Vansan fabrikasında Türk Metal Sendikası yetkiyi aldı
Çiğli Atatürk OSB’de yer alan Vansan Fabrikasında, Türk Metal Sendikası yetkiyi aldı.
Fotoğraf: Evrensel
Çiğli Atatürk Organize Sanayi Bölgesinde faaliyet yürüten 600 işçinin çalıştığı Vansan fabrikasında Türk Metal Sendikası İzmir Şubesi yetkiyi aldığını duyurdu.
Fabrika önünde işçilere seslenen Türk Metal Sendikası yönetimi ve temsilcileri, “Sadaka değil toplu sözleşme”, “Yaşasın onurlu mücadelemiz”, “Baskılar bizi yıldıramaz”, “Vansan işçisi yalnız değildir” sloganları attı.
February 11, 2022
Ücret adaletsizliğine ve çalışma koşullarına karşı Vansan işçilerin Türk Metal Sendikasında örgütlenmeye başlamasının ardından yasal süreç bugün başladı. Fabrika önündeki eyleme ayrıca Deriteks Sendikası İzmir Şubesi de destek verdi.
"ARTIK BU YOLDA YALNIZ YÜRÜMEYECEKSİNİZ"
Türk Metal Sendikası İzmir Şubesi Mürsel Öcal, “Çalışma Bakanlığı ‘Vansan'da yetkili sendika Türk Metal’ dedi. Yasal süreç bugün 12.30 itibariyle başladı. Haftaya Vansan yönetimine de tebligat gelir. Buradan Vansan yönetimine sesleniyorum, gelin oturalım masaya, uzattığımız eli tutun. Ne zaman derseniz haftaya görüşmek için, çalışanlar adına sizinle görüşmeye hazırım. Vansan emekçileri, artık bu yolda yalnız yürümeyeceksiniz” diye işçilere seslendi.
2021 yılında örgütlenmeye başladıklarını ancak üyelerinin işten atılmasıyla sürecin uzadığını anlatan Öcal, “Vansan’da yetkiyi aldık. Sözleşme yapma yetkimiz de vardır. Bundan sonra buranın da sözleşmesini yapmak için çalışmalarımıza başlayacağız. Metal iş kolunda iyi bir sözleşme yaptık. Örgütsüz işyerlerinde verilen zamlar bizim aldığımız zamlar arasında uçurum olduğu için çalışanlar bu farkı görüyor. Metal iş kolunda sendikalı çalışanın aldığı ücretle örgütsüz işçinin aldığı arasındaki farkı görünce artık bıçak kemiğe dayanıyor. Örgütlenme çalışması içine giriyorlar” diyerek işçilerin en büyük beklentisinin toplu sözleşme olduğunu söyledi.
“VANSAN İŞÇİSİ İNSANCA YAŞAMAK İSTİYOR”
Vansan işçilerinin örgütlenme sürecinde başında beri destek verdiğini söyleyen CMS Çiğli İşyeri Baştemsilcisi Emre Ceylan ise, “Yıllık 20-30-40 lira zam alan arkadaşlar vardı fabrikada. Ücret adaletsizliğinin olduğunu söylediler. Bu süreçte geçim sıkıntısı da yaşadıklarını ilettiler. Sendikalı olmak istediklerini söylediler biz de geldik görüştük. İçeride baskılar artmaya başladı” diyerek örgütlenme sürecini anlattı.
İşçilerin özellikle ücret adaletsizliğinden yakındığını söyleyen Ceylan, “Patrona ya da usta başlarına yakın olanların yüksek ücret aldığı bilgisi verildi. Kısacası toplu sözleşmeli olmak istiyorlar. İnsanca yaşamak istiyorlar. İnsan onuruna yaraşır bir şekilde çalışmak istiyorlar. 10 saat ve hafta sonları mesaili çalışıyorlar. Ama emeklerinin karşılığını alamıyorlar. 4 buçuk yıllık bir işçi arkadaş bize bordrosu gösterdi. 4 bin 400 lira aldığını ve bu yıl için 20 lira zam yapıldığını aktardı. ‘5 çocuğum var, bir kalıp peynir alamıyorum. Çocuklarımın cebine harçlık koyamıyorum’ diyerek serzenişte bulundu. Gerçekten insanların yaşadığı çok zor durumlar var. Sörümü düzenine geçildi. Bizim derdimiz sendikasız işyeri kalmayana kadar örgütlenmek. Çiğli Atatürk OSB’de biz ateşi yaktık Vansan işçileri olarak. Diğer emekçi dostlarımızı da sendikalı olmaya çağırıyoruz. Örgütsüz olmanın zorluğunu biliyorlar. Ücret adaletsizliği, baskılar, köle düzeninde çalışma, iş kazaları, işçi sağlığı ve iş güvenliğine duyarsızlık. Biz bu sorunları çözmek için örgütleniyoruz” diye konuştu.