AYM'nin kapatma davası için verdiği 60 günlük ek süre kararı HDP'ye tebliğ edildi
Esas hakkındaki savunmasını hazırlaması için 30 günlük süre verilen HDP, 4 ay daha süre istedi. Anayasa Mahkemesi ise 60 günlük ek süre verdi. Karar HDP'ye tebliğ edildi.
Fotoğraf: Cem Öksüz/AA
Anayasa Mahkemesi (AYM), Halkların Demokratik Partisinin (HDP) kapatılması istemiyle açılan davada, partiye esas hakkındaki savunmasını hazırlaması için 60 günlük ek süre verdi. Karar HDP’ye tebliğ edildi.
HDP Genel Merkezine AYM tarafından gönderilen tebligatta, 10 Şubat’ta oy birliği karar alındığı belirtildi.
21 NİSAN’A KADAR SÜRE
HDP Hukuk Komisyonu tarafından 4 ay ek süre talebine karşılık AYM'nin 21 Şubat'ta sona eren 30 günlük savunma süresine ek olarak 60 gün süre verildiği belirtildi.
HDP Hukuk Komisyonu tarafından hazırlanan esasa ilişkin savunmanın 21 Nisan'da AYM’ye sunması gerektiği belirtildi.
AYM tarafından gönderilen tebligat, HDP Hukuk Komisyonu üyesi ve Parti Meclisi (PM) Doğan Erbaş tarafından alındı. Karar içerisinde avukatların istediği zaman dosyaya gelen bütün evrakları inceleyebileceği de belirtildi.
NE OLACAK?
Savunma 20 Nisan’da teslim edilecek. Teslim edilen yazılı esas savunma, sonrasında AYM tarafından Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığına sunulacak. Belirlenecek bir tarihte Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin sözlü açıklama, daha sonra da HDP yetkilileri de sözlü savunma yapacak.
Savunmaların tamamlanmasının ardından davaya ilişkin bilgi, belgeleri toplayacak olan Anayasa Mahkemesi Raportörü, esas hakkındaki raporunu hazırlayacak. Hazırlanan rapor daha sonra AYM üyelerine dağıtılacak. Sonrasında AYM Başkanı Zühtü Arslan, belirleyeceği bir tarihte AYM üyelerini toplantıya çağıracak ve AYM Kapatma istemini esastan görüşmeye başlayacak.
15 ÜYENİN 10'UNUN OY ÇOKLUĞUYLA KARAR VERİLEBİLECEK
HDP hakkındaki kapatma davasını, 15 kişiden oluşan Anayasa Mahkemesi heyeti karara bağlayacak. Anayasa'nın 69. maddesinde sayılan hallerden ötürü partinin kapatılmasına veya dava konusu fiillerin ağırlığına göre devlet yardımından kısmen ya da tamamen yoksun bırakılmasına, toplantıya katılan üyelerin 3'te 2 oy çokluğuyla yani 15 üyenin 10'unun oyuyla karar verilebilecek.
Verilecek karar, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı ile ilgili siyasi partiye tebliğ edilecek ve Resmi Gazete'de yayımlanacak.
Anayasa Mahkemesinin, siyasi yasak istenen partililerin, beyan ve eylemleriyle partinin kapatılmasına neden olduğunu belirlemesi halinde bu kişiler, kesin kararın Resmi Gazete'de gerekçeli yayımlanmasından başlayarak 5 yıl süreyle bir başka partinin kurucusu, üyesi, yöneticisi ve denetimcisi olamayacak.
Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Şahin, 7 Haziran 2021'de HDP'nin kapatılması istemiyle Anayasa Mahkemesine dava açmış, Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu da 21 Haziran 2021'de iddianamenin kabulüne oy birliğiyle karar vermişti. (HABER MERKEZİ)