16 Şubat 2022 10:14

Yemeksepeti işçileri Kılıçdaroğlu'yla görüştü

Esnaf kurye modeline son verilmesi ve sendika hakkının tanınması talepleriyle direnişte olan Yemeksepeti işçileri, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'yla bir araya geldi.

Fotoğraf: Eren Ergine / Evrensel 

Paylaş

Yemeksepeti işçilerinin 5 bin 500 lira net maaş, sigortasız ve güvencesiz çalıştırma demek olan esnaf kurye modeline son verilmesi ve sendika hakkının tanınması talepleriyle başlattığı eylem üçüncü haftasında sürüyor.

İşçileri temsilen bir grup motokurye de dün Ankara'daydı. Meclis'e giden Yemeksepeti çalışanları, çalışma koşulları ve sendikalaşma süreci hakkında görüş alışverişinde bulundu.

İşçiler, CHP İstanbul Milletvekili Yüksel Mansur Kılıç’ın konuğu olarak katıldıkları CHP Meclis Grup Toplantısı'nda kurye ve depo işçilerinin taleplerini gündeme getirdiler.

İşçiler, Meclis'te CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'yla da bir araya geldi. Tüm Taşıma İşçileri Sendikası (TÜMTİS) Ankara Şube Başkanı Haydar Arslan’ın da katıldığı toplantıda, Yemeksepeti işçilerinin sorun ve taleplerinin yanı sıra sektörde esnaf kurye olarak çalışan işçilerin özlük haklarına ilişkin çözüm önerileri için karşılıklı görüş alışverişinde bulunuldu.

TÜMTİS'in çoğunluk yetkisini aldığı Yemeksepeti'nde işverenin itiraz davası açması nedeniyle süreç uzamış durumda.  

CHP Muğla Milletvekili Av. Burak Erbay da kuryelerin sorunlarını Meclis gündemine taşıyarak soru önergesi verdi. 

TBMM’de motokuryelerle görüşerek, kuryelerin sorunlarını dinleyen Erbay, “Pandemi koşullarında, gece-gündüz demeden, hava koşullarına aldırmadan her türlü zor şartta bize ihtiyacımız olan ürünleri ulaştıran kuryelerin talepleri bir an önce karşılanmalı ve insanca yaşam için hak ettikleri ücret artışı verilmelidir.” dedi. 

Araştırma önergesinde motokuryelerin sorunlarını dile getiren CHP’li vekil, pandemiyle birlikte toplumun yaşam biçiminde ve alışkanlıklarında köklü değişiklikler meydana geldiğini belirterek, “Motokuryeler çok zor şartlar altında ve düşük ücretlerle çalıştırılıyor. Çeşitli firmaların bünyesinde görev yapan binlerce motokuryenin çalışma koşullarının düzeltilmesi ve insanca bir ücret artışı sağlanmalıdır.” şeklinde konuştu. 

Erbay açıklamasında, "Birçok kurye sosyal güvencesiz, çok düşük ücretle çalışmak zorunda kalmaktadır. Ayrıca belirsiz çalışma saatleri ile kayıt dışı çalıştırılma, sigorta primlerinin gerçek maaş üzerinden yatırılmaması gibi önemli sorunları bulunmaktadır" dedi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

ATK'nin Aysel Tuğluk raporuna tepki: Siyasi Tıp Kurumu

SONRAKİ HABER

Hacettepe hem sözleşmeyi uygulamadı, hem işten attı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa