20 Şubat 2022 23:53

Sağlık bakanlığı kurumları arpalığa çevrildi

Son yıllarda yapılan atamalar, kamudaki liyakatsizliği bir kez daha tartışmaya açtı. Konya’da bir market müdürü 15 Temmuz Kadın ve Çocuk Hastanesinde idari ve mali işler müdürlüğüne getirildi.

Arşiv | Fotoğraf: İsmail Gökhan Bayram/Evrensel CC BY 4.0

Paylaş

Meltem AKYOL
İstanbul

Sağlık Bakanlığı ile bağlı kuruluşlarda sözleşmeli idareci uygulamasına geçilmesi yıllardır iktidar kapısı için ek gelir kapısına döndü. Bu uygulama ile 2011 yılından beri il sağlık müdürlüklerinde, başkanlık ve başkan yardımcılığı görevlerine, sağlık personeli olmayan kişiler atanıyor.

Özellikler son yıllarda yapılan atamalar, kamudaki liyakatsizliği bir kez daha tartışmaya açtı. İktidar partisinde görev almış kişiler, eski adaylar, eş dost akraba bakanlığın kimi önemli görevlerine yerleştirildi. Atanan kişiler de, 25 bin, 29 bin gibi aylıklara bağlandı.

CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, “Kamuda çalışan bir pratisyen hekim, tüm ek gelirleri ile beraber 10-12 bin TL maaş alırken, sağlık çalışanı olmamasına karşın bir imzayla il sağlık müdürlüklerinde başkanlık ya da başkan yardımcılığı görevine getirilen AKP’li yakınları, 25 bin TL’ye kadar maaş alabiliyor. Sağlık çalışanı olan başkan ve başkan yardımcıları da yine genelde AKP’li yakınlarından seçiliyor. Hekim olan başkan ve başkan yardımcılarının maaşları da 48 bin TL’ye kadar çıkıyor ve yine bu kişiler de çoğunlukla AKP’lilerin yakınlarından seçiliyor” dedi.

RANT SAĞLAMA ARACINA DÖNÜŞTÜRÜLDÜ

Emir şöyle devam etti:

"AKP iktidarı, Sağlık Bakanlığının kendi teşkilatlarında binlerce nitelikli personel olmasına karşın, dışarıdan atamalarla bu uygulamayı rant kapısına dönüştürmüş durumda. Bunun yanında daire başkanı, genel müdür gibi bazı Sağlık Bakanlığı merkez teşkilatı bürokratları da maaşı yüksek diye illerde uzman sözleşmesi imzalıyor ancak bakanlıktaki görevlerine devam ediyor. Yüksek lisans yapan sıradan bir pratisyen bunun karşılığı her ay sadece 200 TL ek gelir sağlarken yüksek lisans yapan sözleşmeli yönetici her ay 5 bin 500 TL ek gelir alıyor.”

EŞ, DOST, AKRABA, ESKİ ADAY, İLÇE BAŞKANI, DERNEK BAŞKANI

Emir, uygulamaya ilişkin ise şu örnekleri paylaştı:

  • Konya İl Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanı Dr. Hasan Çiftçi, eski AKP Konya İl Başkan Yardımcısı.
  • Konya İl Sağlık Müdürlüğü Sağlık Hizmetleri, İlaç ve Tıbbi Cihaz Başkan Yardımcısı Dr. Muammer Özdemir, AKP Konya Milletvekili Hacı Ahmet Özdemir’in oğlu.
  • Konya İl Sağlık Müdürlüğü Sağlık Hizmetleri, İlaç ve Tıbbi Cihaz Başkan Yardımcısı Dr. Bahattin Akyürek, AKP Konya Milletvekili Tahir Akyürek’in kardeşi.
  • Antalya İl Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanı Dr. Hacer Nur Yüce, eski AKP Antalya İl Başkan Yardımcısı Yüksel Yüce’nin eşi.
  • Karaman İl Sağlık Müdürlüğü Personel ve Destek Hizmetleri Başkan Yardımcısı Nurullah Koçak, İlim Yayma Cemiyeti Karaman Şube Başkanı.
  • Ağrı İl Sağlık Müdürlüğü Destek Hizmetleri Daire Başkanı Abdurrahman Çetin, eski AKP Ağrı İl Başkanı.
  • Kırklareli Lüleburgaz Devlet Hastanesi Müdür Yardımcısı Ali Şekerci, eski imam.
  • Kütahya İl Sağlık Müdürlüğü Destek Hizmetleri Başkan Yardımcısı Mehmet Eşsiz, eski AKP Kütahya Merkez İlçe Başkanı.

MARKET MÜDÜRÜNÜ HASTANEYE İDARECİ YAPTILAR

Murat Emir, il sağlık müdürlüklerine sağlık personeli dışında yapılan atamalara da dikkat çekti. Emir, şunları söyledi:

“Konya’da bir market müdürünü önce Kulu Devlet Hastanesine müdür yardımcısı yaptılar. Ardından da 15 Temmuz Kadın ve Çocuk Hastanesinde idari ve mali işler müdürlüğüne getirdiler. Yine Konya’da daha önce AVM ve otelde çalışmış bir kişiyi, Meram Devlet Hastanesinde idari ve mali işler müdür yardımcılığına getirdiler.”

ÖNCEKİ HABER

İstanbul'da zamlara karşı ortak eylem: Geçinemiyoruz, zamlar geri alınsın!

SONRAKİ HABER

EMEP Genel Başkanı Akdeniz: Erdoğan garip gurebanın değil patronların babası

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa