Gemi söküm işçileri Aliağa meydanından seslendi: Ücretlerimize zam yapılsın, çalışma koşullarımız düzeltilsin

İş bırakma eylemlerini sürdüren Aliağa gemi söküm işçileri taleplerini Aliağa Demokrasi Meydanı'nda haykırdı. Eyleme, Emek ve Demokrasi Güçleri de destek verdi.

20 Şubat 2022 11:21
Paylaş

Düşük ücret ve kötü çalışma koşullarına karşı başlattıkları iş bırakma eylemi devam eden Aliağa gemi söküm işçileri bugün basın açıklaması gerçekleştirdi. Aliağa Demokrasi Meydanı'nda bir araya gelen gemi söküm işçileri ve Emek ve Demokrasi Güçleri, gemi söküm işçilerinin taleplerini haykırdı.

Bakırçay havzasında yaşamını yitiren işçiler için saygı duruşuyla başlayan basın açıklamasında iki gemi söküm işçisi çalışma koşullarını anlatan konuşmalar yaptı. Açıklamaya İzmir ve Aliağa Emek ve Demokrasi Güçleri, ÇHD, Genel-İş, KESK, EMEP, TİP, Halkevleri, CHP, TKP gibi siyasi partiler, sendikalar ve dernekler destek verdi. Sık sık, “İşçiyiz haklıyız kazanacağız”, “İşçilerin birliği sermayeyi yenecek”, “Birleşe birleşe kazanacağız”, “Direnişin simgesi gemi söküm işçisi” sloganları atıldı.

“İNSANCA YAŞAMAK BİZİM DE HAKKIMIZ”

Açıklamada söz alan gemi söküm işçisi Ahmet Saygılı, 9 gündür karşılarında bir muhatap bulamadıklarını söyleyerek, “Biz insanca yaşayacak şartlar istedik. Onlar istiyorlar ki işçi emekçi başkaldırmasın, onlar istiyorlar ki hep onlar için çalışalım. Ama biz bugün başkaldırdık, onlara biz sizin köleniz değiliz dedik. İnsanca yaşamak bizim de hakkımız” diye konuştu.

“GERİ ADIM ATMAYACAĞIZ”

Gemi söküm işçisi Cemal Çayır ise, “Biz burada emeğimiz için, alın terimiz için mücadele ediyoruz. Bir arada duracağız ve geri adım atmayacağız” dedi.

İşçilerin avukatlarından Ali Ekiz de “ÇHD olarak gemi söküm işçilerinin yanındayız. Bizim derdimiz, gemi söküm işçileri bu grevi yaparken, haklı taleplerini dile getirirken baskıya, tehdide maruz kalmasındır. Bu grevin zafere ulaşması için ÇHD olarak burayız” diye konuştu.

GEMİ SÖKÜM CEHENNEM, İŞÇİLER KÖLE KALMAYACAK”

İşçiler adına basın açıklamasını Erdem Pektaş okudu. Pektaş, “Yıllardır tersane patronlarının bizlere reva gördüğü yaşamı, çalışma koşullarını kabul etmiyoruz. Günlerdir taleplerimizi tek tek sıraladık. Ancak görmeyen gözler, duymayan kulaklar için bir kez daha buradan haykırmak için toplandık. Kardeşler diyoruz ki; gemi söküm cehennem işçiler köle kalmayacak” dedi.

“İNSANCA YAŞANABİLECEK BİR ÜCRET İSTİYORUZ”

Tersane patronlarının kâr rekorları kırdığını, tersanede tüm değerleri yaratan işçilerin ise emeğinin karşılığını alamadığını ifade eden Pektaş, “Her gün artan enflasyon karşısında biraz daha eziliyoruz. İnsanca yaşanabilecek bir ücret istiyoruz. Bizler burada ağır şartlarda çalışıyoruz. Ağır sanayi olmamıza rağmen, bu iş kolunda sayılmıyoruz. Uzayıp giden mesailer, sadece kağıt üzerinde kalan denetimler, alınmayan önlemler hemen her gün ölüme ya da sakatlanmalara davetiye çıkartıyor. Çoğu durumda işverenler Kişisel Koruyucu Donanımı ya kendimizin almasını istiyor ya da zamanında ve tam olarak dağıtmıyor. Sosyal tesisler neredeyse kullanılamaz durumda. Güvenli ve insanca çalışma koşulları istiyoruz” diye konuştu.

