15 Şubat 2022 09:14

Kılıçdaroğlu: Evrensel ve Yeni Asya’ya resmi ilan verilmiyor, cezalandırıyorlar

Kılıçdaroğlu, Evrensel ve Yeni Asya'nıın resmi ilan alamamasına tepki gösterdi: Yarın iktidarı destekleyen manşetler atsınlar, arka arkaya bütün ilanlar gelecektir.

Kemal Kılıçdaroğlu | Fotoğraf: Metin Aktaş/AA

Paylaş

Evrensel ve Yeni Asya’nın resmi ilan hakkının Basın İlan Kurumu tarafından pandemi öne sürülerek hukuksuz şekilde gasbedilmesi Meclis gündemine taşındı. Konuya ilişkin partisinin grup toplantısında açıklama yapan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, iki gazetenin yıllardır resmi ilan alamamasına ilişkin “Yarın iktidarı destekleyen manşetler atsınlar, arka arkaya bütün ilanlar gelecektir” değerlendirmesinde bulundu. Kılıçdaroğlu’nun konuya ilişkin açıklaması şöyle:

“İktidar gazeteler üzerinde baskı kuruyor. Yeni Asya gazetesine 750 gündür ilan vermiyorlar. Evrensel gazetesine 2019'dan bu yana Basın İlan Kurumu tek bir ilan vermedi. O da cezalandırılıyor. İnsaf ya... Yarın iktidarı destekleyen manşetler atsınlar, arka arkaya bütün ilanlar gelecektir. Ama gazete çalışanları, gazetenin sahipleri 'Biz onurlu insanlarız, onurumuzu parayla pulla bugüne kadar hiç satmadık, bundan sonra da satmayacağız' diyorlar. Onurlu gazetecileri her zaman yürekten alkışlıyorum. Onlara bizim minnet borcumuz vardır. Kamu bankalarının ilanları başta olmak üzere kamu ilanlarının ise havuz medyasına akıtıldığını hepimiz biliyoruz.”

MESLEK YASASI TALEBİNİ GÜNDEME GETİRDİ

Gazetecilerin meslek yasası talebine de değinen Kılıçdaroğlu, “Gazetecilik meslek yasası olmaması nedeniyle siyaset-mafya-medya üçgeninde çirkin ilişkiler yaşanmaktadır. Bu yasa olsaydı bu ilişkilere girenler gazeteci olarak adlandırılmayacaktı. Havuz medyasını hepiniz bilirsiniz; iktidarı ne kadar alkışlarsanız cebiniz o kadar dolar. Böyle bir anlayış var, onlar da kendisini gazeteci sayıyor. Gazeteci düşündüklerini özgürce yazan kişidir. Kalemini satan kişiye gazeteci denilmez. Medya özgürlüğünde büyük sınırlamalar var. Anayasa, medya sansürlenemez diyor ama bu hüküm maalesef pek dikkate alınmıyor.” ifadelerini kullandı.

"DOĞRU HABERLERİN GÖRÜLMESİ İSTENMİYOR"

Bilgi Teknolojileri Kurumu (BTK) tarafından internet haberlerine getirilen erişim engeli kararlarına da tepki gösteren CHP Genel Başkanı, “Doğru haberlere erişim engeli geliyor. Doğru haberler görülmesin isteniyor” dedi.

Kılıçdaroğlu, basın kartı hakkının Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi tarafından engellenmesine ilişkin ise şunları söyledi: “Gerçek gazeteciler basın kartı almakta zorlanıyorlar. Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi kalemini satmayan gazetecilere basın kartı vermiyor. Buna ilişkin dava açıldı, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığının dava savunması şöyle: Gazetecilik faaliyetinde bulunmak için basın kartı zorunluluğu bulunmamaktadır. Kişiler basın kartı olmaksızın da gazetecilik yapma haklarına sahiptir. Nitekim basın kartı olmayan pek çok basın mensubu bulunmaktadır. Evet bu insanlar kartsız gazetecilik yapıyor, senin ona basın kartı vermen lazım. Basın kartı verilmezse birincisi yıpranma hakkından yararlanamıyor gazeteciler. Sonra birçok organizasyona akredite olamıyorlar. Güvenlik güçlerine basın kartını gösteremiyor. Kendisinin gazeteci olduğunu kanıtlayacak bir belgeye ihtiyaçları var. Yurt dışına çıkışlar için de gri pasaport alamıyorlar.” 

EVRENSEL EYLÜL 2019’DAN BERİ İLAN ALAMIYOR

Resmi ilan yayınlama hakkı bulunan gazeteler arasında olan Evrensel’e Basın İlan Kurumu (BİK) tarafından 2019 yılının Eylül ayında “ilan durdurma cezası” verildi. Ceza sebebi ise okur dayanışması idi. BİK, bir kişinin bayilerden iki gazete almasını suç saydı ve ceza kesti. Yani komşunuza, arkadaşınıza, eşinize, dostunuza aldığınız gazete BİK tarafından “suç” unsuru olarak görüldü. İlan hakkının iadesi için yapılan denetim başvuruları ise pandemide hayata geçirilen "mücbir sebep" ileri sürülerek reddedildi. Evrensel’in ilan durdurma cezası hala devam ediyor.

İLAN DURDU, CEZALAR DURMADI

İlan hakkının askıya alındığı bu iki yıllık süreçte ilan kesme cezaları ise hız kesmedi. 2019’da 2 haber nedeniyle 25 gün, 2020’de ise 4 haber nedeniyle toplam 65 gün ceza alan gazetemizin, 2021’deki cezalarla beraber toplam 103 günlük cezası oldu.

Cezalar ise şöyle:

  • 27 Ağustos 2019’da gazetemizde yayınlanan “JES direnişine jandarma saldırısı: Bir sürü video çekti, kıralım telefonu” başlıklı haber nedeniyle 10 gün ilan kesme cezası verildi.
  • 17 Eylül 2019’da Kocaeli Derince’de pazar esnafı alanlarının yetersiz olduğu için tepki göstermesi haberinde geçen “saldırı” ifadesi nedeniyle 15 gün ilan kesme cezası verildi.
  • 10 Şubat 2020’de BİK, Mezopotamya Haber Ajansı (MA) imzası taşıyan “Basın İlan Kurumu Kürtçe yayımcılığı bitirdi” başlıklı haber nedeniyle 10 gün ilan kesme cezası verildi.
  • 24 Şubat 2020’de Yazarımız İhsan Çaralan’a ait “Hükümet vatandaşına şehit olmayı vadeder mi?​” başlıklı yazısı nedeniyle 5 gün ilan kesme cezası verildi.
  • 16 Nisan 2020’de yayınlanan “CHP’li Özel’den Altun’a izinsiz inşaat tepkisi” başlığıyla yayımlanan haber nedeniyle 4 Temmuz 2020’de 5 gün ilan kesme cezası verildi.
  • 23 Temmuz 2020’de Evrensel’de Ragıp Zarakolu’nun "Makus Kaderden Kaçış Yok" başlığıyla yayımlanan yazısına 45 gün ilan kesme cezası verildi.
  • 1 Mayıs 2020’de ‘Cumhuriyet kaçak villa haberi nedeniyle ifadeye çağırıldı’ başlığıyla yayınlanan haber nedeniyle 12 Ocak 2021’de 3 gün ilan kesme cezası verildi.
  • 31 Mart 2021’de Boğaziçi Üniversitesinde rektör atamasına karşı çıkan öğrencilerin eylemine dair haberimizde geçen ‘saldırı’ ifadesi üzerine 5 gün ilan kesme cezası verildi.
  • 14 Mart 2021’de Ceren Sözeri’nin “Vatan destan yazmış halk nefes alamıyor” köşe yazısında geçen ‘saldırı’ ifadesi nedeniyle 18 Mayıs 2021’de 5 gün ceza verildi. (İstanbul/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

Siyaset Bilimci Demirkent: 6 partinin vaatleriyle mevcut gerçekliğimiz arasında mesafe olduğu açık

SONRAKİ HABER

Gazeteci Sedef Kabaş'ın tahliye talebi reddedildi: 11 Mart'ta hakim karşısına çıkacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa