13 Şubat 2022 08:44

Ukrayna krizi | Diplomasi henüz sonuç vermedi, savaş ihtimali uzak değil

ABD Başkanı Biden ile Putin arasında yapılan telefon görüşmesinden de sonuç çıkmadı. Batı kaynakları, Rusya'nın 16 Şubat'ta saldırabileceğini iddia ediyor.

(Temsili Görsel) Ukrayna askeri | Fotoğraf: Wolfgang Schwan/AA

Paylaş

Yücel ÖZDEMİR
Köln

ABD ile Rusya arasında Ukrayna arasında süren tehdit ve şantajlar hafta sonu da devam etti. ABD Başkanı Biden ile Putin arasında yapılan telefon görüşmesinden de sonuç çıkmadı. Batı kaynakları, Rusya’nın 16 Şubat’ta saldırabileceğini propaganda ediyor. Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenski ise savaşın ne zaman başlayacağı konusunda kesin bilgisi olanların bunu kendileriyle paylaşmasını istedi.

TELEFON TRAFİĞİ

Ukrayna üzerindeki emperyalist paylaşım planları her geçen gün savaş ve çatışma potansiyelini biraz daha biriktirmeye devam ediyor. Geçen hafta yapılan diplomatik görüşmelerden ciddi bir sonucun çıkmaması üzerinde, cumartesi günü diplomasi trafiği bir kez daha yoğunlaştı. ABD Başkanı Joe Biden ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin arasından süren bir saatlik telefon görüşmesinden bir kez daha bir sonuç çıkmadı.

Aynı gün ayrıca Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron da Putin ile bir buçuk saatlik bir telefon görüşmesi yaptı. Macon’un 7 Şubat’ta Moskova’ya düzenlediği ziyaret sırasında gündeme getirdiği Mink 2 Anlaşmasının canlandırılması konusunda da bir ilerleme sağlanmış değil. Almanya, Fransa, Rusya ve Ukrayna diplomatlarının Berlin’de yaptığı toplantıda da bir ilerleme sağlanamayınca, diplomasi trafiği yoğunlaştı. Özellikle ABD ve İngiltere’nin, kendilerini dışarıda bırakan Minsk Anlaşmasının ilerlemesine izin vermeyecekleri tahmin ediliyor.

TEHDİT DİPLOMASİSİ

Cumartesi günü yapılan Biden-Putin telefon görüşmesi karşılıklı uyarılarla son buldu. Krize diyalog yoluyla çözüm getirme yerine tehdidi esas alan her iki liderin geri adım atma olasılığı az görünüyor. Zira, geri adım atanın bu süreçte hem içeride hem de dışarıda kaybedeceği biliniyor. Rusya lideri yazılı güvenlik garantisi ve Ukrayna’nın NATO’ya üye yapılmaması talebini tekrarlarken, ABD lideri, Rus askerlerinin Ukrayna sınırından çekilmesini istedi. Aynı gün ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken de Rus mevkidaşı Sergey Lavov ile bir görüşme yaptı.

Fransa Cumhurbaşkanı Macron ise Putin ile yaptığı görüşmede daha çok Avrupa ülkelerinin endişelerini paylaştı.

"16 ŞUBAT’TA RUSYA SALDIRACAK" İDDİASI

Diplomatik görüşmelerden bir sonuç alınmazken, Rusya’nın Ukrayna’ya saldırı hazırlığı içinde olduğuna dair iddialar daha da arttı. Buna göre daha önce 20 Şubat olarak ilan edilen Rusya’nın saldırı takvimi, bu kez 16 Şubat olarak ifade edilmeye başlandı.

Biden’ın Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, 20 Şubat’ta sona erecek Pekin’deki Kış Olimpiyat Oyunları bitmeden hava ve roket saldırıları başlatabileceğini, böyle bir saldırının da birçok sivilin ölümüne yol açabileceğini ileri sürdü. Washington’ın Putin’in henüz nihai kararını vermediğinden yola çıktığını da belirten Sullivan, buna karşın Ukrayna sınırında ek Rus birliklerinin konuşlandığına dikkat çekti. Sullivan, ABD vatandaşlarına 24-48 saat içinde Ukrayna’yı terk etme çağrısında bulundu. Danimarka, İngiltere, Estonya, Letonya, Avusturya ve Yeni Zelanda’dan da vatandaşlarına yönelik benzer çağrılar geldi. Almanya da 12 Şubat günü vatandaşlarına en kısa zamanda Ukrayna’yı terk etme çağrısında bulundu. Özellikle Donbass bölgesinde olanların acil olarak Kiev’deki büyükelçilikle temasa geçmesi gerektiği ifade edildi.

Donesk’teki Alman Konsolosluğu ise kapatılarak yakın kent Lviv’e taşındı. Almanya büyükelçiliği ise Kiev’de açık kalmaya devam edecek. Öte yandan Rusya da Kiev’deki büyükelçiliğinde çalışanların büyük bir bölümünü geri çekti. Gerekçe olarak bir provokasyonun olabileceğini gösterdi.

ABD, Ukrayna askerlerini eğitmek üzere gönderdiği 160 Ulusal Güvenlik Birliği üyesini de geri çekti.

EN RAHAT ZELENSKİ GÖRÜNÜYOR

Birçok ülke vatandaşlarına Ukrayna’yı terk etme çağrısında bulunarak elçiliklerin kapısında kilit vurmaya hazırlanırken Ukrayna’da ise durum sakin görünüyor. Hem başkent Kiev’de hem de Doğu sınırına yakın bölgelerde günlük hayat devam ediyor. Cumartesi günü gazetecilere açıklamada bulunan Zelenski, “Elinde Rusya’nın 16 Şubat’ta saldıracağına dair yüzde 100 kesin bilgi olanlar bunu lütfen bizimle paylaşsın” dedi. Bölgede savaş riskinin yüksek olduğunun farkında olduğunu söyleyen Zelenski, yakın bir zamanda saldırının olabileceğini ise beklemiyor. Ancak Ukrayna Dışişleri Bakanlığı ise, cuma günü Rusya’ya sınırda ve Kırım’da neden asker bulundurduklarını açıklamak için 48 saat süre tanımıştı.

Gelişmeler, bölgedeki gerilimin ve tehditlerin artık medya üzerinden yapılan açıklamaları aştığını gösteriyor. Zira, ABD bir taraftan Ukrayna’daki vatandaşlarına geri çekilme çağrısında bulunurken diğer taraftan Doğu Avrupa ülkelerinde asker göndermeye devam ediyor. Romanya’dan sonra Slovenya da yapılan anlaşmayla ABD’nin önemli askeri üslerinden biri haline getirildi. Yine, ABD Polonya’ya 3 bin asker göndereceğini açıkladı. Aynı sürede Romanya’daki Borcea Askeri Üssüne sekiz adet F-16 savaş uçağı gönderildi.

ÖNCEKİ HABER

LeBron James NBA'in toplam sayı rekorunu kırdı

SONRAKİ HABER

Ortadoğu’nun krizli ‘parlamenter demokrasileri’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa