21 Şubat 2022 06:11
Son Güncellenme Tarihi: 21 Şubat 2022 17:39

HDP ve TİP'li milletvekilleri gemi söküm işçilerinin direnişini ziyaret etti

İzmir Aliağa'da gemi söküm işçilerinin düşük ücret ve kötü çalışma koşullarına karşı başlattıkları iş bırakma eylemi devam ediyor. İşçilere HDP ve TİP'li milletvekillerinden destek geldi.

Fotoğraf: Eren Saran/ Evrensel

Paylaş

İzmir Aliağa'da gemi söküm işçilerinin düşük ücret ve kötü çalışma koşullarına karşı başlattıkları iş bırakma eylemi devam ediyor.

Direnişlerinin 10’uncu gününde temsilciler yaptıkları konuşmada, “Onurlu bir direniş sergiliyoruz. Haklarımızı alana kadar burada olacağız. Direnerek kazanacağız” dedi.

HDP MİLLETVEKİLİ KEMALBAY'DAN ZİYARET: DİRENİŞİNİZ HEPİMİZE UMUT VERİYOR

HDP İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay direnişteki gemi söküm işçilerini ziyaret etti. İşçilerin yaşadığı haksızlıklara karşı gösterdikleri birlik ve mücadeleyi selamlayarak sözlerine başlayan Kemalbay, “Direnişiniz hepimize umut veriyor” dedi. İşçilerin sendikalaşmanın ve örgütlenmesinin önemli olduğunu dile getiren Kemalbay, işçilerin sorunlarını ve taleplerini dinledi.

İşçiler ise yaşadıkları sorunları ve neden direnişe çıktıklarını anlatırken, taleplerinin mecliste gündeminde dile getirilmesini istedi.

“EMEK SÖMÜRÜLÜYORSA HER YER DİRENİŞ ALANIDIR”

Türkiye İşçi Partisi (TİP) Milletvekili Barış Atay da işçilere destek ziyaretinde bulundu.

Atay, “Türkiye’nin her yerinde yüzlerce direnişler karşı karşıyayız. Bu tesadüfen oluşmuş bir şey değil. Türkiye siyasal tarihinde ekonomik olarak en kötü zamanları geçirdiğimiz ve işçinin hakkının bu kadar sömürüldüğü başka bir dönem yaşanmadı. İşçinin, emekçinin dayanacak gücü yok. Migros işçilerinin direnişi kazanımla sonuçlandı. Artık işçi sınıfı kendisine üsten ders vermeye çalışana kulağını kapatmış durumda. Emek sömürülüyorsa her yer direniş alanıdır” diyen Atay, işçilerin haklı ve insani taleplerinin yanında olduklarını söyledi. 

İŞÇİLER MECLİS GÜNDEMİNDE

HDP İzmir Milletvekili ve Çevre Komisyonu Üyesi Murat Çepni de konuyu önerge vererek Meclis gündemine getirdi.

"İşçilerin tehlikeli ve ağır çalışma koşulları dikkate alınarak, haklı taleplerinin karşılanması gerekmektedir" diyen Çepni şu soruları yöneltti. 

  1. Aliağa gemi söküm işçilerinin;  ücret artışı, güvenli çalışma koşullarının sağlanması gibi ekonomik ve sosyal haklarının verilmesi, çalışma koşullarının iyileştirilmesi için Bakanlığınız devreye girecek midir?
  2. Aliağa’da faaliyet gösteren 22 gemi söküm tesisi,  iş sağlığı ve güvenliği koşulları ne sıklıkla denetlemektedir? Yükümlülüklerini yerine getirmeyen tesislere ne şekilde yaptırım uygulanmaktadır?
  3. Son beş yılda Aliağa’daki tesislerde kaç iş kazası yaşanmıştır? Kaç işçi iş kazasında hayatını kaybetmiştir?
  4. Son beş yılda Bakanlığınız verilerine göre Aliağa’da kaç işçi özellikle asbeste maruz kalarak meslek hastalığına yakalanmıştır?
  5. İşçilerin iş kıyafetlerini kendilerinin aldığı, yeterli maske verilmediği iddiaları bakanlığınızca araştırılmış mıdır? İş kıyafetlerinin şirketler tarafından karşılanması için girişiminiz olacak mıdır?
  6. Aliağa gemi söküm işçilerinin örgütlenme çalışmaları için Bakanlığınızın desteği olacak mıdır?
  7. Gemi söküm işçiliğinin, ağır ve tehlikeli iş kolu kapsamına alınması için çalışmanız olacak mıdır?
  8. Bakanlığınız,  Aliağa’da gemi söküm tesislerinde işçilerin çalışma koşullarını incelenmiş midir? Bu konuda kamuoyu bilgilendirilecek midir? (İzmir/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

Çiftçi zararına üretiyor: Tarımsal girdi fiyat endeksi, Aralık 2021'de yıllık yüzde 45,61 yükseldi

SONRAKİ HABER

Antep'te ekmeğe zam yapıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa