21 Şubat 2022 12:45
Son Güncellenme Tarihi: 22 Şubat 2022 01:53

Rusya-Ukrayna krizinde yeni perde | Putin, Donetsk ve Lugansk'ı tanıdıklarını açıkladı

Kremlin'den yapılan açıklamaya göre Putin, Donetsk ve Lugansk'ın bağımsızlığını tanıma kararı aldı. Putin "Tanıma kararını parlamentoya getireceğiz" dedi.

Valdimir Putin | Fotoğraf: DHA

Paylaş

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Donetsk ve Lugansk halk cumhuriyetlerinin resmen tanınması gündemiyle güvenlik konseyini olağanüstü topladı. Putin, Donetsk ve Luhansk'ın bağımsızlığını tanıma kararı aldığını açıkladı. Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, son gelişmeleri ABD Başkanı Biden ile görüştüğünü açıklayarak, İngiltere Başbakanı Boris Johnson ile telefonda görüşeceğini açıkladı. Putin'in açıklamaları sonrası Ukrayna Ulusal Güvenlik Konseyinin toplandığı öğrenildi.

Putin Rusya Güvenlik Konseyinin ardından açıklama yaptı. Putin, Luhansk ve Donetsk halk cumhuriyetini tanıma kararına resmiyet kazandırmak için kararı parlamentoya getireceklerini söyledi. Putin, tanınmaya dair kararnameyi imzaladı.

Putin kararın ardından Donetsk ve Lugansk'a askeri operasyon için emir verdi. Reuters ajansı, Putin'in savunma bakanlığına, iki bölgeye 'barış gücü' gönderme talimatını içeren bir kararnameyi de imzaladığını duyurdu.

Putin'in açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

"Donbass'taki durum kritik, şiddetli bir hal aldı."

"Ukrayna Rusya için sadece komşu bir ülke değil, aynı zamanda tarihin bir parçasıdır, Ukraynalılar yoldaşlarımız ve akrabalarımızdır."

"Modern Ukrayna, tarihi bölgelerinin bir kısmının reddedilmesi nedeniyle tamamen Rusya tarafından yaratıldı, kimse oradaki sakinlere bir şey sormadı"

"Rusya, Ukrayna'nın borçlarını tamamen ödedi, ancak Kiev, mülkün iadesiyle ilgili anlaşmalara uymayı reddetti."

"En baştan itibaren, Ukrayna makamları devletlerini bizi birleştiren her şeyin inkarı üzerine kurmaya başladılar."

"Ukrayna dış güçler tarafından kontrol edilmektedir"

"Ukrayna'yı nasıl desteklediklerini görüyoruz. Amerika milyonlarca dolar yığdı Ukrayna'ya. Özellikle Ukrayna ordusunu eğitmek için para yağdı. Ukrayna ordusuna verilen destek yabancı danışmanlar eşliğinde gerçekleşiyor. Geçtiğimiz yıl NATO Ukrayna'ya yatırım yaptı. Bu da şu anlama geliyor; Ukrayna ordusu doğrudan NATO merkezi tarafından kontrol ediliyor. Gelecekte savaş alanı olarak görülüyor Ukrayna. Geçtiğimiz yıl 20 binden fazla asker desteklendi, teçhizat desteği yapıldı. Yabancı birlikler doğrudan Ukrayna sokaklarına girebiliyorlar. NATO birlikleri Ukrayna'yı destekliyor, belli başlı çalışmalar devam ediliyor."

Putin, açıklamalarının ardından kararnameyi imzaladı.

RUSYA GÜVENLİK KONSEYİ TOPLANDI

Bugün Rusya Güvenlik Konseyinde konuşan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, "Sizlerle Donbas’daki gelişmeleri ele almak için toplandık. Toplantımızın amacı, Donbas ile ilgili atılacak adımların belirlenmesi olacak; bunu söylerken, Donesk ve Lugansk halk cumhuriyetlerinin, tanınmak üzere yaptıkları çağrıları da kastediyorum" demişti. Putin, "Donbas’taki gelişmeler gösteriyor ki Ukrayna’nın mevcut yönetimi, Minsk Anlaşmalarını yerine getirme niyetinde değil, bu konuda gerçek anlamda bir şey yapmayı planlamıyorlar. Buna karşın Rusya, durumun barışçıl yoldan çözülmesi adına gereken tüm çabayı ortaya koyuyor" ifadelerini kullanmıştı. Putin ayrıca, Donetsk ve Lugansk halk cumhuriyetlerinin tanıyıp tanımayacağı ile ilgili kararın bugün alınacağını belirtmişti. Rusya Savunma Bakanı Şoygu dahil Rusya Güvenlik Konseyi’nin tüm üyeleri, Donetsk ve Lugansk’ın bağımsızlığını tanıma yönünde görüş bildirmişti.

KONSEYİN ARDINDAN PUTİN, MACRON VE SCHOLZ İLE GÖRÜŞTÜ

Kremlin basın dairesinden yapılan açıklamaya göre Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve Almanya Başbakanı Olaf Scholz ile telefonda görüşerek, her ikisine de Rusya Güvenlik Konseyi’nin toplantısının sonuçları hakkında bilgi aktardı. Açıklamada, “Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve Almanya Başbakanı Olaf Scholz ile telefon görüşmesi yaptı. Putin, Devlet Duması'nın Donetsk ve Lugansk halk cumhuriyetlerinin tanınmasına ilişkin kararı bağlamında Donbass etrafındaki mevcut durumun değerlendirildiği Rusya Federasyonu Güvenlik Konseyi’nin genişletilmiş toplantısının sonuçları hakkında bilgi verdi” ifadeleri kullanıldı. Putin'in, Macron ve Scholz'a, Donetsk ve Lugansk halk cumhuriyetlerinin tanınmasına yönelik kararı imzalayacağı bilgisini verdiği açıklandı.

"SCHOLZ KINADI"

Alman Hükümet Sözcüsü Hebestreit yaptığı yazılı açıklamada Scholz’un Putin ile telefonda görüştüğünü belirtti. Hebestreit, "Scholz, Rusya'nın sözde Donetsk ve Luhansk Halk Cumhuriyetlerini bağımsız devletler olarak tanıma planlarını kınadı. Böyle bir adım, Ukrayna'nın doğusundaki ihtilafın barışçıl çözümüne ilişkin Minsk anlaşmalarına açıkça aykırı olacak ve bu anlaşmalar Rusya tarafından tek taraflı ihlal edilecektir." dedi. Hebestreit, Scholz’un Putin’e gerilimi derhal düşürme ve askerlerini Ukrayna sınırından geri çekme çağrısında bulunduğunu aktardı.

Scholz'un özellikle Ukrayna’nın doğusunda ateşkese uymanın ve gerilimin azaltılmasının önemli olduğunun altını çizdiğini ifade eden Hebestreit, bu konuda Rusya’nın özel sorumluluk taşıdığını belirtti. Hebestreit, Scholz’un şu anda aralarında Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macon ve Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski’nin yer aldığı yakın ortaklarıyla istişarede bulunduğu bilgisini paylaştı.

ZELENSKIY ULUSAL GÜVENLİK VE SAVUNMA KONSEYİNİ TOPLANTIYA ÇAĞIRDI 

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy Twitter'dan yaptığı açıklamada, Macron ve Scholz ile telefon görüşmesi gerçekleştirdiğini belirtti. Zelenskiy, Ulusal Güvenlik ve Savunma Konseyini toplantıya çağırdığını belirtti.

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitriy Kuleba Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, “Devlet Başkanı’nın (Vladimir Zelenskiy) emri üzerine, Budapeşte Memorandumu’nun 6. maddesi temelinde BM Güvenlik Konseyi üyesi ülkelere, gerilimi azaltmaya yönelik acil eylemlerle ilgili acil toplantı yapma talebiyle başvurdum” diye yazdı.

ZELENSKIY, BIDEN İLE GÖRÜŞTÜ

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, son gelişmeleri ABD Başkanı Biden ile görüştüğünü açıklayarak, İngiltere Başbakanı Boris Johnson ile telefonda görüşeceğini açıkladı. Putin'in açıklamaları sonrası Ukrayna Ulusal Güvenlik Konseyinin toplandığı öğrenildi.

"ESAD BAĞIMSIZLIĞI TANIMAYA HAZIR OLACAĞINI SÖYLEDİ"

Rusya Parlamentosu Milletvekili Sablin, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın, Donetsk ve Lugansk Halk Cumhuriyetleri'nin bağımsızlığını tanıyacağını söyledi. Sablin, Sputnik Arapça'ya verdiği demeçte, "Esad, Şam'ın Donetsk ve Lugansk Halk Cumhuriyetlerini tanımaya hazır olacağını söyledi" ifadelerini kullandı.