“TALEPLERİMİZ BİR AN ÖNCE KARŞILANSIN”

“Bizler güvencesiz çalışıyoruz. Yağmur yağdığında ya da hava şartları kötü olduğunda çalışmıyoruz ve ücretlerimiz kesiliyor. SGK'larımız çalıştığımız gün kadar yatırılıyor. Mesai ücretlerimiz kesiliyor. Çoğu durumda maaşlarımızın bir kısmı bankaya bir kısmı elden veriliyor. Burada kuralsızlık kural haline gelmiş durumda. Ancak bizler artık yeter diyoruz! Artık haklarımızı istiyoruz. Artık yan yana geldik, birlik olduk ve taleplerimizin bir an önce karşılanmasını istiyoruz. Bunun için direniyoruz” diyen Pektaş taleplerini şu şekilde sıraladı:

  • Ücretlerimize zam yapılmasını istiyoruz.
  • Haklı taleplerimizden kaynaklı gerçekleştirdiğimiz eylemlerimizden kaynaklı kimsenin işten atılmayacağına dair güvence istiyoruz. Açılan davanın geri çekilmesini bekliyoruz.
  • Taleplerimiz ve temsilcilerimiz protokol altına alınarak tanınsın istiyoruz.
  • Maaşların alınan ücret üzerinden bankaya yatırılması istiyoruz.
  • Mesai saat ücretlerinin 4 saatinin 1 yevmiye olması istiyoruz.
  • Hava olumsuz koşullarında çalışılmaması durumunda yevmiyelerin kesilmemesini istiyoruz.
  • KKD'lerin (Kişisel Koruyucu Donanım) zamanında eksiksiz dağıtılmasını istiyoruz.
  • Oksijen lambalarının bakımı ve eksikliklerinin giderilmesini istiyoruz.
  • Sigortaların kesilmemesini istiyoruz.
  • Sosyal tesislerin düzeltilmesini istiyoruz.
  • Mazeret izinlerinin yevmiyeden kesilmemesini istiyoruz.
  • Resmi tatillerin ekstra mesai olarak verilmesini istiyoruz.
  • Yıllık izinlerin verilmesini istiyoruz.
  • Mevcut sertifikanın bütün şantiyelerde geçerli olmasını istiyoruz.
  • İşe giriş kısmında sağlık raporu ücretinin işveren tarafından karşılanmasını istiyoruz.
  • Zamların 6 ayda bir yapılmasını istiyoruz.
  • Gemi sökümün ağır sanayi olarak tanınmasını istiyoruz.

“SADECE KENDİMİZ İÇİN DEĞİL İŞÇİ SINIFI İÇİN DİRENİYORUZ”

Taleplerimiz kabul edilene kadar haklı ve meşru mücadelemizi sürdürmekte kararlı olduklarını söyleyen Pektaş, “İlk günden bu yana, 'direne direne kazanacağız' sloganını haykırıyoruz. Haklı ve meşru mücadelemizin karşısında olanlar, kazanacağımızı yaşayarak görecekler, buna inanıyoruz. Sadece kendimiz için değil işçi sınıfı için direniyoruz. Bugün ülkenin dört bir tarafından hakkına, emeğine, alın terine ve geleceğine sahip çıkan kardeşlerimiz mücadele ediyor. Onları ve hak mücadelelerini selamlıyoruz. Onların bizlere gönderdiği dayanışma mesajlarının mücadelemizde bizlere güç verdiğini ifade etmek istiyoruz. Yaşasın sınıf dayanışması” dedi.

İşçiler ayrıca tüm emek ve demokrasi güçlerini haklı mücadelelerine destek vermeye çağrısında bulundu.

Açıklamanın ardından bir gemi söküm işçisinin bağlama çaldığı müzik dinletisi yapıldı.

(İzmir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 1915 Çanakkale Köprüsü'nün açılışının ertelendiğini duyurdu

SONRAKİ HABER

İletişim-İş: Tüm emekçilerin ücretlerine ek zam yapılmalı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa