Aliağa gemi söküm işçileri: Gemileri yaktık geri dönüş yok
Düşük ücretlere, iş güvenliği önlemlerinin alınmamasına ve kötü çalışma koşullarına karşı iş bırakan Aliağa gemi söküm işçilerine bugün de olumlu dönüş yapılmadı. İşçiler eylemlerine devam edecek.
Fotoğraf: Eren Saran/Evrensel
İzmir Aliağa gemi söküm işçilerinin, düşük ücretlere, iş güvenliği önlemlerinin alınmamasına ve kötü çalışma koşullarına karşı başlattığı iş bırakma eylemi 4 gündür devam ederken, işverenlerden olumlu dönüş alamayan işçiler eylemlerine devam edeceklerini duyurdu.
Gemi söküm işçilerinin 11 Şubat günü 5 işyerinde başlattığı iş bırakma eylemi, 12 Şubat gününden bu yana bölgede bulunan bütün tersanelere sıçradı. 4 gündür sürdürdükleri fiili grev yarın da devam edecek.
Bugün şirketlere taleplerini ileten ve gün boyu şirket sahiplerinin toplantısından çıkacak sonucu bekleyen işçilere olumlu bir cevap verilmedi. İşçiler pazarlık yapmadan taleplerinin kabul edilmesini istiyor.
İŞÇİLER BÖLÜNMEYE İZİN VERMEDEN TALEPLERİNİN ARKASINDA
Şirket sahipleri net bir açıklama yapmamış olsa da işçiler, bazı işverenlerin talebi kabul ettiği, bazılarının ise kabul etmediğini yönünde duyumlar aldıklarını aktardı. İşverenler arasında özellikle ücret konusunda anlaşmanın sağlanmadığını ifade eden işçiler, ayrım yaratacak bu durumu kabul etmediklerini ve tüm tersanede tek ücret ile çalışacaklarını söyledi. İşçiler, taleplerinden vazgeçmeyeceklerini ve yaratılmak istenen bölünmeye izin vermeyeceklerini dile getirdi.
DİRENİŞ DÖRDÜNCÜ GÜNDE DE DEVAM ETTİ
"Gemileri yaktık geri dönüş yok" diyen gemi söküm işçileri sabah saatlerinde gemi söküm önünde toplandı. İşçiler, servisleri durdurarak iş başı yapmadı. Yüzlerce gemi söküm işçisi "Birleşe birleşe kazanacağız" sloganlarıyla eyleme gelen arkadaşlarını karşıladı. İşçiler talepleri karşılanana kadar eylemlerine devam edeceklerini söyledi.
February 14, 2022
Şirket sahipleri saat 11.00’da görüşmeye girdi. İşçilere iki saat sonra taleplerine ilişkin bir dönüş yapacağı söylenmişti ancak şu ana kadar herhangi bir açıklama yapılmadı.
Tesislerde iş durduğu için gemi söküm bölgesinden bugün hurda taşıyan hiçbir kamyon çıkmadı. Normalde gemi söküm tesislerinden, Aliağa bölgesinde bulunan HABAŞ, İzmir Demir Çelik (İDÇ) ve Ege Çelik gibi demir çelik fabrikalarına günlük 4 ila 6 ton arası hurda gidiyordu.
Ayrıca işçilere gün boyu çeşitli sendikalardan ve halktan destek ziyaretleri oldu.
ÜCRET VE SOSYAL HAKLARDA İYİLEŞTİRME
Dört gündür iş bırakma eylemi yapan Aliağa gemi söküm işçilerinin talepleri ise şöyle:
Maaş zammı talepleri tüm şantiyelerde olacak şekilde;
- Gemi ustası yevmiyesi 500 TL, Saha çalışanı yevmiyesi 450 TL, Sapancı, çalışanı 400 TL, Çırak 350 TL Atölye Çalışanları 450 TL, Gemideki Operatör 500 TL, Sahadaki Operatör 450 TL olacaktır.
- Maaşlar alınan ücret üzerinden bankaya yatırılacak ve SGK primleri de buna uygun olarak kesilmeden tam yatırılacaktır.
- Hava muhalefeti sebebiyle çalışılamaması durumunda yevmiyeler kesilmeyecektir.
- Resmi tatillerde çalışılması durumunda çift yevmiye olarak verilecektir.
- Yıllık izin süreleri İş Kanunu'na uygun şekilde kullandırılacaktır.
Eylemlere katılan işçiler için tüm şantiyelerde geçerli olacak şekilde;
- Eylemlere katılan işçilerin, greve katıldıkları için veya başka bahanelerle işten çıkarılmayacaktır.
- İşçi Temsilcileri imzalanacak protokol ile resmiyet kazanacak, temsilcilerden işten çıkarılan olmayacaktır.
İş sağlığı ve güvenliği ile insanca çalışma koşullarının sağlanabilmesi için tüm şantiyelerde olacak şekilde;
- KKD'ler yıpranma süreleri dikkate alınacak şekilde düzenli aralıklarla eksiksiz olarak dağıtılacaktır
- Oksijen lambalarının bakımı ve eksikleri giderilecektir.
- Sosyal tesisler tüm şantiyelerde düzeltilecektir.
- Mevcut sertifika bütün şantiyelerde geçerli olacaktır.
- İşe giriş sırasında sağlık raporları gibi giderler işveren tarafından karşılanmalıdır.
(İzmir/EVRENSEL)