12 Şubat 2022 10:38

Mülteci ölümlerinde korkunç şüphe: Tuvalete mi kilitlendiler?

Güngören’de tekstil atölyesindeki yangında 4 mültecinin cansız bedeni tuvalette kilitli halde bulundu. Seyit Aslan: “İşçileri, kayıt dışı çalışmayı gizlemek için patron mu kilitledi?”

Fotoğraf: İsa Terli/AA

Paylaş

Güngören’de tekstil malzemeleri üretilen dört katlı işyerinde yangın çıktı. Patlamaların da olduğu yangında 4 mülteci işçi zehirlenerek hayatını kaybetti. İstanbul Valiliğinden yapılan açıklamada, yangında 4 mülteci işçinin kendilerini kilitledikleri tuvalette, dumandan zehirlenerek hayatlarını kaybettikleri bilgisi yer aldı. Tekstil malzemeleri üretilen imalathanedeki yangın çıkan binada, bir kişinin daha cansız bedenine ulaşıldı. Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı iş yeri yetkililerinden 4 kişinin gözaltına alındığını açıkladı. Olay, 2005’te Bursa’da Özay Tekstil’e ait fabrikada çıkan yangında, kapılar üstlerine kilitli olduğu için kaçamayıp ölen 5 kadın işçinin ölümünü hatırlattı. Kayıt dışı çalışmaya dikkat çeken Gıda-İş Sendikası Genel Başkanı Seyit Aslan “İşçiler tuvalete mi kilitlendi” diye sordu.

"KAYIT DIŞI ÇALIŞTIR, TUVALETE KİLİTLE"

Güngören’de dört mültecinin yangında hayatını kaybetmesi, mültecilerin çalışma ve yaşam koşullarının ne kadar ağır olduğunu bir kez daha gözler önüne serdi. Konuyla ilgili açıklama yapan DİSK Yönetim Kurulu Üyesi, Mülteciler Dairesi Başkanı ve Gıda İş Genel Başkanı Seyit Aslan, işçilerin tuvalete kilitlendiği yönünde bilgiler aldıklarını belirterek, “Bu daha da acı, kaçak kayıt dışı çalıştır, tuvalete kilitle. Yangından altı saat sonra işçilerin tuvaletlerde kilitlendikleri yerde bulunması tam bir cinayettir. İşte mültecilerin hayatı. Donarak ölmek, yanarak ölmek, boğularak ölmek… Burada sorumluluğu olanların derhal soruşturulup açığa çıkarılması ve yargılanması için sürecin her yönüyle takipçisi olacağız” dedi.

"İŞÇİLERİN ÜZERİNE KAPILARIN KİLİTLENMESİ İLK DEĞİL"

Aslan, geçmişte Kıraç, Hadımköy, Bursa’da işçilerin üzerine kapılar kilitlendiği için, çıkan yangında dışarı çıkamadıkları için hayatlarını kaybettiğini hatırlatarak, şunları söyledi: “Güngören’de yaşanan durum farklı değil. Yangın sonucunda dört mülteci hem de yangın söndürüldükten altı saat sonra tuvalette kilitli bulunuyor. Mülteciler arasında kaçak çalıştırmak çok yaygın. Kaçak ve kayıt dışı çalıştırılan mültecilerin oranı yüzde 80’i aşıyor. Bu kayıt dışılığa ne yazık ki göz yumuluyor, teşvik ediliyor. Ne adına; rekabet adına, daha düşük işçilik maliyeti adına.”

"BU CİNAYETLERİN SORUMLUSU KİM?"

Devletin ilgili birimlerinin kayıt dışı çalıştırmaya göz yumduğunu belirten Aslan şu soruları sordu: “Güngören’de yaşanan cinayetlerin sorumlusu kimdir? İşçileri kayıt dışı çalıştırılmalarına göz yuman, denetlemeyen, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından başlayarak hiçbir önlem almayan, valillik, belediye, kaymakamlık gibi kurumların sorumluluğu ne olacaktır? Mültecileri korumasız ve savunmasız bırakan bu politikalar karşısında sessiz kalanların sorumluluğu ne olacaktır? Mültecileri kayıt dışı çalıştırma konusunda hiçbir endişe ve kaygı duymayan işverenlerin sorumluluğu ne olacaktır?  

Birkaç gün sonra bu yangının unutulacağını söyleyen Aslan, asıl tehlikenin bu olduğunu, bu tutumun terk edilmesi gerektiğini, mültecilerin can güvenliği, yaşama güvenliği, çalışma koşulları güvenceye alınmadığı koşullarda ölümlerin, ırkçı saldırıların, sınırdan geçerken boğulmaların, kurşunlara hedef olmalarının, yatağında bıçaklanmalarının devam edeceğine dikkat çekti.  Aslan yangında hayatını kaybeden mültecilerin ailelerine baş sağlığı dileyerek, acilen kayıt dışı çalışmanın önlenmesini, mültecilerin yaşamlarının güvence altına alınmasını talep etti.

YANGIN SÖNDÜRÜLDÜKTEN ÇOK SONRA FARK EDİLDİLER

Valilik açıklamasına göre, ayakta tedavi edilen bir işçi alevler söndürüldükten sonra 18.30 sıralarında Merkez Karakolunda verdiği ifadesinde ‘Bazı çalışanların bina içerisindeki bir tuvalete girerek, yangından korunmak için kendilerini kilitlediklerini gördüğünü’ söyledi. Bu bilgi doğrultusunda yeniden başlatılan arama çalışmalarında, 4 mülteci işçi kendilerini kilitledikleri tuvalette, dumandan zehirlenerek hayatlarını kaybetmiş halde bulundu. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

EMEP Genel Başkanı Akdeniz: "Bu dalgayı birleşik bir emek dalgası olarak örgütleyerek hesap soracağız"

SONRAKİ HABER

Nusaybin'de konuşan HDP Eş Genel Başkanı Sancar: Müzakere ederlerse ortak aday fikrine de açığız

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa