Tekstil işçileri: Sözleşme taslağını işçiler hazırlasın
Tekstil grup sözleşmesi nisan ayında başlayacak. Ücretlerinin her sene asgari ücret düzeyine indiğini dile getiren işçiler bu sözleşme döneminde taslağın kendileri tarafından hazırlanmasını istiyor.
Fotoğraf: Mehmet Selim Yalçın/DHA
Tuncay SAĞIROĞLU
Tekirdağ
10 binin üzerinde işçiyi ilgilendiren tekstil grup sözleşmesi nisan ayında başlıyor. Patronlar adına TÜHİS’in katılacağı görüşmelere işçiler adına ise TEKSİF, DİSK/Tekstil ve Öz İplik-İş sendikaları katılıyor.
Trakya’da bulunan, TEKSİF’in Altınyıldız, Yünsa, Bahariye Halı, Kasar Dual, Akın Tekstil ve Temtaş fabrikaları sözleşme kapsamındaki en büyük işyerleri. Grup sözleşmesi kapsamı dışında olan Penti, Eren Tekstil, Mavi Jeans gibi fabrikalarda da aynı zamanda sözleşme sürecine giriliyor.
Hayat pahalılığı karşısında ezilen tekstil işçilerinin ücretleri temel tüketim maddelerine gelen zamlardan dolayı sürekli eriyor. Onlarca sözleşme yapılmasına rağmen tekstil işçilerinin ücreti asgari ücret seviyesinden kurtulamıyor. Tekstil işçileri zamlar karşısında eriyen ücretlerinin insanca yaşanacak bir düzeye çıkması için işi sıkı tutmaya çalışıyor.
"ASGARİ ÜCRETTEN KURTULMAK İSTİYORUZ"
Bu sene asgari ücrete yapılan zamdan sonra ücretleri asgari ücret seviyesinde kalan tekstil işçileri asgari ücretten kurtulmak istiyor. Bir Bahariye Halı işçisi, “Yıllardır eylül ayında sözleşme zammı alıyoruz ama yılbaşında asgari ücret bizim ücretimizi geçiyor. Bu sefer asgari ücretten kurtulmak istiyoruz” dedi. Ayrıca ikramiye aldıklarını, ücretlerinin açlık sınırının biraz üstünde, yoksulluk sınırının ise çok altında kaldığını dile getiren işçi, “Gelen zamlar nedeniyle hiçbir ihtiyacımızı karşılayamıyoruz. Biz de insan gibi yaşamak istiyoruz” dedi.
"ÖNCEDEN NE İSTENDİĞİNİ BİLE BİLMİYORDUK"
Bir önceki sözleşme sürecine işçinin dahil edilmediğini aktaran bir başka işçi de “Geçen sözleşmede patronlardan ne istediğimizi, patronların ne verdiğini bile bilmiyorduk. Sendika yöneticilerine sorduğumuzda dahi hiçbir bilgi vermiyorlardı. En son imzalanınca haberimiz oldu. İmzalanan sözleşmeler ise ortada. Her şeye yüzde 100 zam geldi. Biz ise üç yıllık sözleşme ile asgari ücretten kurtulamıyoruz” diye konuştu.
Bu sözleşme sürecinde söz sahibi olmak istediklerini dile getiren işçi, şöyle devam etti: “Sözleşmede bizim geleceğimiz konuşulmasına rağmen bizi ne arayan ne de soran var. Biz bu sözleşme döneminde bir şeylerin değişmesini istiyoruz. Bunun için sözleşmede ne isteyeceğimizi biz belirlemeliyiz. İşveren sendikasına verilecek toplu sözleşme taslağını tekstil işçileri hazırlamalı. Sendika da bu isteklerimizi masada savunmalı. Bu sözleşme süreci kapalı kapılar ardında yürütülmemeli. Sözleşmenin her aşamasından haberimiz olmalı.”
"TIKANAN KİLİDİ İŞÇİLER AÇAR"
Patronların pandemi sürecinde de krizde de sürekli kazandığını ifade eden başka bir Bahariye Halı işçisi de “Kaybeden biz olduk. Patronlar şimdiden pandemi, kriz bahanelerini gündeme getirecekti. Patronlar yine asgari ücret düzeyini dayatacaklar. Bunun için sözleşme süreci çetin geçecek gibi görünüyor. Bu kilidi ancak işçiler açabilir. Mücadele edilmeden hak alınmıyor. Bu ay zam isteyen bütün işçiler haklarını aldılar. Biz de birleşirsek, örgütlü hareket edersek asgari ücretten kurtuluruz. Başka çıkış yolu görünmüyor” dedi.