Aile hekimleri talepleri için iş bıraktı
Sağlık emekçileri, sağlıkta şiddet yasası, kademeli olarak herkese 3600-7000 ek gösterge, Kovid-19'un sağlık çalışanları için meslek hastalığı olarak kabul edilmesi talepleri için iş bıraktı.
Fotoğraf: Evrensel
Özlük ve ekonomik haklarının tanınması için birçok kentte iş bırakan aile hekimleri, Sağlık Bakanlığının kendilerini duymayarak aile hekimliği sistemini çökertecek hale getirdiğini ifade etti.
Aile hekimleri, özlük ve ekonomik haklarının tanınması talebiyle iş bıraktı.
ANKARA
Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu (AHEF), 30 bine yakın aile hekimini kapsayan 75 il derneği ile Ankara’da özlük hakları için bir araya geldi. Aile hekimlerinin taleplerini dile getiren AHEF Başkanı Kemal Noyan, "Etkin bir sağlıkta şiddet yasası ve bu yasaları uygulayan adalet sistemi istiyoruz. 30 Haziran 2021 tarihli ödeme sözleşme yönetmeliğinin geri çekilmesini ya da önerilerimiz doğrultusunda revize edilmesini istiyoruz. Aile hekimleri ve aile sağlığı çalışanları olarak makul bir ödeme, hak ettiğimiz bir emeklilik yaşamı istiyoruz. Aile sağlığı merkezi gider ödemelerinin, ASM gider artışına paralel olarak artırılmasını istiyoruz” dedi.
Ulus Meydanında yapılan açıklamada konuşan Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu (AHEF) Başkanı Kemal Noyan, sağlıkta dönüşüm ile birlikte verilen sözlerin unutulduğunu, aile sağlığı merkezleri modernize edilmek yerine kaderlerine terk edildiğini söyledi. Birçok aile sağlığı merkezinin fahiş artan elektrik, doğal gaz faturalarını ödeyemediğini belirten Noyan, “Artan personel giderlerini karşılayamamaktadır. Yakın zaman içerisinde Aile Sağlığı Merkezlerinde çalışan ve ücretleri aile hekimleri tarafından karşılanan 20.000’e yakın yetişmiş sağlık çalışanı işsiz kalacak, aile sağlığı merkezlerinde verilen birçok hizmet durma noktasına gelecektir. Bizlere söz verildiği gibi, aile hekimliği başına düşen nüfuslar azaldıkça enflasyona karşı aile hekimi ve aile sağlığı çalışanlarının hak edişlerinde iyileştirilme yapılmamış, pandemi döneminde bile, negatif performansa dayalı angaryalar arttırılarak aile hekimleri ve aile sağlığı çalışanları değersizleştirilmiştir. Sayın sağlık bakanı; Asgari ücrete yakın hak ediş alan aile sağlığı çalışanı ebe ve hemşire, yoksulluk sınırında hak ediş alan aile hekimleri, Son bir ay içerisinde 197 ve Son bir yıl içerisinde ülkesini terk eden binlerce hekim, sizlerin eseridir” diye konuştu.
"CEZA YÖNETMELİĞİNİ İSTEMİYORUZ"
Yapılan mevzuat düzenlemesi ile yüzlerce aile hekiminin hayatını kaybettiği koşullarda, moral ve motivasyonun yok edildiğini, sözleşme feshi baskısı altında hekimlerin hizmet sunması istendiğini belirten Noyan, “Aile hekimi ve aile sağlığı çalışanlarına uygulanan bu orantısız ceza ve baskının gerekçesini anlamakta zorlanıyoruz.İstanbul, Tekirdağ, Muş, Hakkâri, Mersin ve Diyarbakır gibi birçok ilde, anayasaya aykırı olduğunu düşündüğümüz ceza yönetmeliği kullanılarak, tabiri caiz ise ‘’cadı avı’’ başlatılmış, birçok aile hekiminin sözleşmesi il sağlık müdürleri tarafından yenilenmemiştir. Buradan açık bir şekilde haykırıyoruz. Bizlere hak görülen bu Ceza yönetmeliğini, istemiyoruz”
"SAĞLIKTA ŞİDDET YASASI ÇIKARILMALI"
Kışkırtılmış sağlık talebinin, artan angarya ve iş yoğunluğunun altında ezilen sağlık çalışanlarının şiddet ile karşı karşıya kaldığına dikkat çeken Noyan, ”Hekimleri ve tüm sağlık çalışanlarını şiddetin hedefi haline getiren itibarsızlaştırıcı söylemlerden derhal vazgeçilmelidir. Arttırılmış cezalarla Etkin Sağlıkta Şiddet Yasası çıkartılmalı adli merciler sağlıkta şiddet durumunda kanunları şiddeti caydırıcı ve etkili bir şekilde uygulamalıdır. Aksi takdirde bu şiddetin faili siz olacaksınız.
"TALEPLERİMİZ KARŞILANANA KADAR MÜCADELE EDECEĞİZ"
Aile hekimlerinin taleplerini dile getiren Noyan şöyle konuştu: “Taleplerimiz çok net. Etkin bir sağlıkta şiddet yasası ve bu yasaları uygulayan adalet sistemi istiyoruz. 30 Haziran 2021 tarihli ödeme sözleşme yönetmeliğinin geri çekilmesini ya da önerilerimiz doğrultusunda revize edilmesini istiyoruz. Aile hekimleri ve aile sağlığı çalışanları olarak makul bir ödeme, hak ettiğimiz bir emeklilik yaşamı istiyoruz. Aile sağlığı merkezi gider ödemelerinin, ASM gider artışına paralel olarak artırılmasını istiyoruz. Giyindiğimiz beyaz önlük gibi alnımız aktır. Asla pes etmeyeceğiz.Taleplerimiz karşılanıncaya kadar mücadelemize devam edeceğiz.” (Ankara/EVRENSEL)
MUĞLA ORTACA'DA SAĞLIK EMEKÇİLERİ İŞ BIRAKTI
Muğla Ortaca Devlet Hastanesinde bugün acil vakalar dışında hiçbir poliklinik sağlık hizmeti vermedi. Sabah saat 8.00’da başlayan iş bırakma eylemi yarın da devam edecek.
TTB ve SES’in ortak kararıyla iş bırakan sağlık emekçileri, özlük haklarının iyileştirilmesi, kademeli olarak herkese 3600-7000 ek gösterge, ek ücretlerin emekliliğe yansıtılması, hasta bakma sürelerinin uzatılması, yoksulluk sınırının üzerinde emekliliğe yansıtacak temel ücret, Kovid-19 hastalığının sağlık çalışanları için meslek hastalığı olarak kabul edilmesini talep ediyor.
Yatan hasta ve acil servis dışında tüm poliklinik ve aile sağlık merkezlerinde sağlık hizmetleri durdu. (Muğla/EVRENSEL)
ADANA
Aile hekimleri, Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği’nin geri çekilmesi, özlük haklarında iyileştirme ve aile sağlığı merkezi cari gider ödeneklerinin artırılması talebiyle iki günlük greve gitti.
Kurttepe Aile Sağlığı Merkezi önünde bir araya gelen Adana Sağlık Platformu, Adana Tabip Odası, AHESEN, Genel Sağlık İş Sendikası, SES Adana Şubesi, TAHUD Adana Şubesi, açıklama yaptı.
Adana Aile Hekimleri Derneği Genel Sekreteri Kayhan Süreyya İşgüzar, halkın sağlık gereksinimlerinin karşılanmasının önündeki engeller her geçen gün artarken, sağlık çalışanlarının yaşam koşullarının katlanılamaz hal aldığını ifade etti. (Adana/MA)
MERSİN
Mersin'de de iş bırakan sağlık emekçileri, Özgür Çocuk Parkı'nda açıklama yaptı.
Mersin Tabip Odası, Mersin Aile Hekimleri Derneği (MAHDER), Birinci Basamak Sağlık Çalışanları Birlik ve Dayanışma Sendikası Mersin Şubesi, Sağlık ve Sosyal Hizmetler Sendikası (SES) Mersin Şubesi, Genel Sağlık İş öncülüğünde toplanan sağlık emekçileri, “5 dakikada sağlık olmaz”, “Yıpranma payı istiyoruz”, “Alkışı duyduk, ihaneti gördük” dövizleri açarak, “İnsanca çalışmak istiyoruz”, “Yaşamak, yaşatmak istiyoruz” ve “Bu daha başlangıç mücadeleye devam” sloganları attı.
Eylemde konuşan MAHDER Genel Sekreteri Gürkan Aslan, taleplerinin bir an önce karşılanmasını istedi. (Mersin/MA)
ANTALYA
Antalya'da 2 gün sürecek iş bırakma eylemi yapan sağlık emekçileri, Antalya İl Sağlık Müdürlüğü önünde açıklama yaptı.
SES Antalya Şube Eşbaşkanı Kaan Taşer, “Öncelikle sağlıkta şiddete karşı etkin ve caydırıcı yasa istiyoruz. Bu mücadeleyi sonuç alıncaya emekçilerin ve halkın örgütlü kurumları aracılığıyla hizmetlerin üretilmesinden sunulmasına kadar karar alma mekanizmalarında yer aldığı bir sistem oluşturuncaya kadar devam ettireceğiz” dedi. (Antalya/MA)
AYDIN | “AİLE SAĞLIĞI MERKEZLERİNDE HİZMETLER DURMA NOKTASINA GELECEK”
Aile Hekimleri Derneği, özlük ve ekonomik haklarının tanınması için Aydın İl Sağlık Müdürlüğü önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. Aydın İl Sağlık Müdürlüğü önünde yapılan açıklamayı Aydın Aile Hekimleri Derneği Başkan yardımcısı Ali Demir okudu.
Sağlık bakanlığı aile hekimliği sistemini çökertmekte ısrar ettiğini ifade eden Demir, “Sağlıkta dönüşümde hiçbir olumlu gelişme gerçekleşmemiş aile sağlığı merkezleri modernize edilmek yerine kaderine terkedilmiştir. Birçok aile sağlığı merkezi, fahiş artan elektrik, doğalgaz faturalarını ödeyememektedir” dedi.
Aile sağlık merkezlerinde çalışan ve ücretleri aile hekimleri tarafından karşılanan asgari ücret seviyesinde maaş almak zorunda bırakılmış 20 bine yakın sağlık çalışanı cari giderlerdeki düşük artış sebebiyle işsiz kalacağını hatırlatan Demir, “Aile sağlığı merkezlerinde verilen birçok hizmet durma noktasına gelecektir” dedi.
Aydın Aile Hekimleri Derneği Başkan yardımcısı Ali Demir taleplerini şöyle sıraladı:
- Etkin bir sağlıkta şiddet yasası ve bu yasalara uygulayan adalet sistemi istiyoruz.
- 30 Haziran 2021 tarihli ödeme sözleşme yönetmenliğinin geri çekilmesini ya da önerimiz doğrultusunda revize edilmesini istiyoruz
- Aile hekimleri ve aile sağlığı çalışanları olarak mesleğimizin zorluğu gerektirdiği nitelikler ve onuru ile uyumlu aile sağlığı çalışanları için 3600 Aile hekimleri için 7200 ek gösterge ve onurlu bir emeklilik istiyoruz
- Covid 19' un meslek hastalığı olarak kabul edilmesini istiyoruz
- Aile sağlığı merkezlerinde yaşanan eve, hemşire açıklarının giderilmesini istiyoruz.
- Aile sağlığı gider ödemelerinin ASM gider artışına paralel olarak sözde değil enflasyon oranında artırılmasını istiyoruz
- Yılda 90 gün veya beş yıla bir yıl ve geriye yönelik tüm sağlık çalışanlarını kapsayan yıpranma payı istiyoruz.
Aydın Aile Hekimleri Derneğinin yaptığı basın açıklamasını ve iş bırakma eylemini, Türk Sağlık Sen, Genel Sağlık İş, Birlik Dayanışma Sendikası, Hekim Sen, Tabip Odası destek verdi. (Aydın/EVRENSEL)