11 Şubat 2022 16:55

TÜİK, ENAG'ı savcılığa şikayet etti | Prof. Dr. Veysel Ulusoy: TÜİK kredibilitesini sağlamak için çaba göstersin

Türkiye'de enflasyon hesabı yaptığı için TÜİK tarafından hakkında şikayet dilekçesi verilen ENAG'ın yöneticisi Prof. Dr Veysel Ulusoy, "Verileri yayınlayacağız. ENAG halkındır" diye konuştu.

TÜİK logosu.

Paylaş

Cihan ÇELİK
İstanbul

Türkiye'de enflasyon hesabı yaptığı için TÜİK tarafından hedef alınan ve hakkında şikayet dilekçesi verilen ENAG'ın yöneticisi Prof. Dr Veysel Ulusoy, "Herkes uzmanlığı kapsamında Anayasal bir hak olan bilgi paylaşma özgürlüğüne sahiptir. Bu kapsamda ENAG toplumu bilgilendirmek için farklı istatistikleri kamuoyu ile paylaşacaktır." dedi. Ulusoy, TÜİK’e kredibilitesini tekrar sağlamak için çaba göstermesi tavsiyesinde bulundu

TÜİK, ENAG'I ŞİKAYET ETTİ

TÜİK, akademisyen ve ekonomistlerin oluşturduğu ve düzenli olarak enflasyon verileri açıklayan Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) hakkında şikayet dilekçesi vermiş, dilekçede ENAG'ın kanuna aykırı hareket ettiği öne sürülerek adli para cezasıyla cezalandırılmasını istenmişti. 

Konuyla ilgili Anadolu Ajansı'nın (AA) servis ettiği haberde, TÜİK tarafından yapılan açıklamaya dayandırılarak, TÜİK'in 23 Şubat 2021'de Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına şikayet dilekçesi gönderidiği, dilekçede ENAG'ın 5429 sayılı Türkiye İstatistik Kanunu'nun 6. maddesinin üçüncü fıkrasına aykırı hareket ettiği öne sürülerek, adli para cezasıyla cezalandırılması istendi. İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı Basın Suçları Soruşturması Bürosu tarafından 17 Ocak 2022'de ENAG yöneticisi Prof. Dr. Veysel Ulusoy'a "Ön Ödeme Önerisi" belgesi gönderildi. Belgede "Yukarıda yazılı suçu işlediğinize dair kamu davası açılmasını gerektirecek yeterlilikte şüphe oluştuğu anlaşıldığından, bu suça temas eden adli para cezası ile soruşturma gideri olmak üzere toplam tutarı ödemeniz durumunda hakkınızda bu suçtan kamu davası açılmayacağı, ancak cezanın ödenmemesi durumunda hakkınızda kamu davası açılacağı" ifadelerinin yer aldığı belirtildi. AA haberinde, Veysel Ulusoy’un İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığının göndermiş olduğu adli para cezası ve soruşturma gideri masrafını ödediğini bu nedenle hakkında kamu davası açılmadığını yazdı.

ULUSOY: İTİRAZ KAYDIMIZI DÜŞTÜK

Konuya dair görüştüğümüz, Prof. Dr. Veysel Ulusoy, AA’nın haberinin yanıltıcı olduğunu vurgulayarak “Birincisi Savcılık, Ön Ödeme Önerisi gönderdi. Savcılığın şüphe söylemi kapsamında öngördüğü 100 lira ceza ile 26 lira posta bedelini ödedik, itiraz kaydımızı da düştük. Bu kapsamda savcılık isterse kamu davası açabilir, serbesttir. ENAG olarak notumuz; TÜİK de savcılık gibi bu soruşturmadan kolayca vazgeçebilmek için bu yolu seçtiler. 11 aylık soruşturmada hiçbir hukuk dışı kanıt bulunamadığı için zaten 3 defa savcı değişimine de gidildi. Önce 6. Madde kapsamına koymak istediler olmadı, sonra da siber suçlara yöneldiler yine olmadı. Sonunda da basın suçları savcılığı 'Bak ha şüphelendim' dedi. Yine olmadı ve bir ara formül ile soruşturmadan kurtulma yolunu seçtiler" dedi.

Ulusoy, İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı Basın Suçları Soruşturması Bürosu’na verdiği yanıtta dosyaya ait belirtilen ödemeyi ekte sunduğunu belirterek “5429 sayılı Kanunun 53/2 maddesine dair suçu işlediğime dair kamu davası açılmasını gerektirir yeterlikte şüphe oluştuğu” yorumuna dayalı yaklaşıma itiraz kaydımın düşülmesini arz ediyorum. ENAG Grup’un tüm aktiviteleri Harvard Üniversitesindeki Pricestats.com grubundaki ile aynıdır ve bir suç teşkil etmemektedir” dedi.

“ENAG HALKINDIR”

ENAG olarak verileri kamuoyuyla paylaşmaya devam edeceklerini belirten Veysel Ulusoy’un Evrensel'e değerlendirmeleri şöyle oldu:

"Verileri yayınlayacağız. Çünkü bu artık kamu malı niteliğine bürünmüş bir üründür. Zaten ta baştan itibaren bu ilk soruşturma yayın önünde bir engelleme içeriğine sahip değildi. ENAG halkındır. Bunun böyle bilinmesini özellikle vurgulamak istiyorum.

Harvard Üniversitesinde bağımsız ekonomistlerin oluşturduğu grup da günlük enflasyon verilerini kullanarak bir çok ülke için aylık ve yıllık enflasyonu halk ile paylaşıyor. Hatta ABD enflasyon verileri kapsamında oranın İstatistik kurum (BLS) ile de ortak çalışıyor. Öte yandan sundukları 15-20 ülke enflasyonu kapsamında sadece Arjantin hükümeti tarafından dava edildi. Neden ise bizim duruma çok benzer.

"TÜİK KREDİBİLİTESİNİ SAĞLAMAK İÇİN ÇABA GÖSTERSİN"

TÜİK’in kendi kredibilitesini tekrar sağlamak için çaba göstermesi inancındayız. Bu enerjisini ENAG’ın kapatılması için ikinci dava açmaya çalışması yerine kendine çeki-düzen vermek için harcamasını tavsiye ediyorum.

Herkes uzmanlığı kapsamında Anayasal bir hak olan bilgi paylaşma özgürlüğüne sahiptir. Bu kapsamda ENAG toplumu bilgilendirmek için farklı istatistikleri kamuoyu ile paylaşacaktır.

Halkın hem kamu istatistik kurumuna hem de denge denetim için ENAG benzeri özerk kurumlara ihtiyacı vardır.”

ÖNCEKİ HABER

Antep'te Durkar İplik işçileri düşük zamma karşı iş bıraktı

SONRAKİ HABER

Başpınar'da eylemler yayılıyor: Bade İplik ve Halı işçileri iş bıraktı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa