ki elektrik faturası az gelsin. Zaten kış kötü, millet tam boğuntuya gelmiş durumda gelen zamlardan dolayı. Herkes ister ki gelen zamlar geri alınsın vatandaş biraz nefes alsın” diye konuştu.

"GEÇEN AY 2 BİN 100 BU AY 5 BİN 270 LİRA"

Geçen ay 2 bin 100 lira elektrik faturası gelen bir esnafa bu ay 5 bin 270 lira gelmiş. Aynı cihazları kullanarak gelen durumun bu olduğunu belirten esnaf, “Şu durumda ödemek çok zor. Çok sıkıntılı ne yapacağımızı bilmiyoruz. Zamlar geri alınmalı. İş yerlerimizin dışında evlerimizde de faturalar var. Evlerimizin de başka giderleri var. Nereye yetişeceğiz bilmiyoruz” diye konuştu.

EVRENSEL'İNMANŞETİ

Palavra çöktü

Palavra çöktü

Merkez Bankası, 2025 yıl sonu enflasyon tahminini, daha yılın ilk sunumunda yüzde 21'den yüzde 24'e yükseltti. Enflasyonu düşürme bahanesiyle 20 aydır ücret ve maaşlara saldıran ekonomi yönetiminin hiçbir öngörüsü gerçekleşmedi. Enflasyonun temel sebebinin iç talep ve ‘ücret artışları’ olduğu palavrası tamamen çöktü.

2025’te asgari ücrete yüzde 30 zam

Memur ve emeklilere yüzde 11.54 zam

İşçi emeklilerine yüzde 15.75 zam

BİRİNCİSAYFA
SEFERSELVİ
RTÜK Başkanı “Ülkemizde olumlu olaylar olmuyormuş gibi haber servis ediliyor” deyip ‘yandık’, ‘bittik’ haberleriyle karamsarlık aşılandığını savundu, ceza tehdidinde bulundu.

Evrensel'i Takip Et