AB: ULUSLARARASI HUKUKUN İHLALİ

Avrupa Birliği (AB), Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in , Luhansk ve Donetsk halk cumhuriyetlerinin tanınmasına dair kararnameyi imzalamasını kınadı, yaptırım tehdidinde bulundu.

AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, AB Konseyi Başkanı Charles Michel, Avrupa Parlamentosu Başkanı Roberta Metsola ve AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, aynı anda sosyal medya hesapları üzerinden yaptıkları paylaşımlarla Rusya'nın Donetsk ve Lugansk halk cumhuriyetlerinin tanınmasıyla ilgili kararını tepkiyle karşıladı.

Liderlerin ortak mesajlarında şu ifadeler yer aldı:

"Ukrayna'daki iki ayrılıkçı bölgenin tanınması, uluslararası hukukun, Ukrayna'nın toprak bütünlüğünün ve Minsk anlaşmalarının açık bir ihlalidir. AB ve ortakları, Ukrayna ile dayanışma içinde birlik ve kararlılıkla tepki gösterecek."

Von der Leyen ve Michel daha sonra ortak yazılı açıklama yayımlayarak, Putin'in kararını "mümkün olan en güçlü şekilde kınadıklarını" bildirdiler.

Açıklamada ayrıca ,"Bu adım, Minsk anlaşmalarının yanı sıra uluslararası hukukun da açık bir ihlalidir. Birlik, bu yasa dışı eyleme karışanlara yaptırımlarla karşılık verecektir. Birlik, Ukrayna'nın uluslararası kabul görmüş sınırları içinde bağımsızlığına, egemenliğine ve toprak bütünlüğüne sarsılmaz desteğini yineler" ifadeleri kullanıldı.

BM GENEL SEKRETERİ GUTERRES: BM ŞARTI'NIN İLKELERİYLE TUTARSIZ

BM Genel Sekreteri Guterres, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in, Luhansk ve Donetsk halk cumhuriyetlerinin tanınmasına dair kararnameyi imzalamasının ardından açıklama yaptı. Guterres, "Rusya'nın kararının Ukrayna'nın toprak bütünlüğünün ve egemenliğinin ihlali ve BM Şartı'nın ilkeleriyle tutarsız olduğunu düşünüyorum" dedi.

NATO GENEL SEKRETERİ STOLTENBERG'DEN KINAMA

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Ukrayna'nın doğusundaki Luhansk ve Donetsk halk cumhuriyetlerini resmen tanıma kararını kınadı.

Stoltenberg, konuyla ilgili açıklamasında, Donetsk Halk Cumhuriyeti ve Lugansk Halk Cumhuriyeti'nin tanınmasını kınadığını bildirerek, "Bu, Ukrayna'nın egemenliği ve toprak bütünlüğünü baltalamakta, anlaşmazlığa çözüm bulunmasına yönelik çabaları tüketmekte ve Rusya'nın da taraf olduğu Minsk Anlaşmasını ihlal etmektedir" değerlendirmesinde bulundu.

 Stoltenberg, şu ifadeleri kullandı:

"Donetsk ve Lugansk Ukrayna'nın parçasıdır. Moskova, ayrılıkçılara mali ve askeri destek sağlayarak Ukrayna'nın doğusundaki çatışmayı körüklemektedir. Rusya ayrıca bir kez daha Ukrayna'yı işgal için bahane sahnelemeye çalışmaktadır."

Stoltenberg, NATO olarak uluslararası anlamda tanınmış sınırları içinde Ukrayna'nın toprak bütünlüğü ve egemenliğini desteklediklerini ifade ederek, Rusya'yı diplomasi yolunu seçme, acilen askeri yığınağı ile güçlerini uluslararası yükümlülükleri ve taahhütleri uyarınca Ukrayna çevresi ve içinden çekmeye çağırdı.

BORİS JOHNSON: UKRAYNA'NIN EGEMENLİĞİ VE BÜTÜNLÜĞÜ İHLAL EDİLMİŞTİR

Britanya Başbakanı Boris Johnson, Putin'in Luhansk ve Donetsk halk cumhuriyetlerini tanıma kararının "uluslararası hukukun açık bir ihlali" olduğunu belirtti. Johnson, "Ukrayna'nın egemenliği ve bütünlüğü ihlal edilmiştir" dedi

ABD'DEN TİCARİ VE  FİNANSAL İLİŞKİLER YASAĞI

Biden, Rusya'nın bağımsızlığını tanıdığını açıkladığı Donetsk Halk Cumhuriyeti ve Lugansk Halk Cumhuriyeti ile ABD'li kişi ve kurumların ticari ve finansal ilişkilerini yasaklayan bir kararname yayımlayacağını açıkladı.

Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in son kararına ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Açıklamada "Rusya'dan böyle bir adım bekliyorduk ve hızla cevap vermeye hazırız. ABD Başkanı Biden yakında, Ukrayna'nın 'DNR ve LNR bölgeleriyle' yeni yatırım, ticaret ve finansmanı yasaklayan bir kararname imzalayacak" ifadeleri yer aldı.

Söz konusu kararnameyle Ukrayna'nın bu bölgelerinde ticari herhangi bir işlem yapmaya çalışanların yaptırıma tabi tutulabileceğini de belirten Psaki, detayları ABD Hazine Bakanlığı ile Dışişleri Bakanlığının açıklayacağını bildirdi.

Psaki, bu kararnamenin Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmesi durumunda devreye sokulacak diğer yaptırımlardan ayrı olduğunu vurguladı.

Rusya Devlet Başkanı Putin, Rusya'nın sözde Donetsk ve Lugansk Halk Cumhuriyetlerini tanınmasına imkan veren iki kararnameyi imzalamıştı.

ALMANYA: BU KARARLA VERDİĞİ TÜM SÖZLERİ BOZUYOR

Almanya Dışişleri Bakanı  Annalena Baerbock, Putin'in Ukrayna'nın doğusundaki ayrılıkçı yönetimleri tanıma kararını kınadıklarını açıkladı. Baerbock'un açıklamasında şu ifadeler yer aldı:

"Başkan Putin'in Ukrayna'nın doğusundaki ayrılıkçı halk cumhuriyetlerini tanıması, Normandiya formatındaki yıllarca süren çabaları kasıtlı olarak geçersiz kılıyor . Bu uluslararası hukuk ihlaline tepki vereceğiz ve ortaklarla koordine edeceğiz. Putin bu kararla, dünya topluluğuna verdiği tüm sözleri bozuyor" dedi.

DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI: KABUL EDİLEMEZ BULUYORUZ VE REDDEDİYORUZ

Putin'in, Donetsk ve Lugansk halk cumhuriyetlerinin bağımsızlığını resmen tanıma kararı aldığını açıklamasının ardından Dışişleri Bakanlığından bir açıklama geldi.

"Rusya'nın söz konusu kararını kabul edilmez buluyoruz ve reddediyoruz" denilen açıklamada "Ukrayna'nın siyasi birliğinin ve toprak bütünlüğünün korunmasına bağlılığımızı vurguluyor, tüm ilgili taraflara sağduyu çağrısı yapıyoruz" ifadeleleri kullanıldı.

LAVROV-BLINKEN GÖRÜŞMESİ 24 ŞUBAT'TA 

Putin'in ardından konuşan Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ise ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken ile 24 Şubat'ta görüşeceklerini söyledi.

NE OLMUŞTU?

Ukrayna’nın başkenti Kiev’de, Dönemin Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç’in Avrupa Birliği (AB) Ortaklık Anlaşması’nı imzalamaması üzerine 21 Kasım 2013’te gösteriler başlamıştı. Yanukoviç’in, gösterilerin büyümesi üzerine, Şubat 2014’te ülkeden kaçmasının ardından ülkenin doğusundaki Donbas bölgesinin Donetsk ve Lugansk bağımsızlıklarını ilan etmişti. Donetsk Cumhuriyeti ve Lugansk Cumhuriyeti milisleri ile Kiev yönetimi arasında 2014’ten bu yana süren çatışmalarda 13 binden fazla kişi hayatını kaybetti. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Çorum Valisi Çiftçi: Test veren 5 kişiden 2’si pozitif 

SONRAKİ HABER

Emekçilerin eylemleri ne gösteriyor? Kamulaştırma nasıl olmalı? 6 partili restorasyon | Gündem Politika

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa