11 Şubat 2022 23:05

6 parti yol haritasını masaya yatıracak

Güçlendirilmiş parlamenter sistemi savunan 6 muhalefet partisinin genel başkanları bu akşam ilk kez birlikte fotoğraf verecek.

Fotoğraflar: DHA

Paylaş

Birkan BULUT
Ankara

Güçlendirilmiş parlamenter sistem çalışması yürüten 6 siyasi partinin genel başkanları bugün akşam yemeğinde bir araya gelecek. Çankaya Belediyesine ait Ahlatlıbel Tesislerinde yapılacak buluşma, saat 19.00’da başlayacak. Masada CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi, Gelecek Partisi, DEVA ve Demokrat Parti arasında aylardır süren toplantıların ardından yargı, yürütme, yasama ile temel hak ve özgürlükler gibi başlıklarda hazırlanan 22 sayfalık metin bulunuyor. Partilerin genel başkan yardımcıları tarafından oluşturulan metinde, iktidarın değişmesi durumunda ülkenin nasıl yönetileceğine dair bir taslak hazırlandı. 2017 referandumunun ardından tek adam yönetiminin Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi karşısına bir alternatif olarak sunulacak olan metnin, ne zaman ve nasıl açıklanacağı bu akşam ele alınacak. Üzerinde uzlaşılması durumunda partiler yakın zamanda sistem çalışmasını kamuoyu ile paylaşacak.

BAŞKANLAR SON HALİNİ VERECEK

Güçlendirilmiş parlamenter sistemine ilişkin çalışma cumhurbaşkanının bir partiye üye olmaması, sembolik yetkilere sahip olması, seçim barajının ortalama yüzde 3 olması, yasama, yürütme ve yargı mekanizmanın liyakatle onarılması gibi temel başlıkları içeriyor. Çalışmanın tümü ve cumhurbaşkanının halk veya meclis tarafından seçilmesi gibi birkaç konuda ise son sözü parti genel başkanları söyleyecek.

GELECEK VE DEVA’NIN GÜNDEMİ

Parlamenter sistem çalışmasında büyük oranda uzlaşıldı, ancak bunun nasıl uygulanacağı ve ittifakın biçiminin bu akşamın esas konusu olduğu ifade ediliyor. Bu anlamda Millet İttifakı’na katılması görüşülen Gelecek ve DEVA Partisinin önerilerinin masaya yatırılacağı belirtiliyor. Davutoğlu protokol çerçevesinde yeniden kurulacak bir ittifaka katılmayı ve hatta ittifakının isminin de değişmesini savunurken, Babacan ise seçime kadar ve seçimden sonra izlenecek yol haritasının daha net ortaya konulmasını istiyor.

Her iki partiden görüştüğümüz kaynaklar, ilk defa böyle bir görüşme yapılmasının kıymetli olduğunu belirtirken, başkanlar düzeyinde olması nedeniyle böyle bir toplantıdan çıkacak sonucun kestirilemeyeceğini de ifade ediyor. Parlamenter sistem çalışmasında genel başkanlara bırakılan konuları sorduğumuzda, “Öyle çok fazla bir konu yok. Mesela seçim barajı ortalama yüzde 3 olsun denildi ama toplantıda burada da bir değişiklik olabilir” denildi.

DEVA SİSTEM DEĞİŞİKLİĞİNDEN SONRA SEÇİME KARŞI

Toplantının bir gündemi de güçlendirilmiş parlamenter sistem çalışmasının mı yoksa ittifakın mı daha önce açıklanması gerektiği konusu. Bu görüşmenin sürecin bir başlangıcı olacağı ve yol haritasının daha sonra yapılacak görüşmelerle netleşebileceği konuşuluyor. Millet İttifakı tek adam sisteminin kaldırılarak daha sonra yeniden sandık başına gidilmesini önerirken, DEVA Genel Başkanı Ali Babacan geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada “Kimileri 2023 seçiminden sonra sistemi hızla değiştirip kısa bir süre sonra yeniden seçim olasılığını konuşuyor. Bu kadar büyük sorunlar varken halkın önüne kısa süre sonra yeniden sandık koymak doğru olur mu düşünmek gerekir. Eğer partiler anlaşırsa beş yılı planlanmış, ilkeleri ortaya konmuş bir koalisyon olarak da konumlanabiliriz. Milletimize beş yıllık sürede fiilen değişene kadar parlamenter sistem tarzı bir yönetimle devam edileceğini anlatabiliriz” dedi.

EKONOMİDE FARKLI GÖRÜŞLER

Babacan’ın ekonomi politikaları konusunda da fikirleri de tartışmalara neden oluyor. Hükümette bulunduğu dönemin ekonomisinin başarılı olduğunu savunan Babacan, özellikle özelleştirmeler konusunda eleştirilere maruz kalıyor. Ayrıca CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu yakın zaman önce “ekonomi konusunda da anlaşmamız lazım” diyerek DEVA’nın dün açıklanan ekonomi programına dikkat çekerken, Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal da AKP’nin ilk döneminin asr-ı saadet dönemi olmadığını söylemişti. Bu akşam yapılacak görüşmenin temel konusu güçlendirilmiş parlamenter sistem ve yeni sisteme geçiş süreci olsa da ekonomi politikalarının da gündeme gelmesinin sürpriz olmayacağı belirtiliyor.

ÖNCEKİ HABER

Boğaziçi Üniversitesi Akademisyenleri vekaleten atamaları yargıya taşıdı 

SONRAKİ HABER

Farplas işçileri: Bizi açlık, yokluk, sefalet kışkırttı!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa