AKP'den milletvekili aday adayı olan ve AYM üyeliğine seçilen Kenan Yaşar için yemin töreni
Anayasa Mahkemesi üyeliğine seçilen Kenan Yaşar için yemin töreni düzenlendi. Törene Cumhurbaşkanı Erdoğan ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da katıldı.
Kenan Yaşar (sağda), Zühtü Arslan (solda) | Fotoğraf: Barış Oral / AA
Anayasa Mahkemesi üyeliğine seçilen Kenan Yaşar için AYM Yüce Divan Salonu'nda yemin töreni düzenlendi.
Törene, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Yargıtay Başkanı Mehmet Akarca, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin, AKP Genel Başkanvekili Binali Yıldırım ile yüksek yargı üyeleri ve çok sayıda davetli katıldı.
Törende konuşan AYM Başkanı Zühtü Arslan, özellikle bireysel başvurunun kabul edilmesinden sonra AYM'nin temel hak ve özgürlükleri koruma görevini en iyi şekilde yerine getirmenin gayreti içinde olduklarını savundu.
ARSLAN: BİREYSEL BAŞVURUNUN SÜRDÜRÜLEBİLMESİ KARARLARIN UYGULANMASINA BAĞLIDIR
Arslan, "Hukuk sistemimiz açısından büyük bir kazanım olan bireysel başvurunun sürdürülebilmesi verilen kararların yeni ihlalleri önleyecek şekilde uygulanmasına bağlıdır. Bu da hiç kuşkusuz idarenin, mahkemelerin ve yasama organının sadece somut ihlali gidermekle yetinmeyip yeni ihlallerin önlenmesine yönelik tedbir almasını gerektirmekte" dedi.
Arslan, AYM üyelerinin görevlerinin yemin metninde özetlendiğini belirterek, "Adaletin gerçekleşmesi, gerçekleştiğinin de görülmesi gerekir. Eylem olarak adalet hakkaniyete uygun tarafsız bir yargılama yaparak hakkı tespit etmeyi ve tespit edilen hakkı teslim etmeyi gerektirmekte" diye konuştu.
Arslan'ın açıklamaları şöyle:
"Anayasa Mahkemesi'nin kararlarında vurgulandığı üzere bireysel başvuru kurumu temel hak ve özgürlüklerin korunması, geliştirilmesinde bireylere en üst düzeyde güvence sağlamakta. Diğer yandan bireysel başvurudaki 10 yıllık tecrübemiz, bize bu hak arama yolunun etkili olabilmesinin verilen ihlal kararlarının yerine getirilmesine bağlı olduğunu göstermiştir. Anayasa Mahkemesi, yargı kararlarının icrasının yargılama sürecinin tamamlayıcı unsuru olduğunu, kararın uygulanmaması halinde yargılamanın da bir anlamının kalmayacağını belirtmiştir. Yargılamanın anlamsız hale geldiği yerde ise toplumun hukuka ve yargıya olan güveninin zedeleneceği açıktır"
"Bunun yanında bireysel başvurunun objektif etkisi, ihlal kararlarının dikkate alınarak aynı konuda ortaya çıkabilecek yeni ihlallerin önlenmesini gerektirmekte. Bu noktada Anayasa Mahkemesinin ihlalin kaynağına ilişkin tespitleri önem kazanmakta. Hak ihlali yerleşik idari uygulamadan, yargısal yorumdan veya bizzat kanundan kaynaklanabilmekte. İhlalin kaynağına göre idarenin, yargı veya yasama organının harekete geçerek Anayasanın ihlaline neden olan sorunu ortadan kaldırması ve benzer ihlalleri önlemesi beklenmekte. Sonuç olarak, hukuk sistemimiz açısından büyük bir kazanım olan bireysel başvurunun sürdürülebilmesi verilen kararların yeni ihlalleri önleyecek şekilde uygulanmasına bağlıdır. Bu da hiç kuşkusuz idarenin, mahkemelerin ve yasama organının sadece somut ihlali gidermekle yetinmeyip yeni ihlallerin önlenmesine yönelik tedbir almasını gerektirmektedir"
Başkan Zühtü Arslan'ın konuşmasının ardından yemin törenine geçildi. Öz geçmişi okunan yeni üye Yaşar yemin etti. Kenan Yaşar'a kisvesi Arslan tarafından giydirildi.
3 KEZ AKP’DEN MİLLETVEKİLİ ADAY ADAYI OLMUŞTU
Türkiye Barolar Birliğinin (TBB) Türkiye Büyük Millet Meclisine (TBMM) gönderdiği üç aday içerisinden Çorum Baro Başkanı Kenan Yaşar Anayasa Mahkemesi Üyeliği’ne seçilmişti.
Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) yeni üye olarak seçilen Çorum Barosu Başkanı Kenan Yaşar AKP’den 2002’de, 2007’de, 2011’de milletvekili aday adayı olmuş, AKP Çorum İl Başkan Yardımcılığı yapmıştı.
Yaşar’ın AYM üyeliğine seçilmesi HDP kapatma davası için de önem taşıyor. Mevcut 15 üyeden 9’u oylamalarda ağırlıklı olarak iktidara yakın oy kullanırken, 6 üye genellikle muhalif davranıyordu. Yaş haddi nedeniyle AYM’den emekliye ayrılan Celal Mümtaz Akıncı da bu muhalif üyeler arasında yer alıyordu. AKP’den milletvekili aday adayı olan Yaşar’ın seçilmesiyle AYM’de denge 10’a 5 iktidar lehine döndü. Bu da HDP kapatma davasında belirleyici olacak. Kapatma davalarında, kapatma yönünde karar çıkması için üçte iki çoğunluk, yani en az 10 üyenin oyu gerekiyor.