20 Şubat 2022 23:38

İletişim-İş: Tüm emekçilerin ücretlerine ek zam yapılmalı

Temel tüketim maddelerine yapılan zamların ücretlere yapılan zamları erittiğini belirten DİSK’e bağlı İletişim-İş Sendikası, tüm emekçilerin ücretlerine ek zam yapılmasını istedi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

2022 yılının zamlarla karşılandığı belirtilen yazılı açıklamada, “Elektrikten, doğal gaza, temel tüketim ürünlerinden, ulaşıma kadar geniş bir yelpazede yapılan zamlar, asgari ücrete yapılan yüzde 50’lik zammı bir gece de hiç etmiştir. Tüm hükümet temsilcileri halkta oluşan bu hoşnutsuzluğun sebebinin dünya ile bağlantılı olduğu ve geçici olduğunu söyleseler de bunun söylendiği gibi kısa süreli olmayacağı bir gerçektir. 2022 yılı için başta asgari ücret olmak üzere tüm iş kollarında yapılan toplu iş sözleşmeleri, henüz 2022 yılının ilk çeyreği bitmemişken sıfırlanmıştır. Birçok iş kolundaki işçi ve emekçiler de ek zam talebi ile ücretlerinde iyileştirme talebi ile kimi zaman eylemlerle dile getirmektedirler. Bu talep, işçi ve emekçilerin insanca bir yaşam için en doğal hakkıdır. Var olan ekonomik krizin sorumlusu olmayan işçi ve emekçilerden daha fazla fedakarlık yapmaları beklenemez” dendi.

TELEKOM’DA SÖZLEŞME YENİLENSİN

İletişim iş kolunda çalışan işçi ve emekçilerin de ücretlerde artış beklediği vurgulanan açıklamada, “Özellikle geçtiğimiz ağustos ayında imzalanan 2021 mart sözleşmesi işçi arkadaşlarımız arasında ciddi hoşnutsuzluk yaratmaktadır. Gerek ücret gerekse de çalışma koşulları ve sosyal haklar konusunda sözleşme ile elde edilen haklar o dönem için bile insanca düzeyde değilken, yeni yılda zamlarla birlikte eskiyi bile aratacak duruma gelmiştir. Mart ve eylül 2022 için ücretlere yapılacak yüzde 5.5’lik zam oranları işçileri açlığa ve yoksulluğa mahkum etmektir. Telekom firması ise 2021 yılı içi işçilere gönderdiği mesajda gelirini 34.3 milyar TL, yıllık gelir büyümesini yüzde 22, net kârını ise 5.8 milyar TL olarak açıklamıştır. Aynı açıklamada “Birlikte Türkiye için değer oluşturmaya devam edelim” çağrısı yapılırken buradan Telekom işverenine soruyoruz: Madem şirket kâr elde ediyorsa çalışan işçi arkadaşlarımızın da bu paydan hakkını alması gerekmez mi?​”

ÖRGÜTLENME ÇAĞRISI

Son dönemde işçilerle yapılan görüşmelerde işçilerin artan iş yükü altında ezilmelerine rağmen bunun karşılığını alamadıklarını ifade ettiklerini belirten İletişim-İş açıklamasında şu ifadelere yer verdi: “Yetkili olan sendikanın yılın ilk günlerinde yaptığı açıklamada işverenle ek zam görüşmeleri yaptıklarını ifade etmelerine rağmen hâlâ bir adım atılmış olmaması bir yana, işçi arkadaşlarımıza, işverenden hangi taleplerin isteneceği konusunda bilgi verilmemiş olması, bu açıklamanın sendikanın işçinin tepkisini sönümleştirme çabası olarak algılanmaktadır. Sözleşme döneminde de işçinin talebi alınmadan yukardan yapılan sözleşme, ek zam talebinde bulunurken de devam ettirilmiştir. İletişim-İş Sendikası olarak böyle bir sendikal anlayışı kabul etmemekle birlikte Telekom işçilerinin haklı ve meşru talebi olan ek zam talebinin hayata geçirilmesi konusunda yetkili sendikanın hem işçilere hem de kamuoyuna son durum hakkında bilgi vermesi gerektiğini önemle belirtiriz. Mart 2022’den geçerli olmak üzere tüm işçilerin maaş ve sosyal haklarına geriye dönük enflasyon artı 2 puan refah payı eklenerek zam yapılmalıdır. Telekom işçilerini tabanın sesini duyan ve onlarla birlikte karar almayı savunan sendikal anlayışa sahip olan İletişim-İş’e katılmaya, gücümüze güç katmaya davet ediyoruz.” (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Gemi söküm işçileri Aliağa meydanından seslendi: Ücretlerimize zam yapılsın, çalışma koşullarımız düzeltilsin

SONRAKİ HABER

"Bebek bezini kasada bıraktık"

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa