“Gıdada fiyat indirimi maliyetlerindeki indirimle sağlanır”
İzmir Şube Başkanı İbrahim Uğur Toprak: Üretebildiğimiz zaman fiyatlar düşecektir. Gıdada adaletin sağlanması, zenginin yatından vergi alınıp, çiftçinin mazotundan vergi alınmamasıyla sağlanır.
İbrahim Uğur Toprak | Fotoğraf: Ramis Sağlam
Ramis SAĞLAM
İzmir
TMMOB Gıda Mühendisleri Odası (GıdaMO) İzmir Şube Başkanı İbrahim Uğur Toprak, gıdada yüksek fiyat sorununun ‘ithalat’ ile çözülmeyeceğini belirterek, yaşanan gıda enflasyonundan iktidarın sorumlu olduğunu söyledi.
Temel gıda ürünlerinde KDV’nin yüzde 8’den yüzde 1’e indirilmesinin ardından AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan gıda ürünlerinde yüzde 14’lük bir indirim sağlanacağını iddia etmişti. Açıklamanın ardından beklenen indirimin piyasaya yansımadığı görüldü.
Tüm temel gıda ürünlerinde KDV oranının sıfırlanması ya da yüzde 1’e indirilmesi gerektiğini uzun zamandır söylediklerini belirten Toprak, sadece temel gıda ürünlerindeki indirimin yeterli olmayacağını ifade etti. Gıda üretimine bütüncül olarak bakmak gerektiğini söyleyen Toprak, “Özellikle girdi ürünlerindeki verginin de azaltılması ve girdi ürünlerindeki maliyetlerin düşürülmesi gerekiyor” dedi.
"GIDA ÜRÜNLERİNDEKİ ZAMLAR GERİ ALINMADI"
Ekonomik kriz ve istikrarsız değişken para politikalarının gıda maliyetlerini yükselttiğini aktaran Toprak, “Türk lirasının hızla değer kaybetmesi ve kurdaki dalgalanmalar fiyat artışlarına neden oluyor. Doların bir ara 18 liraya çıkmasıyla birlikte tüm gıda ürünlerine yüksek oranda zamlar yapılmıştı. Doların tekrar kısmi düşüşü, gıda ürünlerindeki zamların geri alınmasını sağlamadı” diye konuştu.
"ENERJİDE FİYAT ARTIŞI ÜRETİCİYİ VURDU"
Gıda maliyet kalemlerinden biri olan lojistik yani taşımadaki maliyetlerin düşmediğini belirten Toprak, akaryakıtta önlenemeyen artışın dövizdeki artışı geçtiğini söyledi. Toprak, dövizde yaşanan düşüşün, benzin ve mazotta yaşanmamasının maliyetlerdeki artışı yeterince etkilemediğini dile getirdi.
Enerjiye yapılan zamların gıdadaki maliyetlere yüzde yüz yansıdığını aktaran Toprak, “Enerji başta olmak üzere, gıda maliyetlerinde düşüş olmadıkça, KDV indirimi etiketlere yansımayacak. Üretim ve nakliye maliyetleri düşmediği müddetçe yüksek gıda enflasyonu maalesef sürecek” dedi.
"ÇİFTÇİ DESTEKLENMELİ"
Gıdadaki en büyük sorunun üretim yapmamak olduğunu ifade eden Toprak, bu durum sürdükçe yüksek gıda enflasyonunun da süreceğini söyledi. Gıdada süren yüksek fiyat sorununu “İthal etme” mantığıyla çözmeye çalışan siyasal anlayışın, yaşanan gıda enflasyonundan sorumlu olduğunu dile getiren Toprak, “Çiftçi para kazanamadığı için üretimden uzaklaşıyor. Gıda egemenliğine dayalı tarım ve gıda politikasının uygulanması gerekiyor. Paramız var ki ithal ediyoruz mantığından kurtulmamız gerek” diye konuştu.
"ÇİFTÇİNİN MAZOTUNDAN DEĞİL, ZENGİNİN YATINDAN VERGİ ALINMALI"
Gıdada KDV indirimini talep eden vatandaşlar, bütçelerinin kısmi de olsa rahatlaması beklentisi içinde. Asgari ücretin, açlık sınırının üzerine çıkarılması gerekirken, bunun da gerçekleşmediğini belirten Toprak, “Asgari ücrete yapılan yüzde 50 zammın ardından daha vatandaş parasını cebine koyamadan açlık sınırı 4 bin 250 lira olarak açıklandı. Asgari ücret daha ilk aydan açlık sınırının altında kaldı. Esas olan üretime geri dönmektir. Üretebildiğimiz zaman fiyatlar düşecektir. Gelirde ve gıdada adaletin sağlanması, zenginin yatından vergi alınıp, çiftçinin mazotundan vergi alınmamasıyla sağlanacaktır” dedi.