19 Şubat 2022 09:47

Ulaştırma Bakanı'na Çanakkale Köprüsü geçiş ücreti soruldu, “makul bir şey çıkacaktır” dedi

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın doğum gününde açılışı yapılacak Çanakkale Köprüsü’nün geçiş bedeli de Erdoğan tarafından açıklanacak.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Ulaştırma Bakanı Adil Karaismailoğlu, gelecek hafta açılması planlanan 1915 Çanakkale Köprüsü'ne ilişkin olarak, "Vatandaşa en az yük olacak bir bedel belirlenecektir” ifadelerini kullandı.

Bakan Karaismailoğlu, CNN Türk'te katıldığı programda 1915 Çanakkale Köprüsü ile ilgili olarak açıklama yaptı.

"MAKSİMUM ARAÇ HANGİ ÜCRETLE GEÇER ONUN ARAŞTIRMASINI YAPIYORUZ"

Karaismailoğlu, "Feribotta saatlerce süren bir yolculuk için ortalama 100 lira ücret ödüyorsunuz otomobil için. Kişi başı da 6 lira ödüyorsunuz. Burada 6 dakikada bir geçiş süreci var. İnşallah önümüzdeki hafta Cumhurbaşkanımız bunu açıklayacak. Ayrıca biz simülasyonlar yapıyoruz. Maksimum araç hangi ücretle geçer onun araştırmasını yapıyoruz. Sayın Cumhurbaşkanı bunu açıklayacaktır. Osmangazi Köprüsü 2 bin 900 metre uzunluğunda 184 lira ücret alıyoruz. Burası 4 bin 600 metredir. Makul bir şey çıkacaktır. Vatandaşa en az yük olacak bir bedel belirlenecektirdiye konuştu. 

YAP-İŞLET-DEVRET MODELİ

Bakan devamında şunları söyledi: “2 boğaz arasında bir geçiş yoktu. Bunun bedeli uzmanlarımız tarafından hazırlandı. 2 milyar 545 milyon liralık bir para lazımdı. Bizim devlet olarak kısa vadede buraya hazırlayacak bütçemiz yoktu. Benim önemli bir altyapı açığım var onu kısa sürede tamamlamam gerekiyor, küçük bir bütçem var. Onun içindir yap-işlet-devret modeli. Bunun yapım ve işletme süresi vardır. Açık bir ihale yapıp bu işi yapabilecek firmalar gelirler. Ben 2 milyar 545 milyon liralık projeyi yapmaya taahhüt ediyorum şu kadar süre ben projeyi işleteceğim diyor. Bunu teklif ediyor. Yarışma sonucunda bizde onları inceliyoruz. Kamu açısından en uygun teklifi biz seçiyoruz ve onu kabul ettikten sonra bir sözleşme yapıyoruz.

Bunun içerisinde sırf yapı maliyeti yok. İşletme maliyetleri de yükleniyor. Avrasya Tüneli mesela 1.250 milyon dolarlık bir projedir. Orada devletten 1 kuruş çıkmamıştır. Geçen sene geçişin eksik kalan kısımlarını 450 milyon lira olarak verdik. Onu devlet yapmış olsaydı 1.250 milyon dolar para çıkacaktı her yıl işletmeye 500 milyon lira para çıkacaktı.” (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

NATO Genel Sekreteri: Rusya'yı yeni bir mektupla diyaloğa çağırdık

SONRAKİ HABER

Diyarbakır’da Kürtçe seçmeli ders için "sayı az" bahanesi!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa