15 Şubat 2022 07:22
Son Güncellenme Tarihi: 15 Şubat 2022 15:43

Ukrayna sınırındaki bazı Rus birliklerinin üslerine döndüğü açıklandı

Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna yakınında tatbikat yapan bazı Rus birliklerinin üslerine dönmeye başladığını açıkladı. NATO ise "Rus askeri personelinin azaldığına dair bir işaret görmedik" dedi.

Fotoğraf: Wolfgang Schwan/AA

Paylaş

Rusya Savunma Bakanlığı'ndan bugün yapılan açıklamada, Ukrayna yakınlarındaki bazı askerlerin tatbikatlarını tamamlamaları sonrası üslerine geri dönmekte oldukları bilgisi verildi.

Ukrayna yakınında tatbikat yapan bazı Rus birliklerinin üslerine dönmeye başladığı açıklandı.

Rusya Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Ukrayna yakınlarındaki bazı askerlerin tatbikatlarını tamamlamaları sonrası üslerine geri dönmekte oldukları bilgisi verildi. Interfax ajansının aktardığı habere göre Rusya Savunma Bakanlığı, ülke çapındaki geniş kapsamlı tatbikatların sürdüğünü, bununla birlikte Güney ve Batı askeri bölgelerindeki bazı birliklerin tatbikatlarını tamamlayarak üslerine dönmeye başladıklarını açıkladı. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ise "Ukrayna sınırlarında Rus askeri personelinin azaldığına dair bir işaret görmedik" dedi.

PESKOV: YENİ BİR ŞEY DEĞİL

 Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, gazetecilere yaptığı açıklamada, "Rus askeri birliklerin geri dönmesi yeni bir şey değil" dedi.

Rusya'da askeri birliklerin, tatbikatlarını tamamlandıktan sonra kalıcı konuşlandıkları yerlere geri döndüklerini her zaman söylediklerini hatırlatan Peskov, askerlerin batı ve güney bölgelerinden geri dönmesinin bundan ibaret olduğunu, bunun yeni bir şey olmadığını kaydetti.

Rusya'nın kendi topraklarında askeri tatbikatlar yapmaya devam edeceğinin altını çizen Peskov, "Rusya bütün topraklarında tatbikatlar yaptı ve yapmaya devam edecek. Bu, bizim topraklarımızda uygun gördüğümüz yerlerde tatbikat yapma hakkımızdır, kimseyle tartışmaya tabi değildir" dedi.

Peskov, ABD Başkanı Joe Biden'ın Rusya'nın 16 Şubat'ta Ukrayna'ya saldıracağı yönündeki iddiasını da değerlendirdi. Peskov, ABD'nin, "Rusya'nın 16 Şubat'ta Ukrayna'ya saldıracağı" yönündeki açıklamasını "Avrupa'da gerilimi kışkırtacak enformasyon kampanyası" olarak nitelendirdi.

Peskov, "Gerçekten tüm dünya bundan dolayı endişe içinde. Bu, Avrupa'da gerilimi tırmandırmak ve kışkırtmak yönünde görülmemiş enformasyon kampanyasından başka bir şey değil" ifadelerini kullandı.

ABD'nin Rusya ile güvenlik endişelerini tartışma isteğini ifade etmesi halinde, Avrupa'daki durumun daha sakin olacağına dikkati çeken Peskov, suçlamalar, diplomatları tahliyeler, elçiliklerdeki ekipmanları imha etmeyi ilan etmeler, telefon kablolarını kesme gibi eylemlerin, hiçbir şeye dayanmayan gösteri için yapılan "histeri" olduğunu ifade etti.

Peskov, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in, bugün Almanya Başbakanı Olaf Scholz ile de Kovid-19 için PCR testi vermemesi nedeniyle aynen Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile olduğu gibi mesafeli görüşeceğini aktardı.

STOLTENBERG: RUS ASKERLERİNİN AZALDIĞINA DAİR İŞARET GÖRMEDİK

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Rusya'nın Ukrayna sınırındaki askerlerini üslerine çektiğine dair haberlere ilişkin yorumunda, "Moskova'dan diplomasinin devam etmesi gerektiği yönünde işaretler geliyor" dedi. Stoltenberg, "NATO-Rusya ilişkilerini ele almaya hazırız" derken, "İhtiyatlı iyimserlik için bir alan olduğuna inanıyoruz" diye konuştu. "Temel ilkeler konusunda taviz vermeyeceğiz" çıkışı yapan Stoltenberg "Ukrayna sınırlarında Rus askeri personelinin azaldığına dair bir işaret görmedik" açıklaması yaptı.

NATO Genel Sekreteri, Rusya'nın geride askeri teçhizat bırakması halinde gerçek bir yatışma olmayacağı yorumunu da yaparak, "Moskova askerlerini çekse bile geride genellikle teçhizat bırakıyor, bu da yeniden mevzilenmeyi kolaylaştırıyor" diye konuştu.

Ukrayna Dışişleri Bakanlığı da, Rus askerlerinin çekildiğine dair henüz bir kanıt olmadığı yönünde bir açıklama yaptı.

ZAHAROVA: BATI'NIN SAVAŞ PROPAGANDASININ BAŞARISIZ OLDUĞU GÜN

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, Rus ordusuna ait bazı birliklerin askeri üslerine geri dönmesine atıfta bulunarak “15 Şubat 2022, Batı'nın savaş propagandasının başarısız olduğu gün olarak tarihe geçecek” dedi. Zaharova, sosyal medya üzerinden yaptığı yazılı açıklamada, tatbikatlar kapsamında görevlerini tamamlayan bazı Rus askeri birliklerinin bağlı bulundukları üslere dönmeye başladığını söyledi.

Söz konusu gelişmenin Batılı ülkelerin yürüttüğü propagandalara bir yanıt olduğunu savunan Zaharova, "15 Şubat 2022, Batı'nın savaş propagandasının başarısız olduğu gün olarak tarihe geçecek. Tek bir kurşun atılmadan, rezil ve yok edilmiş olarak” dedi.

BIDEN-JOHNSON GÖRÜŞMESİ

Bu gelişmenin ardından, ABD Başkanı Joe Biden ile İngiltere Başbakanı Boris Johnson'ın telefonda görüştüğü ve "diplomasi penceresinin açık kaldığı ve Rusya'nın Ukrayna'ya karşı tehditlerinden geri adım atabileceği" konusunda anlaştığı açıklandı.

İngiltere Dışişleri Bakanı Liz Truss'un ise "'Rusya'nın her an saldırabileceği" ve "Kiev'in de hedefte olabileceği" iddiasında bulunması dikkat çekti.

Öte yandan BBC Radyosu'na konuşan Avrupa Birliği Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi ve Komisyon Başkan Yardımcısı Josep Borrell, "Herkesin endişelerini gidermenin tek yolu masada konuşmak ve görüşmek" dedi. Borrel, "Eğer Rusya ile Ukrayna arasında bir savaş çıkarsa, Kuzey Akım 2 Hattı operasyonel hale gelmeyecektir" ifadelerini kullandı.

SCHOLZ MOSKOVA'YA GİDİYOR

Almanya Başbakanı Scholz, Putin ile görüşmek üzere Moskova'ya gidiyor. Scholz, dün Kiev'de Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ile görüşmesinin ardından yaptığı açıklamada Putin'e, "Rusya'nın güvenlik endişeleri hakkında diyaloğa açık olduklarını ama eğer Ukrayna'yı işgal ederse yaptırımlarla karşılaşacağı mesajını vereceğini" söylemişti. Almanya Dışişleri Bakanlığı'ndan bugün yapılan açıklamadaysa, Scholz'un Putin'den Ukrayna sınırı yakınındaki askerleri geri çekmesini isteyeceği belirtildi.

Zelenskiy ise dün, ABD'nin saldırının gerçekleşeceğini iddia ettiği 16 Şubat gününü 'birlik günü' adı altında ulusal tatil ilan etti. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Karşıyaka'da spor tesisinin özel eğitim alanı olarak kullanımı kararını mahkeme iptal etti

SONRAKİ HABER

Savunma Bakanı Hulusi Akar, Kovid-19'u atlattığını duyurdu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa