21 Şubat 2022 08:43

Ataması yapılmayan bir öğretmen daha yaşamına son verdi: Ölümlerin sorumlusu doğrudan MEB’dir

Türkiye’de 700 bin öğretmen atama beklerken, umutları kırılan ataması yapılmayan bir öğretmen daha yaşamına son verdi. Eğitim sendikaları, yaşananı “Katilleri belli bir cinayet” olarak niteledi.

Fotoğraf: Cansu Ertaş/Evrensel

Paylaş

Eylem NAZLIER
İstanbul

Mersin’in Tarsus ilçesinde ataması yapılmadığı için seyyar satıcılık yapmak zorunda kalan 32 yaşındaki ataması yapılmayan Coğrafya Öğretmeni İsmail Karahan, yüz binlerce atanmayan öğretmenden yalnızca biriydi. Yıllardır ataması yapılmadığı için semt pazarlarına çıkan Karahan, atama bekleyen 700 bin civarındaki öğretmenin sorunlarını da yeniden gündeme getirdi.

“KATİLLERİ BELLİ BİR CİNAYET”

Evrensel’e konuşan Eğitim Sen Tarsus Şube Başkanı Yasemin Yücel, buna intihar demenin olayın asıl sebebini göz ardı etmek anlamına geldiğini söyledi. Gençlerin umutlarının tükendiğine, geleceklerinin yok olduğuna dikkat çeken Yücel “Yüz binlerce öğretmenin ataması yapılmıyor. Burada asıl sorumluluk MEB ve iktidardadır” diye konuştu. Ataması yapılmayan öğretmenler sorunu çözülmeden, bu intiharların önüne geçilemeyeceğine vurgu yapan Yücel “Aslında gençler hayata tutunmaya çalışıyorlar. Ama nereye kadar? Bu bir intihar değil katilleri belli bir cinayet” diye konuştu.

“ATAMALARIN DERHAL YAPILMASI GEREK”

Türkiye’de 700 bin civarında ataması yapılmayan öğretmen olduğunu hatırlatan Yücel, “Bu öğretmenlerin derhal atamasının yapılması gerekiyor” dedi. Ülkede öğretmen sorunu yoksa öğretmen yetiştiren bölümlerin azaltılması ya da kapatılması gerektiğini belirten Yücel, “Şimdi YKS’de baraj puanı da kaldırıldı. Bu daha fazla işsiz üniversite mezunu yetiştirilmesi ve daha çok umutsuz, geleceksiz gencin karşımıza çıkması demek. Dolaysıyla öğretmen yetiştirme politikasını yeniden gözden geçirmesi gerekiyor bakanlığın. Derhal acil olarak ek atama yapılması gerekiyor” dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ‘Atama bekliyoruz’ diyen öğretmenlere cevap olarak ‘Herkesin atanmasını beklemeyin, öğretmenlik dışında şeyler de düşünün’ cevabını hatırlatan Yücel “Hayır bu çocuklar öğretmen olarak yetiştirildi. Öğretmen olarak atamasının yapılması lazım” ifadelerini kullandı.

EĞİTİM POLİTİKALARININ SONUCU

Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası Genel Başkanı Eren Edebali ise hükümetin eğitim politikasının piyasacı güçleri özel sektördeki ‘kazanç’ sahasına taşırken, ataması yapılmayan öğretmenleri de işsizliğe ya da yine özel sektörde sömürü koşullarında çalışma zorunluluğuyla karşı karşıya bıraktığını belirtti. Çoğu arkadaşlarının atanmadığı için başka işlere yönelmek zorunda kaldığı bilgisini veren Edebali “İsmail arkadaşımız da geçimini pazarcılık yaparak sağlamaya çalıştı. Ekonomik ve sosyal çöküntünün en kötü sonuçlarını yoksul emekçiler yaşıyor. Arkadaşlarımız için bu bir tercih olmamalı. İntiharların sorumlusu doğrudan MEB’dir” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Bitlis'te eylem ve etkinlikler 8 Mart'a kadar izne bağlandı

SONRAKİ HABER

6. Vedat Günyol Deneme Ödülleri'nin sahipleri basın açıklaması ile duyuruldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa