14 Şubat 2022 11:20

ASP işçileri: Grev oylaması yapılarak bir an önce TİS imzalansın

Sağlık-İş İzmir Şubesi, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nda çalışan işçilerinin talepleri ve imzalanmayan TİS’in gerekliliğini hatırlatmak için basın açıklaması yaptı.

Fotoğraf: Dilek Omaklılar/Evrensel

Reklam

Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı bünyesinde huzurevleri, engelli merkezleri, çocuk evleri gibi yerlerde çalışan emekçileri ilgilendiren, Bakanlıkta yetkili sendika Hak-İş’e bağlı Öz Sağlık-İş Sendikası ve TÜHİS arasında TİS görüşmeleri sürüyor. İşçiler bir an önce taleplerinin karşılanmasını isteyerek, “İşyerlerinde acil Grev oylaması yaparak işçilerin istediği bir toplu iş sözleşmesi imzalamalıdır” dedi.

Türkiye Sağlık İşçileri Sendikası (Sağlık-İş) İzmir Şubesi binasında yapılan basın açıklamasına, Sağlık-İş Genel Başkanı Hakan Toy, Genel Başkan Yardımcısı Adem Sarıçoban ve Türk-İş Ege Bölge Temsilcisi Hayrettin Çakmak ile birçok sosyal hizmet işçisi katıldı.

SAĞLIK-İŞ: BİR AN ÖNCE İŞÇİLERİN MAĞDURİYETLERİ GİDERİLMELİ

Açıklama öncesi konuşan Sağlık-İş Genel Başkan Yardımcısı Adem Sarıçoban, “Ortada imzalanmayan bir TİS var. Ülkede ise ekonomik kriz var. Her şeye her gün zam geliyor ve insanlar artık geçinemiyor. Elektrik doğal gaz fiyatları uçtu. Arkadaşlarımızın da talebi var, şuan ki maaşları 4 bin 300 TL civarında. 3 bin 900 alan var, rapor aldıklarında bu miktar 2 bin 900 TL’ye kadar düşüyor. Mağduriyetleri anlatmakla bitmez. Bir yandan sözde yetkili sendikayla Bakanlık bir araya gelmeli ve hızlı bir şekilde TİS’i imzalamalı. Ayrıca arkadaşlarımızın burada ulaşım sıkıntısı var, İzmir Büyükşehir Belediyesi sağlık çalışanlarına ücretsiz biniş kartı verdi. Ama maalesef sosyal hizmetler iş kolundaki çalışan işçilere kart verilmedi. Bununla ilgili de yasal bir sıkıntı olduğu söyleniyor. Hükümetten bir an önce çözüm bekliyoruz” dedi.

Türk-İş Ege Bölge Temsilcisi Hayrettin Çakmak ise, “Kimsenin bakmadığı, evinde bakamadığı kişilere bakan değerli üyelerimize sahip çıkmak zorundayız, anayasal haklarını ezdirmemek zorundayız” diye konuştu.

Sağlık-İş Genel Başkanı Hakan Toy da, “Malum sendika maalesef her dönemde olduğu gibi TİS süreçlerini kapalı kapılar ardında, temsil ettiği işçilerin bilgisi dışında sürdürmekte. Son zamanlardaki ekonominin allak bullak olması işçilerin yükünün artmasına neden olmuştur ve buna TİS’le çare olunması gerekiyor. Ama gördüğümüz,  yeni dönem sözleşmede yetkiyi almak için zaman uzatan bir sendika. Bir önceki dönemdeki mevcut hakları geliştirmek yerine birçok maddemizde geriye gidişler oldu. Biz sendikamız olarak bu feryada ev sahipliği yapıyoruz. İşçilerin emekçilerin derdi bizim derdimizdir” dedi.

ASP İŞÇİLERİ: TİS'İN UZATILMASINI KABUL ETMİYORUZ

Açıklamayı işçiler adına okuyan Nihal Özkan da, “Bizler tüm bu zorlukları yaşamamıza rağmen çalıştığımız kurumlarda kimseyi mağdur etmemek için yoğun çaba harcarken,  Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına bağlı çalışan 26 bin kamu işçisi adına süren TİS görüşmelerinin üzerinden 106 gün geçmesine rağmen işçilere herhangi bir bilgilendirme yapılmamıştır. 26 bin sosyal hizmet işçisinin geçinemiyoruz çığlıklarına kulaklar tıkanmıştır” dedi.

İşçilerin tükenme noktasına geldiğini söyleyen Özkan, “Kira, doğalgaz, elektrik ve temel tüketim mallarına gelen zamlardan dolayı faturaları ödemekte güçlük çekiyor, çalışma koşullarının sağlıklı olmamasından dolayı birçok arkadaşımız kovid olup rapor almak zorunda kalıyor, maaşları zaten düşük olan biz çalışanlardan kesilen rapor paraları sebebiyle bazı aylar asgarî ücretin altında kalan maaşlarla geçinmeye çalışıyoruz” dedi.

“İŞÇİLERİN İSTEDİĞİ BİR TOPLU İŞ SÖZLEŞMESİ İMZALANMALIDIR”

Özkan son olarak talepleri sıraladı:

  • Öz sağlık-İş sendikasının bizi görmezden gelmekten vazgeçerek, 2 dönemdir kazanılmış haklarımızı geriye götüren ve maaşlarımızı asgarî ücret seviyesinden öteye taşımayan işbirlikçi anlayıştan uzaklaşıp TİS sürecini işçilerin talepleriyle en kısa sürede bitirmesi gerekmektedir.
  • Öncelikle Kamu Çerçeve Protokolünden doğan hakların alınarak ücretlerimize enflasyon farkının yansıtılmasını, gerçekleşen enflasyonunun üzerine zam alınmasını, daha önce TİS’lerde gasp ettirdiğiniz gece zammının kazanılmasını, fiili güne düşürdüğünüz hizmet zammının yeniden 30 gün üzerinden ödenmesini, meslek kodlarının fiilen yapılan işe göre düzenlenmesini, eğitim durumuna göre ücret farkı risk primi gibi hakların TİS kazanımları arasında olmasını talep ediyoruz.
  • Disiplin cetvelindeki maddelerin iş güvencemiz güvenli hâle getirilecek şekilde yeniden düzenlenmesini, tehdit unsuru olmaktan çıkarılmasını istiyoruz.
  • Öz Sağlık-İş Sendikası yine kapalı kapılar ardında işçiden habersiz TİS imzalamak yerine Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı grev kapsamında olan bir Bakanlık olduğunu hatırlamalı, TİS sürecinin daha fazla can yakıcı olmaması için işyerlerinde acil grev oylaması yaparak işçilerin istediği bir toplu iş sözleşmesi imzalamalıdır.

(İzmir/EVRENSEL)

Reklam