17 Şubat 2022 08:03

İBB'nin dayanışma parasına el koyuldu

İBB'nin salgından etkilenen ve maddi güçlük çeken yurttaşlara destek için topladığı 6.2 milyon liraya el konuldu. 2 yıldır bloke halde bulunan para, İstanbul defterdarlığı banka hesabına aktarıldı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi | Fotoğraf: Darwinek/Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0)

Paylaş

İstanbul Büyükşehir Belediyesinin salgından etkilenen ve maddi güçlük çeken yurttaşlara destek için topladığı 6.2 milyon liraya el konuldu.

İstanbul Büyükşehir Belediyesinin (İBB) kovid-19 salgınında ihtiyaç sahipleri için topladığı yaklaşık 6.2 milyon liraya Fatih Kaymakamlığının kararıyla el konuldu. 2 yıldır bloke halde bulunan para, İstanbul defterdarlığı banka hesabına aktarıldı. Konuyla ilgili İBB’den yapılan açıklamada “İstanbulluların ‘Birlikte Başarmasına’ izin verilmediği gibi yardım paralarına da hukuksuz şekilde el konuldu” denildi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) tarafından dayanışma için başlatılan ‘Birlikte Başaracağız’ kampanyasına 5 Ağustos 2020 tarihinde müdahale edilmişti. 30 Mart-18 Haziran 2020 tarihleri arasında 6 farklı bankada toplanan yardım paralarının bulunduğu hesaplar, İçişleri Bakanlığının kararıyla donduruldu. Artarak devam eden dayanışma kampanyasının önü kesildi. İstanbul Valiliğinden izin alınmaması, karara gerekçe olarak gösterildi. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, kampanyayı ‘Paralel devlet kurmak’ diye suçlamıştı. Soylu’nun valiliklere gönderdiği yazıda, belediyelerin valiliklerden izin almadan yardım kampanyası düzenleyemeyeceği, düzenleyenler hakkında soruşturma başlatılacağı belirtilmişti. İBB, hesaplarının hukuksuz şekilde dondurulmasını yargıya taşımış, Belediye Kanunu’nun 15. maddesine göre bağış toplamanın belediyenin yetki ve imtiyazları arasında olduğu hatırlatılmıştı. Yargı sonucu beklenmeden Fatih Kaymakamı Kaan Peker imzasıyla İBB’ye resmi bir yazı gönderildi. Yazıda 2 yıldır bloke halde bulunan paranın İstanbul Defterdarlığı banka hesabına aktarılmasına karar verildiği belirtildi.

BELEDİYEYE ENGEL ÜSTÜNE ENGEL!

Ekrem İmamoğlu’nun göreve gelmesinin üzerinden üç buçuk yıla yakın bir süre geçerken. İmamoğlu, göreve geldiğinden beri çalışmaları iktidarın engeliyle karşı karşıya. Belediye Meclisinde çoğunluğu elinde bulunduran Cumhur İttifakının partileri AKP ve MHP oyları ile bazı önergeler reddediliyor. İBB yeni yılı da yeni engellerle karşılarken. İBB’nin 300 metrobüs alımı Cumhurbaşkanlığı, 2022 yatırım planına almadı. İncirli-Sefaköy-Beylikdüzü Metrosu da Ulaştırma Bakanlığının onayına takıldığı için yatırım programına giremedi.

İBB yönetiminin mevcut Halk Ekmek büfelerinin oluşan talebi karşılamadığı gerekçesiyle “Şehit, gazi ve engelli ailelerinin işletmesi kaydıyla” yenilerini açma önerisi Belediye Meclisinde AKP ve MHP tarafından reddedildi. İBB çözüm olarak mobil Halk Ekmek büfesi kurma kararı aldı. Tarım ve Orman Bakanlığının 21 Ocak 2021’de yayımladığı bir genelgede pazarlar dışında seyyar ekmek satışının yasaklandığı duyuruldu. İBB’nin Belediye Meclisine sunulan cemevlerine ibadethane statüsü verilmesi teklifi de 150 mahalleye 150 kreş projesi kapsamında Tuzla’da İBB mülkiyetindeki 1100 metrekarelik araziye kreş yapma talebi de, İstanbul’u depreme hazırlayacak olan ‘çatı’ düzenlemesi de (Kentsel dönüşümü hızlandırmak adına çatıların kat olarak kabul edilmesi), CHP grubunun “Uyuşturucu ile mücadele komisyonu” ve “Toplumsal cinsiyet eşitliği komisyonu” kurulması önerileri de Belediye Meclisinde çoğunluğu elinde bulunduran Cumhur İttifakında yer alan AKP ve MHP’li üyeler tarafından reddedildi. İçişleri Bakanlığı “il tanıtım günleri” düzenleme yetkisini de belediyelerden alarak valiliklere verdi. Gezi Parkı’nın mülkiyeti de İBB’den alınarak Sultan Beyazıt Hanı Veli Hazretleri Vakfına devredildi. İBB’nin iştirak şirketlerinden Hamidiye Su AŞ’ye de İmamoğlu seçimi kazandıktan sonra ambargo uygulandı, su alımı kesildi. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Mersin'de 20 yaşındaki işitme engelli kadın katledildi

SONRAKİ HABER

Seçim yasası Meclise geliyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa