21 Şubat 2022 11:39

Marmaris'te büyük yangın sonrası erozyon riski ve kirlilik tehdidi

Marmaris Körfezi'nde yapılan incelemede bazı bölgelerde 2 metreyi bulan balçık tabakası oluştuğu ve canlı sayısının azaldığı tespit edildi.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Muğla'nın Marmaris ilçesindeki büyük orman yangını sonrası yağmurlarla oluşan erozyon ile denizdeki kirliliğe dikkat çekmek için harekete geçildi. İstanbul ve Ankara'dan gelip inceleme yapan uzmanlar, Marmaris Körfezi'nin bazı bölgelerinde 2 metreyi bulan balçık tabakası oluştuğunu, canlı sayısının da azaldığını tespit etti.

Armutalan Mahallesi Siteler mevkisinde bulunan kızılçam ağaçlarıyla kaplı ormanda geçen yıl 29 Temmuz'da yangın çıktı. 9'uncu günde söndürülen yangında 13 bin 650 hektar alan zarar gördü.

Ormanın küle döndüğü bölgelerde, önünde ağaç engeli kalmayan toprak ve çakıl taşları, yağmurla birlikte derelere ve denize akmaya başladı. Dereler toprak ve çakıl taşlarıyla doldu, ilçenin bazı mahallelerinin kıyılarında adacıklar oluştu.

Yaşam alanı savunucuları ve bilim insanları, Marmaris'teki erozyonunun verimli toprakların kaybının yanı sıra sel riskinin artmasına, deniz dibindeki doğal dengenin bozulmasına, deniz canlıların ölmesine yol açtığını söyledi, acil olarak önlem alınması gerektiğini vurguladı.

"KÖPRÜDEN ÖNCE SON ÇIKIŞ"

Marmaris Çevrecileri Derneği (MÇD), Marmaris Kaymakamlığının desteği ve bir grup insanının maddi katkısıyla çalışma başlattı. "Köprüden Önce Son Çıkış" adlı temizlik projesini hayata geçirdi.

İstanbul'da Haliç, İzmir'de ise körfezdeki kirliliğin temizliği için çalışan 4 uzman, 7 sivil ve Sahil Güvenlik Komutanlığı dalgıcı, Marmaris Körfezi'nde ilk etap dalışı yaptı. 3 gün boyunca kıyıdan 200 metre açıkta deniz dibi noktalarından numuneler alındı. İncelemelerde dağlardan inen toprağın, körfezin bazı bölgelerinde dipte yer yer yükseklikleri 2 metreyi bulan balçık tabakası oluştuğu belirlendi, canlı sayısının azaldığı gözlendi.

2011 yılından beri Marmaris Körfezi'nde yaşanan kirliliğe dikkat çekmek için alanında uzman bilim adamlarıyla araştırma yapan MÇD Başkanı Ahmet Kutengin, inceleme etapların tamamlanmasının ardından çözüm önerilerinin de yer alacağı raporu, başta Çevre ve Şehir Bakanlığı olmak üzere yetkili mercilere sunacaklarını kaydetti.

"388 SAYFA RAPOR HAZIRLANDI, SONUÇ ALAMADIK"

Projeye yaklaşık 6 ay önce başladıklarını aktaran Kutengin, şunları söyledi:

"2011'den bu yana körfezde defalarca inceleme ve araştırmalar yaptırdık, 11 bin numune laboratuvarlarda incelendi. 388 sayfalık rapor hazırlanarak Marmaris, Muğla ve bakanlıklara gönderildi. Ne yazık ki ne Marmaris ne Muğla ne de bakanlıklardan bir sonuç alamadık. Bu dört etaptan oluşacak inceleme sonucunda hazırlayacağım raporları Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile Kültür ve Turizm Bakanlığı'na göndereceğiz. Farklı dış etkenler nedeniyle Marmaris de deniz kirlilik tehlikesiyle karşı karşıyaydı. Ama son yangın felaketinin ardından ortaya çıkan erozyon tehdidi, denizdeki tahribatı kat kat arttırdı. Önlem alınmaz, çözüm bulunmazsa önce doğa sonra turizm zarar görür."

Önceki yıllarda yapılan çalışmalar ve hazırlanan raporların bürokrasi engeline takıldığını söyleyen Kutengin, sorunun çözümü için Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'a mektup yazdığını da söyledi.

İstanbul ve Ankara'dan gelen uzmanlar, Marmaris'ten ayrılmadan önce Kaymakam Ertuğ Şevket Aksoy'u da çalışmalar hakkında bilgilendirdi.

DENİZE ATILAN ÇAPALAR ÇAMURLU ÇIKTI

Araştırmanın ilk etabında heyeti taşıyan teknenin çapasının demir attığı bazı yerlerden çamur içinde çıktığı göze çarptı. (Muğla/DHA)

ÖNCEKİ HABER

TGS: Güngör Arslan dosyası tetikçiyle kapatılamaz

SONRAKİ HABER

Gazeteciler haberleri nedeniyle yarın yine adliye koridorlarında

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa