Arçelik işçileri: Zam aldık ama karın tokluğuna çalışıyoruz
MESS grup sözleşmesinde yer alan Arçelik'te çalışan işçiler, “TİS imzalandı ama biz ekonomik olarak rahatlamadık, karın tokluğuna çalışıyoruz” dedi.
Fotoğraf: DHA
Çağlar KAZAK
Eskişehir
Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi’nin en büyük işletmelerinden olan MESS grup sözleşmesi kapsamındaki Arçelik işçileri, TİS imzalandıktan sonra alınan zammın geçim dertlerine çare olmadığını söyledi. Temel tüketim maddelerine yapılan fahiş zamları hatırlatan işçiler, “TİS imzalandı ama biz ekonomik olarak rahatlamadık, karın tokluğuna çalışıyoruz” dedi.
12 yıldır Arçelik fabrikasında çalıştığını belirten bir işçi 4 Şubat’ta ilk zamlı ücretlerini aldıklarını ama net ücretlerini hesaplayamadıklarını söyledi. Arçelik işçisi, “Biz eskiden saat ücretimizi aylık çalıştığımız saatle çarpıp elimize ne kadar net maaş geçeceğini hesaplardık. Şimdi eylülden ocağa kadar toplu para aldık. Gelir vergisinden 300 TL gelecek, AGİ verilmeyecek, ayrıca elektrik kesintilerinden kaynaklı yüzde 25 kesinti yapıldı ya da senelik izin hakkımızdan kullandırıldı. Şimdi hepimizin kafası çorba gibi oldu. Kimse net maaşını bilmiyor” dedi.
Aldığı zamdan memnun olmadığını dile getiren işçi şunları söyledi: “Zam aldık ama hayatımızda bir ilerleme yok. Hatta geçen senelere göre geriye gidiş var. Arabamı yenileyemiyorum, kenara 3-5 kuruş koyamıyorum, tatile gidemiyorum. Karın tokluğuna geçiniyorum. Bize enflasyon oranında zam veriliyor. Ben enflasyonu da zam olarak görmüyorum. Enflasyon yüzde 30 mu çıktı, bana yüzde 35 zam veriliyorsa benim zammım esasında 5’tir. Her şeye zam geldi. Her sabah kahvaltıda arkadaşlarla birlikte poğaça yiyorduk. Glüteni azaltmakta fayda var spor da yapıyorum diyerek süt mısır gevreği yemeye başladım kahvaltıda ama şimdi süt 12-13 TL. Buradan bile TÜİK’in açıkladığı enflasyon oranının yalan olduğu belli.”
‘AYLARCA ANLAŞMA YOK AMA BİR GECEDE İMZALIYOR’
TİS sürecinde yaşananları değerlendiren işçi, “İşçilerin en çok şikayet ettiği konuların başında TİS sürecinin çok uzaması geliyor çünkü TİS’in sonuçlanması ocak ayını buluyor. TİS’ten sonra alınan toplu para da TL değer kaybettiği için ve iğneden ipliğe zam geldiği için bu paranın da bir anlamı kalmıyor. Aylarca süren görüşmelerde 15 maddede anlaşılmıyor. Sonra ne hikmetse bir gecede anlaşılıyor ve imzalar atılıyor. 3 saatte imzalanacaksa 4 aydır neyin mücadelesini verdin? Ayrıca Türk Metal’in başkanı enflasyon rakamlarına inanmadığını defalarca açıkladı, eleştirdi. Ancak sözleşmede açıklanan resmi enflasyon oranına imza atıyorsun” dedi.
Öte yandan sendikacıların imzalanan TİS’i bir zafermiş gibi sunduklarını da aktaran işçi, “Sendikanın sosyal medyada yaptığı paylaşımların altına yapılan yorumlar incelendiğinde bile işçinin tutumunu görebilirsiniz. Türk Metal mitinglerde sürekli çip krizi var, durumlar kötü gibi şeyler söyledi. İşçiler olarak buna itiraz ettik. Bu MESS’in elinde kozdur. Bu düşük sözleşmeye imza atacağımın yerini yapmaktır” diye konuştu.
İşçilerin bir diğer şikayeti ise gelir vergisi. Arçelik işçisi, “Kesilen gelir vergisi bazı aylarda 1900 lirayı buluyor. Aldığımız paranın dörtte biri gidiyor. Temmuz veya ağustos aylarından sonra genelde brüt maaş 77 bine ulaşır ve yüzde 27’si devlete kesilir. Biz bu durumdan oldukça şikayetçiyiz” diye konuştu.
‘AY SONUNU ZOR GETİRİYORUZ’
10 yıldan beri Arçelik’te çalışan başka bir işçi de imzalanan sözleşmeden memnun olmadığını ve enflasyonun altında ezildiklerini söyledi. Arçelik işçisi, “Babam da çalışıyor ben de çalışıyorum fakat yine de ay sonunu zor getiriyoruz. Özellikle de son doğal gaz ve elektrik zamları iyice bellimizi büktü. Bu zamlar bir şekilde durmalı. Her ay ekstra bir masraf çıkacak diye korkuyoruz. Çünkü ekstra harcamalara verecek paramız yok. Eskiden Arçelik işçisinin bir havası olurdu. OSB’de iyi ücret veren işletmelerden bir tanesiydi. Hatta ben çevreme, ‘Gelin bize başvuru yapın, bizim fabrikamızda çalışın’ diye önerirdim. Şimdi önermiyorum. Ben şu an bekarım, genç yaşımda burada çalışmaya başladım, şimdi evlenmeyi düşünüyorum fakat sıfırdan ev dizmek bu ekonomik şartlarda çok da mümkün değil” diye konuştu.
EK ZAM EYLEMLERİ BİZİM İÇİN DE ÖRNEK
İşçiler son dönemdeki işçi eylemlerinin de fabrikada gündem olduğunu söylüyor. Bir işçi, “İşçiler arasında birliğin sağlandığında nasıl bir gücün açığa çıktığını görmüş oluyoruz. Bizim için de örnek teşkil ediyor. İşçilerin eylemleri kazanımla sonuçlandığında biz de umutlanıyoruz” derken, başka bir işçi de şunları söylüyor: “Fabrikanın ilk gündemi olmasa da konuşuluyor. Fabrikanın bir numaralı gündemi zamlar. Herkes alacağı maaşı hesaplamaya çalışıyor. Nereden kısacağını düşünüyor. Sözleşmeden alınan zammın yetmeyeceği şimdiden belli.”