Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, ABD’li mevkidaşı Blinken ile Ukrayna krizini görüştü
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken Ukrayna krizi odaklı “güvenlik” konularına dair telefon görüşmesi yaptı.
Antony Blinken (solda) ve Sergey Lavrov | Fotoğraf: Rusya Dışişleri Basın Servisi
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile Ukrayna krizini görüştü.
Rusya Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, ABD tarafının inisiyatifi ile Lavrov ve Blinken’in telefon görüşmesi yaptığı belirtildi.
Lavrov’un, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve ABD Başkanı Joe Biden’ın 12 Şubat’ta yaptığı telefon görüşmesinde anlaşmaya vardıkları ABD ve NATO’ya iletilen güvenlik garantileri önerileri bağlamında ortak çalışmaya devam edilmesi gerektiğini vurguladığı aktarılan açıklamada, şunlar kaydedildi:
"Lavrov, özellikle Washington ve müttefiklerinin artırdığı agresif söylemlerin kabul edilemez olduğunun altını çizdi, güvenliğin bölünmezliği ilkesini vurgulayarak Rusya’nın gündeme getirdiği tüm meseleler üzerinde akılcı diyalog çağrısı yaptı."
Açıklamada, her iki bakanın değişik düzeylerde gelecekteki temaslar hakkında da müzakerelerde bulunduğu bilgisi paylaşıldı.
ABD'DEN AÇIKLAMA
ABD Dışişleri Sözcüsü Ned Price da görüşme hakkında bir açıklama yaparak Dışişleri Bakanı Antony Blinken'ın ABD'nin krize dair diplomatik bir çözüm aramaya devam etme taahhüdünü yinelediğini ifade etti.
Price, Blinken’ın geçen ay Rusya’nın güvenlik konusundaki teminat talebine ABD ve NATO’nun gönderdiği yanıta henüz karşılık verilmediğini hatırlatarak Rusya’dan gelecek yanıtını dört gözle beklediğini ifade ettiğini kaydetti.
Buna karşılık Lavrov’un ise önümüzdeki günlerde Moskova’nın yanıtını iletileceğini belirttiğine dikkati çeken Price, şunları kaydetti:
“Bakan Blinken, Rusya'nın her an Ukrayna'yı işgal edebileceğine dair süregelen endişelerimizi yineledi ve gerilimi doğrulanabilir, inandırıcı ve anlamlı bir şekilde düşürme ihtiyacının altını çizdi. Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırganlığı, hızlı, şiddetli ve müşterek bir Transatlantik tepkiyle sonuçlanacak olsa da diplomatik yola bağlı kaldığımızı ve krizi barışçıl bir şekilde çözmeye halen yer kaldığına inandığımızın altını çizdi.” (DIŞ HABERLER)