Öğrencilerden sınav barajının kaldırılmasına tepki: Sınav stresine yeni düzenlemenin stresi eklendi
YKS'deki değişkliği değerlendiren adaylar, "Sınav senesinin stresini iliklerimize kadar yaşarken bir de yeni sınav düzenlemelerinin stresiyle baş etmeye çalışıyoruz" dedi.
Kaynak: Pixabay
YKS’ye hazırlanan öğrenciler, YÖK’ün TYT ve AYT baraj puanları uygulamasını kaldırmasına ve sınav süresnin uzatılamasına tepki gösterdi. Yapılan değişiklik ile üniversitelerdeki niteliği zedeleyecek adımlar atıldığını söyleyen öğrenciler, “Pandemiden ötürü fazlasıyla konu eksiğim var; şimdi sistemi değiştirmeleri beni ne gibi sorularla karşılaştıracak, acaba istediğim bölümlere barajın kaldırılmasından ötürü yığılma olacak mı bilmiyorum. Sınav senesinin stresini iliklerimize kadar yaşarken bir de yeni sınav düzenlemelerinin stresiyle baş etmeye çalışıyoruz” dedi.
Yüksek Öğretim Kurumu (YÖK), 2022 YKS’den itibaren ön lisans ve lisans programlarını tercihte 150 ve 180 olan TYT ve AYT baraj puanları uygulamasının kaldırıldığını açıkladı.YKS'ye 4 aydan kısa bir süre kala yapılan değişikliklerin etkisini sınava hazırlanan öğrenciler anlattı.
Sınava yeniden hazırlanan bir öğrenci, “Bizleri geçen sene olimpiyat sorularından oluşan bir sınava tabi tuttular. Bizim aldığımız eğitimin yanında bize sorulan sorular arasında da dağlar kadar fark vardı. Bu sene de sınav süresini arttırıp barajı kaldırarak üniversitelerdeki niteliği zedeleyecek adımlar atıldı. Bahçelinin ‘Barajın kalkması için uğraşacağız’ söylemlerinden sonra barajın kalkması da oldukça ironikti. Aylardır sınava hazırlanan bizler deneme çözerken, soru çözerken süremizi eskiye göre düzenlemiştik fakat şimdi sistemi kökten değiştirmemiz gerekecek. Bu da inanın bizler için hiç kolay olmayacak. Zaten mezuna kalmanın stresini, sınav senesinin stresini iliklerimize kadar yaşarken bir de yeni sınav düzenlemelerinin stresiyle baş etmeye çalışıyoruz” dedi.
Ayrancı Anadolu Lisesinden bir 12. sınıf öğrencisi ise, “Yine sınava son aylar kala yapılar değişiklikler ve yine 2004'lüler... Lise sınavına gireceğimiz sene de TEOG sınavına gireceğiz sanarken LGS'ye giren kuşak olarak yine sistemin değişmesi şaşırtmadı. Ülkede hiçbir şeyin kesinliği olmadığı için sınav düzeninin de kesinliği olmasını beklemiyorduk elbette. Yaz-boz tahtası gibi olduk. ‘Müjde’ diye lafa girip 2 gün sonra ‘Olmadı, değiştiriyoruz’ sözleriyle sürekli bir şeyler karalıyorlar. Ben bir TM öğrencisiyim ve pandemiden ötürü fazlasıyla konu eksiğim var; şimdi sistemi değiştirmeleri beni ne gibi sorularla karşılaştıracak, acaba istediğim bölümlere barajın kaldırılmasından ötürü yığılma olacak mı bilmiyorum. Türkiye'de öğrenci olmak büyük bir yükken sınav öğrencisi olmak adeta dağ sırtlamak demek. Bu ülke yüzünden ben istediğim bölümü zaten okuyamıyorken -işsizlik garantili olduğu için- bir de üstüne sürekli değişen sistemle başa çıkmaya çalışıyoruz. 2-1'i öğreten müfredattan integral öğrenmeye çalışırken biz öğrencilere ettikleri zulüm” dedi. (Ankara/EVRENSEL)