Vergi Uzmanı Nedim Türkmen: KDV indiriminin enflasyon karşısında bir anlamı kalmayacak
Vergi Uzmanı Nedim Türkmen, ÜFE-TÜFE arasındaki makas kapandıkça yüzde 7 oranında indirimin hiçbir anlamı olmayacağını dile getirdi.
Fotoğraf: Pixabay
Birkan BULUT
Ankara
KDV’nin bazı temel gıda maddelerinde yüzde 8’den yüzde 1’e düşürülmesini değerlendiren vergi uzmanı Nedim Türkmen, iki üç katına çıkan fiyatlar karşısında yüzde 7 oranında indirimin etkili olmayacağını, ayrıca ÜFE-TÜFE arasındaki makas kapandıkça yüzde 7 oranında indirimin hiçbir anlamı olmayacağını dile getirdi.
Temel gıda ürünlerinde KDV’nin yüzde 8’den yüzde 1’e indirilmesinin ardından gözler raflara çevrildi. Zincir marketlerde fiyatlar güncellenirken, KDV indirimi semt pazarlarına yansımadı. Öte yandan yüzde yüzün üzerinde artan fiyatlar karşısında KDV indiriminin de alım gücüne etkisi olmadı. KDV indirimi ve sonuçlarını değerlendiren vergi uzmanı Nedim Türkmen, Üretici fiyatları Endeksi (ÜFE) ve Tüketici Fiyatları Endeksi (TÜFE) arasında yüzde 48,3’lük bir fark olduğuna dikkat çekti. Üretici bunu fiyatlara yansıtacağını anlatan Türkmen, “Burada yüzde 7’lik bir indirim fiyatlara yansısa ne olur? Zaten iki üç katına çıkmış fiyatlar. Bundan önceki hiçbir vergi indirimi de tüketiciye yansımadı. Satıcılar zaten zam yapacaklarını belirtip, zammın bunun içinde olduğunu söylediler. Bin liraya aldığınız şeyi artık 2 bin liraya alıyorsunuz.” dedi.
“ELEKTRİK VE DOĞAL GAZDA DA YÜZDE 1’E İNMELİ”
Yüzde 7’lik payın bu nedenle etkisinin olmadığını ama geç de olsa yapılmasını önemli gördüğünü belirten Türkmen, “Ayrıca burada KDV dahil fiyat yerine ürün bedeli artı KDV şeklinde etiketlerin düzenlenmesi gerekiyor. Kim ne kadar KDV ödediğini görmeli. Tüketicinin alım gücünün yükselmesi için asıl olarak elektrikte ve doğalgazdaki verginin yüzde 1’e indirilmesi gerekiyor. Hatta benzinde KDV fiyatın içine alınabilir” diye konuştu.
ENFLASYONDA ETKİSİ YOK
İktidarın bu düzenlemeyle enflasyonu düşürmeyi savunduğunu sorduğumuzda Türkmen, şöyle yanıt verdi: “Mümkün değil. Bunu tüketicilerin azalan satın alama gücünü bir nebze telafi etmek olarak sunabilirlerdi ama biliyorsunuz enflasyonun içerisinde ağırlıklar değişti. Doğalgaz ve elektriğin ağırlığı da azaldı. TÜİK oyunlarıyla belki mümkün olur ama ÜFE-TÜFE arasındaki makas kapandığında, yüzde 7 oranında indirimin hiçbir anlamı olmayacak.”
Vergi oranlarının oranlarının üç aşama ve bu kadar yüksek olmaması gerektiğini belirten Türkmen, oranların yüzde 12 ve yüzde 2 şeklinde olması gerektiğini söyledi.