15 Şubat 2022 09:52

İlaçta kur düzenlemesi | "Krizi çözmeyecek"

Ankara Eczacı Odası Genel Sekreteri Ali Fuat Gül: Eylül 2021'den beri ilaç krizi sürüyor ve giderek ağırlaşmış durumda. 2022'de hiçbir şey çözülmüş değil. Geçen yıla göre durum daha da vahim olabilir.

Fotoğraf: MA

Paylaş

Damla KIRMIZITAŞ
Ankara

Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TİTCK), ilaç fiyatlandırmasında avro kurunu 4,57’den 6,29 TL’ye yükseltti. Ankara Eczacı Odası Genel Sekreteri Ali Fuat Gül, yapılan 37,43’lük zamla ucuz fiyatlı ilaçların imal edilmesinde ve ulaşımında sorun yaşanacağına dikkat çekti. İlaç krizinin çözülmeyeceğinin altını çizen Gül, “2021 yılının Eylül ayından beri bu kriz sürüyor ve giderek de ağırlaşmış bir durumda. 2022 yılına baktığımızda hiçbir şey çözülmüş değil. Geçen yıla göre durum daha da vahim olabilir” dedi.

TİTCK'nin internet sitesinden yapılan duyuruya göre, Fiyat Değerlendirme Komisyonunda beşeri tıbbi ürünlerin fiyatlandırılmasında kullanılan avro değeri güncellendi. Buna göre Beşeri Tıbbi Ürünlerin Fiyatlandırılmasına Dair Karar kapsamında 2022 yılı için 1 avro değeri 4,5786 liradan 6,2925 liraya çıkarıldı.

Ankara Eczacı Odası Genel Sekteri Ali Fuat Gül, söz konusu kur düzenlemesinin yaşanan ilaç krizine çözüm olup olmayacağını Evrensel'e değerlendirdi.

UCUZ İLAÇLAR GELEN ZAMLA PİYASADA BULUNAMAYABİLİR

Kur düzenlemesiyle ilaç fiyatlarına gelen yüzde 37,43’lük zammın en üst sınırdan yapıldığını ancak zammın yeterli olmayacağına dikkat çeken Gül, şunları söyledi:

"Bazı ilaçlarda rahatlama olacaktır elbet ama bazı ürünlerde de hiçbir şekilde yine piyasada yok ötesine geçemeyecek. 5 liralık ilaca da yüzde 37,43 zam geldi, 1000 liralık ilaca da gelecek. Son iki ayda şişe cama ve saf malzemelere yüzde 100’e varan zam geldi. Su ilaçtan daha ucuz şu an. Parol daha pahalı. İlaç krizini konuşurken kanser ilaçlarını söylüyorduk ama şimdi film çektirirken kullandığımız radyo opak maddeler de yok. En basitinden Coraspin 5,35 lira ve yapılan zamla imal eden nasıl yapacak bilmiyoruz. Sadece ilaca yapılan zam değil ilaç üretiminde kullanılan her şeye zam geldi. Bu şekilde imal edemeyecektir firmalar zaten. Belli aralıkta görece düşük fiyatlı olan ilaçların yokluklarının devam edeceğini düşünüyorum. Bu tip ilaçların acilen ara zam alması gerekiyor.”

"İLAÇ KRİZİ 2022’DE DE SÜRECEK"

Süren ilaç krizinin kısa vadede çözülmeyeceğinin altını çizen Gül, “2021 yılının Eylül ayından beri bu kriz sürüyor ve giderek de ağırlaşmış bir durumda. 2022 yılına baktığımızda hiçbir şey çözülmüş değil. Geçen yıla göre durum daha da vahim olabilir. İlacı bulduğumuz an ulaştırmaya çalışır konuma geldik. Özellikle kurun geçerliği olacağı güne kadar ne yapacağız bilmiyorum. Firmalar ilaç satmıyorlar şu an. Bu üç gün nasıl geçecek bilmiyoruz” dedi.

"HALK SAĞLIĞI İÇİN ULAŞILABİLİR, UCUZ VE GÜVENİLİR İLAÇ"

Kur geçişlerinin dönemsel yapılması gerektiğini söyleyen Gül şöyle konuştu:

“Firmaların ilaç üretim politikalarını doğrudan etkileyen yılda üç dört kere belirli periyotlarda kur düzenlemese yapılmalı. Bir de mevcut ilaç fiyat karanamesi var. Bunun da güncellenmesi gerekiyor. Zam gelince eczacılar zarar ediyor. Biz ilaç zammının karşısındayız. İlaçlara zam gelmesi doğru değildir. Halk sağlığı için halkın ilaca ucuz ve güvenilir bir şekilde ulaşabilmesi çok önemli.”

ÖNCEKİ HABER

Makina Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi'nde Demokrat Mühendisler'in adayı tekrar kazandı

SONRAKİ HABER

Mola | Aç patron olur mu?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa