19 Şubat 2022 06:36

Fabrika önünden gece notları | “Bu fabrika suç cenneti”

İşçilerle yaktıkları ateş başında konuşurken meselenin yalnızca almak istedikleri 300 TL zam değil, esas olarak içerideki kölelik koşulları olduğunu anlayabiliyorduk.

Fotoğraf: Mesut Baylav/Evrensel

Paylaş

Mesut BAYLAV
Antep

Özkaralar BCF'de işçiler dün geceyi fabrika önünde geçirdi.

Büküm bölümü dışarda, polip ve fikse bölümü ise içeride çalışmaya devam ediyordu. İçeride çalışan bölümler dışarıda bekleyen büküm bölümünden 300 TL fazla zam almıştı ve büküm işçileri bunu kabul etmeyip aynı zam verilene kadar mücadele edeceklerini belirtiyordu.

İşçilerle yaktıkları ateş başında konuşurken meselenin yalnızca almak istedikleri 300 TL zam değil, esas olarak içerideki kölelik koşulları olduğunu anlayabiliyorduk.

“BU FABRİKA SUÇ CENNETİ”

Bir işçi, "Burada TC anayasaları geçerli değil. Bu fabrika suç cenneti" derken diğer işçiler hep bir ağızdan onaylıyor.Buz gibi hava, ateş ısıtmaya yetmiyor. Kimi işçilerin gözlerindeki yorgunluk sabahı nasıl edeceklerini düşünmenin de etkisiyle artıyor.İşçiler eylem yapmaya çıktığı için patron su bile vermemiş. Bir işçi, "Namaz kılmaya gidecektim ona bile müsaade etmiyorlar" derken hep bir ağızdan küfürler çıkıyor.Fabrika müdürü işçilere, "Kitap okuyor musun, bisiklete biniyor musun, spor yapıyor musun, kayak yapıyor musun?" gibi sorular soruyormuş ara ara. Bunları yapmalarını öneriyormuş işçilere. Bir işçi bağırıyor: "Ulan ailemizi göremiyoruz ailemizi, dalga geçiyorlar bizimle."

En yaşlı işçilerden Ramazan, "Benim ağzımda diş kalmamış, bana spor yapsana diyor müdür" sözleriyle öfkesini dile getiriyor.İşçi Ramazan aynı zamanda Ünaldı Direnişi’nin de içinde yer almış işçilerden. O günleri anlatıyor, bazı isimler sayıp tanıyıp tanımadığımızı soruyor: Balık Hüseyin, Parmaksız Cuma, Mikail Halfe...İşçiler hep birlikte o dönemleri dinliyor.Sonrasında kısa bir sessizlik oluyor. İşçilerden en çok konuşanlardan biri, "Ben bu fabrikada Kovid-19’a yakalandım. Bana gelip dediler ki kimlerle temasın var? Kendi bölümümdeki arkadaşların isimlerini verdim. Sonra yanımda telefonla konuşup dediler ki: Kimseyle teması yok!"

İşçilerin yıllık izinleri de gasbediliyor içeride. Neredeyse hepsi yıllık izinde eksi yirmide. İşler durgun olunca işçilerin yıllık izinlerini öyle gasbetmişler ki eksilere düşen bir yıllık izin grafiği çıkmış ortaya. Üstelik işçi yıllık izne çıkarıldığı zamanlarda devamsızlık priminden de yararlanamamış oluyor. O nedenle en büyük tepkilerden biri de devamsızlık primine.İşçileri içeride hor görme, aşağılama durumları çok yaygın. İşçiler yaptıkları işin küçümsendiğini söylüyor. Bir işçi, "Bize diyorlar ki siz günde bir saat çalışıp yatıyorsunuz, ne diye bir de zam istiyorsunuz. Halbuki tam 8 saat boyunca bir saniye bile durmak yok fabrikada!"Diğer bir işçi soruyor: "Biz çalışmıyorsak her gün 35-36 ton üretimi kim çıkarıyor?"

Gece boyunca işçilerin dilinde hep 'birlik' sözcüğü vardı. Birlik dilden dile, kulaktan kulağa yayılırken işçi Ramazan dalgın. Herhalde yeniden Ünaldı'yı düşünüyor.

ÖNCEKİ HABER

Sultangazi'de bir lisede öğrencilerin can güvenliği için 500 liralık forma zorunluluğu

SONRAKİ HABER

Ukrayna ordusu Rusya yanlılarının saldırısında bir Ukrayna askerinin öldüğünü açıkladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa