Diyarbakır'da kapatılan Yeniden Günaydın çalışanı gazeteciler haklarını istiyor
TGS Diyarbakır Temsilcisi Mahmut Oral, kapatılan Yeniden Günaydın gazetesinde çalışan gazetecilerin haklarının ödenmesi için gazete sahibine çağrıda bulundu.
Fotoğraf: MA
Diyarbakır’da yaklaşık 6 ay önce kurulan Yeniden Günaydın gazetesi, yayın hayatına son verdi gazeteciler işsiz kaldı. Haklarının ödenmesini talep eden gazeteciler, verilen sözler tutulmayınca yasal süreç başlattı. Arabulucu sürecinin başlamasına rağmen gazetenin partonu Ahmet Aydın, gazetecilerin hiçbir alacaklarının olmadığını ileri sürerek anlaşma masasına oturmayacağını bildirdi. Konuyla ilgili açıklama yapan Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Diyarbakır Temsilcisi Mahmut Oral, "Cuma günü arabulucu masasına gelin ve mutabakat zaptını imzalayın. Arkadaşlarımızın haklarını teslim edin" dedi.
"OTOSANSÜR VE BASKI YETMEZMİŞ GİBİ İKİ DUDAK ARASINDAN ÇIKAN SÖZLE İŞSİZ KALIYORUZ"
Gazetecilerin sansür, otosansür ve patron baskısıyla karşı karşıya olduğunu kaydeden Oral, "Bu mücadele yetmezmiş gibi bir de patronların iki durağı arasından çıkan bir sözle işsiz kalıyoruz. İşsiz gazeteciler kervanına her gün yenileri ekleniyor. Çalışırken gazetecileri asgari ücrete, köle gibi açlığa mahkum eden patron, işsiz bıraktığı gazetecinin ihbar, kıdem tazminatı, maaş ve izin ücreti gibi anne sütü kadar kutsal emeğine göz dikebiliyor” diye konuştu.
Diyarbakır’daki Yeniden Günaydın gazetesi patronu Ahmet Aydın'ın da gazetecilerin hakkına göz koyanlardan birisi olduğunu söyleyen Oral, "Bu gazete yayınına başlarken, hiçbir maddi kaygı gütmeden, uzun soluklu bir mecra olacağının sözünü vererek, arkadaşlarımızı kurulu düzenlerinden alıp bünyesine kattı. Çok değil daha ilk sayısının üzerinden 6 ay geçmişken, gazete zarar ediyor diye kapatılmasına karar verildi. Nerede kaldı maddi beklentinizin olmayışı, nerede kaldı uzun soluklu yayın. Ekonomi çok kötüye gidiyor anlıyoruz, bu bakımdan kapatma kararı almanızı da. Ama emekçi arkadaşlarımızın ana sütü gibi kutsal haklarına göz dikerseniz, bunu kabul edemeyiz” şeklinde konuştu.
Ahmet Aydın'la birkaç kez görüştüklerini, gazetecilerin yasal haklarının tümünü ödeyeceği sözü verdiğini ancak bir gün sonra sözünü tutmayıp telefonlarına yanıt vermeme başladığını aktaran Oral, bunun üzerine işsiz kalan gazetecilerin yasal süreçlerin son gününde arabulucu sürecini başlattığını belirtti. Oral, Aydın’ın arabulucu olarak tayin edilen avukata, gazetecilerin hiçbir alacağının kendisinde bulunmadığını, masaya oturmayacağını bildirdiğini ifade etti. Gazetecilerinin haklarının ödenmesi için Aydın’a bir kez daha uyarıda bulunduklarını dile getiren Oral, Aydın'ı, Cuma günü arabulucu masasına gelerek, mutabakat zaptını imzalamaya davet etti.
Hakları ödenmeyen gazetecilerden Ali Abbas Yılmaz ise, gazetenin kapatılmasından sonra Ahmet Aydın’ın son maaşları ödeyeceğini, ancak ihbar ve kıdem tazminatlarını veremeyeceğini kendilerine aktardığını ifade etti. Yılmaz, yürütülen görüşmelerde de sonuç alınmadığını vurguladı. (MEDYA SERVİSİ)