17 Şubat 2022 16:37

Sedef Kabaş: Anayasa Mahkemesi ret kararıyla kendini inkar ediyor

Tutuklu gazeteci Sedef Kabaş, kendisini ziyaret eden CHP Milletvekili Utku Çakırözer aracılığıyla gönderdiği mesajda "Anayasa Mahkemesi benimle ilgili ret kararıyla aslında kendini inkar ediyor" dedi.

Sedef Kabaş: Anayasa Mahkemesi ret kararıyla kendini inkar ediyor

Fotoğraf: sedefkabas.com

AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'a hakaret ettiği suçlamasıyla 27 gündür tutuklu olan gazeteci Sedef Kabaş, Anayasa Mahkemesinin (AYM) tahliye talebine ilişkin verdiği ret kararına tepki gösterdi.

Kabaş, kendisini ziyaret eden CHP Milletvekili Utku Çakırözer aracılığıyla göderdiği mesajda "Anayasa Mahkemesi benimle ilgili ret kararıyla aslında kendini inkar ediyor. Kendi kararlarını yok sayıyor" dedi.

"BU ÜLKEDE YASALARA, ANAYASAYA GÜVENMEYECEĞİZ DE KİME GÜVENECEĞİZ?"

Kabaş, Çakırözer aracılığıyla gönderdiği mektupta şunları söyledi:

“Tahliye talebimi reddeden Anayasa Mahkemesi’ne soruyorum:

Hangi gerekçe ile ret kararı verdiniz?

Ortada karartılacak bir delil ya da kaçacak bir kadın mı var?

İddianamede bile ek delil sunamamışlar! Sadece savunma hakkı dahi tanımadan yaptıkları eş suçlamalar var. Hepsi de aynı programdaki ifadelerimden ibaret. Hepsi siyasilere yönelik eleştiriler. Eleştiri ne zamandır hakaret kabul ediliyor. Gazeteci eleştirmeyecek de ne yapacak? İktidara güzelleme mi yapacak?

Neye dayandırarak kaçacak şüphesi var diyorsunuz? Hakkımda bugüne kadar sayısız suç duyurusu yapıldı, defalarca ifadeye gittim. Değerli emniyet mensupları bilir. İfadeye çağırdıklarında bir kez olsun gitmemezlik etmedim. Yerim yurdum belli. Adresim belli. Kim kaçacakmış? Uçak biletimi alsanız dahi gitmem buradayım!

Hem hukuk karşısında hakkımı arayacağım hem bu ülkenin daha adil, özgür, demokratik bir düzene kavuşması için yıllardır verdiğim mücadeleme devam edeceğim.

Anayasa Mahkemesi benimle ilgili ret kararıyla aslında kendini inkar ediyor.  Kendi kararlarını yok sayıyor! Çünkü Anayasa Mahkemesi, geçmişte verdiği Önder Balıkçı ve Ergun Poyraz kararlarında; siyasetçiler ve kamusal yetki kullanan kişileri diğer vatandaşlara göre çok daha fazla eleştiriye katlanmak durumunda olduklarını söylüyor. Buna göre, ‘normalde başkasına söylendiğinde hakaret kabul edilebilecek ifadeler üst düzey siyasetçi ve kamu görevlilerine söylendiğinde eleştiri olarak sınıflandırılacaktır’ diyor. Anayasa bunu söylerken AİHM de şunu söylüyor: 'Cumhurbaşkanına ayrıcalık tanıyan bir ceza hükmü söz konusu olamaz! Türkiye TCK 299’u yürürlükten kaldırmalıdır.' Kaldı ki Türkiye imzaladığı uluslararası sözleşmeler nedeniyle Anayasa’nın 90. maddesi uyarınca da TCK 299’uncu maddesini uygulanamaz kılmıştır! Biz bu ülkede yasalara, anayasaya güvenmeyeceğiz de kime güveneceğiz?​”

ÇAKIRÖZER: TÜRKİYE'Yİ EN KISA SÜREDE TCK 299 AYIBINDAN KURTARMALIYIZ

Gazeteci kökenli milletvekili Çakırözer de Kabaş’ı ziyaretinin ardından yaptığı açıklamada şunları söyledi:

“Sedef Kabaş’ın şu anda cezaevinde geçirdiği değil bir gün bir dakikası bile temel hak ve özgürlüklerin ihlalidir. Sedef Kabaş’ın bir an önce serbest kalması gerekir. Cumhurbaşkanına hakaret suçlamasıyla Türkiye’de on binlerce soruşturma açılıyor, binlerce kişi kovuşturuluyor, dava takibine uğruyor ve ceza alıyor. Ama hakaret suçlamasından bir kişinin özgürlüğünden mahrum bırakılması Türkiye’de başka bir ayıbı beraberinde getirmekte. O yüzden düşünce, ifade, yorum nedeniyle gazeteci olsun, aydın, akademisyen olsun, yurttaş olsun hiç kimsenin özgürlüğü elinden alınmamalıdır. Bunu Türkiye’de garanti almak zorundayız. Türkiye’yi de en kısa sürede TCK 299 ayıbından kurtarmalıyız.”

NE OLMUŞTU?

Sedef Kabaş, Tele1'de katıldığı programda, "Çok meşhur bir söz vardır, taçlanan baş akıllanır diye. Ama görüyoruz ki gerçek değil. Ya da tam tersi bir söz vardır. Büyükbaş hayvan bir saraya girdiği zaman o kral olmaz, o saray ahır olur" ifadelerini kullanmıştı. Bu ifadeler gerekçe gösterilerek sosyal medyada Kabaş aleyhine kampanya başlatılmış ve Kabaş, siyasi iktidara yakın gruplar tarafından hedef gösterilmişti. Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkanı Ebubekir Şahin, Sedef Kabaş’ın kullandığı ifadeleri gerekçe göstererek Tele1 hakkında inceleme başlatıldığını duyurmuştu. Gazeteci Sedef Kabaş hakkında da "Cumhurbaşkanı'na hakaret" suçlamasıyla soruşturma başlatılmıştı. 

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül de isim vermeden Sedef Kabaş için "Hak ettiği karşılığı bulacak" açıklaması yapmıştı.

"Cumhurbaşkanına hakaret" suçlamasıyla İstanbul 10. Sulh Ceza Hakimliği'nce 22 Ocak'ta tutuklanan Sedef Kabaş'ın tutukluluğuna 24 Ocak'ta itirazda bulunulmuş, nöbetçi İstanbul 58. Asliye Ceza Mahkemesi 25 Ocak'ta itirazı değerlendirerek reddetmişti.

Anayasa Mahkemesi de Sedef Kabaş'ın avukatlarının "tedbir yoluyla derhal tahliye edilmesi" talebini reddetmişti. (MEDYA SERVİSİ)

EVRENSEL'İNMANŞETİ

Bütün toplum heybede

Bütün toplum heybede

Emekçileri bastırmak için grevler yasaklandı. “İç cepheyi tahkim” denilerek her kesimden siyasetçi, gazeteci ve aydına yönelik sabah operasyonları, tutuklamalar ve akılalmaz gerekçelerle açılan davalar sürüyor.

BİRİNCİSAYFA
SEFERSELVİ
Adalet bakanı, "Kimileri ‘Bize soruşturma açın’ dercesine ortalıkta dolaşıyor" demişti. BİRTEK-SEN genel başkanının tutuklanmasından sonra siyasetçiler, gazeteciler ve sanatçılar şafak operasyonu ile gözaltına alındı

Evrensel'i Takip Et