14 Şubat 2022 11:30

Ukrayna’nın Londra Büyükelçisi ülkesinin NATO’ya katılmaktan vazgeçebileceğini söyledi

Ukrayna’nın Londra Büyükelçisi Vadym Prystaiko, ülkesinin Rusya ile olası bir savaştan kaçınmak için NATO’ya katılım adımından vazgeçebileceğini söyledi. Açıklama Rusya tarafından olumlu karşılandı.

Scholz ve Zelensky | Fotoğraf: DHA

Paylaş

ABD, Ukrayna krizini tırmandıracak açıklamalar yapmayı sürdürürken gerginliğin merkezindeki Ukrayna’dan gelen tansiyonu düşürme girişimleri dikkat çekiyor.

Ukrayna’nın Londra Büyükelçisi Vadym Prystaiko, ülkesinin Rusya ile olası bir savaştan kaçınmak için NATO’ya katılım adımından vazgeçebileceğini, bunun da Moskova’ya büyük bir taviz anlamına geleceğini söyledi.

Euronews’in haberine göre Büyükelçi Prystaiko, Ukrayna’nın NATO’ya üye olma hedefi konusunda "esnek" oldukları mesajını verdi. BBC’ye verdiği mülakatta, Rusya’nın ısrarı nedeniyle Kiev’in NATO üyeliği konusunda duruşunu değiştirip değiştirmeyeceği yönündeki bir soruyu yanıtlayan Prystaiko, “Olabilir, özellikle bu şekilde tehdit edilebilir, şantaj yapılabilir ve buna itilmek istenebiliriz” cevabını verdi.

Ukrayna, NATO üyesi değil ancak üye olmak için 2008’de söz aldı. Kiev’in üyeliği ise ABD öncülüğündeki NATO askerlerinin Rusya sınırlarında konuşlanması anlamına geliyor.

UKRAYNA DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI: BÜYÜKELÇİ YANLIŞ FORMÜLE ETTİ

Ukrayna Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Oleg Nikolenko ise düzenlediği basın toplantısında, Büyükelçi Pristayko'nun "yanlış formüle ettiğini" belirterek, "Ukrayna'nın NATO üyeliği, anayasada yer almakta ve anayasaya aykırı hiçbir karar alınamaz" diye konuştu.

Nikolenko, Ukrayna'nın NATO veya başka bir güvenlik ittifakına henüz üye olmadığına dikkati çekerek, "Bu nedenle güvenlik garantileri, ülkemiz için en önemli konudur. Elbette, en iyi garanti, Ukrayna'nın NATO'ya acilen kabul edilmesi olur" görüşünü paylaştı.

KREMLİN BÜYÜKELÇİ'NİN AÇIKLAMASINI OLUMLU KARŞILADI

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov ise Ukrayna'nın NATO'ya katılmayı reddetmesinin, güvenlik garantileri ile ilgili Rusya'nın endişelerine yönelik yanıtın formüle edilmesine yardımcı olacağını belirtti.

Peskov, başkent Moskova'da gazetecilere yaptığı açıklamada, Ukrayna'nın Londra Büyükelçisi Pristayko'un, "ülkesinin Rusya ile olası bir savaştan kaçınmak için NATO'ya katılım adımından vazgeçebileceği" yönündeki ifadelerini değerlendirdi.

Peskov, "Elbette, Ukrayna'nın NATO'ya katılma fikrini resmen reddetme yönündeki adım, Rusya'nın endişelerine daha anlamlı bir yanıtın formüle edilmesine önemli ölçüde yardımcı olur" dedi.

Dmitriy Peskov, Kiev yönetiminin, Pristayko'nun açıklamalarına tepki verdiğine dikkati çekerek, "Bu, Kiev'in dış siyaseti ile ilgili görüşünü değiştirme açısından oldubitti olarak kabul edilemez. Ülkenin anayasasında tamamen farklı hedeflerin belirtildiğini biliyoruz" ifadesini kullandı.

UKRAYNA'DAN ACİL AGİT TOPLANTISI TALEBİ

Öte yandan Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmytro Kuleba, dün yaptığı açıklamada 48 saat içinde acil AGİT toplantısı yapılması talebini açıkladı.

Kuleba, “Rusya ve Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı’nın (AGİT) tüm katılımcı ülkeleri ile 48 saat içinde bir toplantı talep ediyoruz” dedi.

Kuleba, Kremlin'i AGİT'in güven artırıcı önlemleri kapsamında askeri şeffaflık konusundaki taahhüdünü yerine getirmeye çağırdı.

BIDEN’A UKRAYNA DAVETİ

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenski de ABD Başkanı Joe Biden’ı gerginliği düşürmek için Kiev’e davet etti. Ukrayna Devlet Başkanlığından yapılan açıklamaya göre, taraflar gerçekleştirdiği telefon görüşmesinde Ukrayna etrafındaki güvenlik durumunu ele aldı.

Zelenski, ülkesinin tüm riskleri anladığını ve her gelişmeye hazır olduğunu belirterek, “Ukrayna’ya karşı her gerginliği durduracağız. Ukrayna’nın başkenti Kiev, diğer şehirler Harkiv, Lviv, Dnipro ve Odesa güvenli ve sağlam koruma altında” değerlendirmesinde bulundu.

Biden’a ABD’nin Ukrayna’nın egemenliğine sarsılmaz desteği için teşekkür eden Zelenski, ülkesinin güvenliği olmadan Avrupa’nın güvenliğinin olmayacağını söyledi. Zelenski, “Henüz NATO üyesi değiliz. Bu nedenle ancak güçlü bir Ukrayna ordusu ülkemizin güvenliğinin teminatıdır” diye konuştu.

Biden’ı Ukrayna’ya davet eden Zelenskiy, Biden’ın yakın zamanda Kiev’e bir ziyaretinin güçlü bir sinyal ve gerginliği düşürmeye katkısı olacağını aktardı.

LAVROV VE PUTİN, UKRAYNA KRİZİNİ GÖRÜŞTÜ

Öte yandan Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Ukrayna'daki krizi görüştü.

ABD'nin askeri riski azaltacak öneriler sunduğunu ancak Moskova'nın teklifini dikkate almadığını kaydeden Sergey Lavrov, Putin ile görüşmesinde Batılı ülkelere sunulan güvenlik garantileri ile ilgili önerilerin kilit maddelerinde ABD ve NATO ile anlaşma şansının olduğunu belirtti.

Diplomatik çözüme vurgu yapan Lavrov, “Batılı güçler, Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmeye hazır olabileceğinden korkuyor, Moskova bunu defalarca reddetti” ifadelerini kullandı.

Rus Bakan, şunları kaydetti: “Müzakerelerle ilerleyebilecek bir yol görüyoruz. ABD askeri riskleri azaltacak öneriler sundu. AB ve NATO ile daimi görüşmeler mümkün değil ama anlaşma için her zaman bir şans var. Önerilerimiz bütün olarak dikkate alınmalı.”

ALMANYA BAŞBAKANI'NDAN UKRAYNA ZİYARETİ

Almanya Başbakanı Olaf Scholz'un Ukrayna ziyareti öncesinde açıklamalarda bulunan Ukrayna’nın Berlin Büyükelçisi Andrey Melnyk, Alman hükümetinden ülkesine ağır silah yardımı yapılmasını istedi.

Bild TV’ye konuşan Melnyk, Ukrayna’nın olası bir Rus saldırısına karşı kendini koruyabilmesi için 12 bin tanksavar füzesi ile bin hava savunma füzesine ihtiyaç duyduğunu dile getirdi.

Scholz’un önce Kiev’e ardından da Moskova’ya yapacağı ziyaretlerin, Ukrayna krizinin diplomatik çözümü açısından “son fırsat” olduğunu öne süren Melnyk, “Savaşın giderek daha kaçınılmaz olduğu hissine sahibiz” dedi.

Ukrayna hükümetinin “en kötü senaryoya” hazırlıklı olduğunu aktaran Büyükelçi, başkent Kiev’in “belki de önümüzdeki günlerde bombardımana maruz kalabileceğini” ileri sürdü.

Almanya Şansölyesi Olaf Scholz, Kiev’de Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelensky ile görüşmelere başladı.

Ukrayna Cumhurbaşkanlığı’ndan yapılan açıklamada “Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelensky ile ülkemize çalışma ziyaretinde bulunan Almanya Federal Cumhuriyeti Federal Şansölyesi Olaf Scholz'un Kiev'de görüşmesi başladı. Toplantının ardından Volodimir Zelensky ve Olaf Scholz başkanlığında Ukrayna-Almanya görüşmeleri yapılacak. Ukrayna Cumhurbaşkanı ve Almanya Federal Şansölyesi de medya temsilcileriyle bir araya gelecek” ifadeleri yer aldı.

Scholz’un yarın Moskova’ya gitmesi bekleniyor.

GAZ FİYATLARINDA UKRAYNA YÜKSELİŞİ

Rusya-Ukrayna geriliminin artmasıyla Avrupa’da mart vadeli kontratlarda doğal gaz fiyatı yüzde 14 artarak 88 avroya çıktı.

AB ülkeleri, mevcut durumda doğal gaz ihtiyacının yüzde 90’ını ithal ediyor. Rusya, Avrupa’ya en fazla doğal gaz tedarik eden ülke konumunda bulunuyor.

KANADA ASKERLERİNİ TAHLİYE ETTİ

Kanada’nın, Ukrayna polisi ve askeri birliklerine eğitim vermek üzere bu ülkede bulunan askeri personelini tahliye ettiği bildirildi. Kanada Ulusal Savunma Bakanlığından yapılan açıklamada, ‘‘Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik haksız saldırganlığıyla bağlantılı karmaşık operasyonel ortamın bir sonucu olarak, Kanada Silahlı Kuvvetleri Müşterek Görev Gücü bileşenleri, Avrupa’nın başka yerlerine geçici olarak yeniden yerleştirilme sürecindedir” denildi.

Kanada basınına yansıyan haberlere göre, yaklaşık 260 askerden oluşan Kanada askeri birliği Polonya’ya nakledildi.

Bu arada, Kanada Dışişleri Bakanlığı da başkent Kiev’deki büyükelçilik diplomatik operasyonlarını ve personelini, Polonya sınırındaki Lviv şehrine taşıdı.

"UKRAYNALI OLİGARKLAR KAÇIYOR"

Bu arada Ukrainskaya Pravda haber sitesinin haberine göre, Ukraynalı oligarklar ve zengin işadamları, Rusya ile gerilimin kaynama noktasına ulaşması ve Batılı ülkelerin vatandaşlarına ülkeyi terk etme çağrısı yapması nedeniyle ülkeden kaçıyor.

Ukrainskaya Pravda, dün Kiev'den en az 20 charter uçuşun kalktığını, son altı yıllık uçuş gözlemlerine göre bunun diğer zamanlardan daha fazla olduğunu yazdı. Ukrayna’nın en zengin iki kişisi Rinat Akhmetov ve Viktor Pinchuk’un da kaçanların arasında olduğu bildirildi.

Habere göre, taşımacılık patronlarından Andrei Stavnitser ve tarım kralı Vadim Nesterenko da pazar günü Ukrayna'dan ayrılanlar arasında. Aynı zamanda milletvekili olan milyarder Igor Abramovich’in, 50 kişiyle birlikte Viyana'ya giden bir uçak kiraladığı da bildirildi.

Haberde adı geçen bazı kişiler ise iddiaları yalanladı. Stavnitser ülkeyi bir iş gezisi için terk ettiğini ve birkaç gün içinde döneceğini söyledi. Uçağı pazar günü Kiev'den kalkan işadamı ve eski başbakan yardımcısı Boris Kolesnikov da, uçağının bakım için Prag’a uçtuğunu ve kendisinin Ukrayna’da olduğunu söyledi.  (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

ASP işçileri: Grev oylaması yapılarak bir an önce TİS imzalansın

SONRAKİ HABER

6 muhalefet partisinin Ankara il başkanları 16 Şubat'ta bir araya gelecek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa