16 Şubat 2022 11:08

Rizeli esnaf da dertli, çay üreticisi de

Esnaf, zamlar karşısında kepenk kapatma noktasına geldiğini söylerken, çay üreticileri artan girdi maliyetleri nedeniyle hükümetten destek gelmediği takdirde üretim yapamayacaklarını söyledi.

Fındık işçisi kadınlar

Fotoğraf: Nedim Kovan / DHA

Paylaş

Rize Fındıklı’da esnaf ve yurttaş yapılan zamların geri alınmasını istedi.

Fındıklı’da esnaf, kitle örgütleri, siyasi partiler ve yurttaşların bugün, “Zamlar geri alınsın” talebiyle yapacağı basın açıklaması öncesi Evrensel'e konuştu. Esnaf, zamlar karşısında kepenk kapatma noktasına geldiğini söylerken, çay üreticileri artan girdi maliyetleri nedeniyle hükümetten destek gelmediği takdirde üretim yapamayacaklarını söyledi.

Fındıklı Ziraat Odası Başkanı Mehmet Ali Özsoy , çay makasının bir yılda 125 liradan 250 liraya; çay bezinin 12.5 liradan 25 liraya yükseldiğini söyledi. Özsoy’un verdiği bilgiye göre 2021’de 2 bin 600 lira olan gübre fiyatı ise 7 bin 500 liraya tırmandı. Üreticinin bu koşullarda üretim yapmasının imkansıza yakın olduğunu kaydeden Özsoy, “7.5-8 liradan aşağıda açıklanacak bir yaş çay taban fiyatı üreticiyi engelleyecektir. Bakanlıklara yazımızı yazdık. En az yüzde 50 sübvansiyon yapılmasını istiyoruz. Vatandaş şimdilik gübresini almıyor. Öncelikle taban fiyatının açıklanması gerekiyor” dedi.

MİNİBÜSLER KONTAK KAPATACAK

Minibüsçüler Kooperatifi Başkanı Mehmet Demir ise, “Pandemi etkiledi. 3 ayda 2 kere zam aldık. Ama sevinemedik. Şoför kontak çeviremiyor. Halk yolculuk yapmıyor. SGK, BAĞ-KUR borcu birikti. Bu yüzden çocuğum hastanede sigortadan faydalanamadı. Ben Ak Parti üyesiyim. Ama ortada bir gerçek var bir kilo domatesi üreticiden 1 liradan alıyorlar. 17 liraya burada satılıyor. Bunun sebebi kimdir? Kim çözüm bulacak?​” diye sordu. Gemilere ÖTV’siz yakıt verildiğine işaret eden Demir, “37 aracımız var ama her gün yarısını çalıştırabiliyoruz. Bugün 1 saat dahi olsa kontak kapatacağız. Pazar ve Ardeşen minibüsçüleri de destek verecek. Özellikle toplumu direkt ilgilendiren yakıt gübre enerji  konularında devlet nasıl bir sözleşme yaptı ileriyi düşünemediler mı bilmiyorum. Esnafı kalkındırmaları gerekiyor. Biz artık 2 yıl öncesini arıyoruz. Yaşam kalitemizin en azından o günlere gelmesini istiyoruz, işsiz kalmak istemiyoruz” dedi. 

"HAYATTA KALMA MÜCADELESİ VERİYORUZ"

Esnaf Gönül Özmetin ise pandemi koşullarında hayatta kalma mücadelesi verdiklerini kaydederek, “Rahatlayacağız derken her şeye üst üste gelen zamlarla halkı nefes alamaz hale getirdiler. Yönetenler buna derhal dur demeli. Çiftçi üretemez hale geldi. Esnaf kepenk açamaz hale geldi. İyi giden tek bir alan kalmadı. Sadece sermaye sahipleri servetlerine servet katmaya devam ediyor” ifadelerini kullandı. 

FATURALARI KATLANDI

Esnaf Bilgehan Kadıoğlu ise Fındıklı’da kafe işletiyor. Geçtiğimiz ay 1200 lira gelen elektrik faturasının bu ay 3 bin 400 lira geldiğini söyleyen Kadıoğlu, “Bu faturalarla işletmelerin sürdürülebilmesi imkansız. Aldığım ürünü her gün farklı fiyata alıyorum” dedi. Kadıoğlu, halkın temel ihtiyaçlarının ucuza sağlanması gerektiğini kaydetti. 

"ZAMLAR GERİ ALINMALI"

Emek Partisi Fındıklı İlçe Başkanı Onur Erşahin, “Vatandaşa yüklenen ağır yük ortadan kaldırılmalı. Krizin bedelini krizi yaratanlar ödemeli” dedi. Halkın birleşerek mücadele etmesi gerektiğini kaydeden Erşahin, “Ben de bir esnafım. Elektik faturası dahil tüm zamlardan etkilendik. Artık yürütemez noktaya geldik. Yanımıza baktığımızda bir esnafın dükkanı kapattığını görüyoruz. Böyle giderse açık esnaf kalmayacak. Yaz ayında 140 liraya aldığım yağ bugün 850 lira. Biz ne kadar zam yapacağız ki  yurttaşlar da tüketebilsin? Talebimiz zamların tümünün geri alınmasıdır” dedi. (Rize/EVRENSEL)

Yeni yılda Evrensel aboneliği hediye edin
ÖNCEKİ HABER

Adana’da kadınlar Aysel Tuğluk için tahliye çağrısında bulundu

SONRAKİ HABER

Çorap işçileri: Geçim meselesi işçileri bir araya getirdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa