22 Şubat 2022 23:15

Patronlar MESEM önünde kuyruk oldu

MEB’in öğrencileri sanayiye ucuz iş gücü olarak yönlendirmek için açtığı MESEM’e kayıtta Adana’da patronlar kuyruğa girdi. Yaş sınırı kalkınca işçiler patronlar para alsın diye MESEM'e kaydediliyor.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Bahri ŞAHİN
Halil İMREK
Adana

Milli Eğitim Bakanlığına (MEB) bağlı Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğünün aldığı kararla 2021-2022 döneminden itibaren ülke genelinde çok sayıda mesleki ve teknik Anadolu lisesi (MTAL) bünyesinde mesleki eğitim merkezi (MESEM) açıldı.

MEB’in hedefi MESEM aracılığı ile 1 milyon öğrenciye ulaşmak.

Adana merkez ve ilçelerinde ise patronlar, MESEM’in önünde kuyruk olmuş, işçilerini kayıt ettirmeye çalışıyorlar. Sıfırdan öğrenci kaydı yok. Yani yeni işe aldığı hiçbir işçi yok. Hepsi mevcut çalışan işçi ve bu işçileri öğrenci olarak kayıt ettirip teşvik alıyorlar. Kuyruğa girenler arasında 700-1000 işçiyi çalıştıran büyük fabrikaların patronların olması dikkat çekiyor.

İŞÇİ ÖĞRENCİ GÖRÜNECEK, PATRON TEŞVİK ALACAK

Adana’da görev yapan bir meslek lisesi öğretmeni çarpıcı bilgiler paylaşıyor bizimle: “Büyük işletmelerde yaş sınırı kalktığı için patronların halihazırda çalıştırdığı işçileri öğrenci gibi göstererek işçi (öğrenci) başına para almak için kuyruğa giriyor. Uygulama şöyle; ortaokul mezunuysa 1276.02 TL, lise mezunuysa 2 bin 126.70 TL teşvik alınacak. Küçük işletmelerde de çoluk çocuk eş dost MESEM’e kayıt olarak bu işletmelerde çalışıyor görünüp teşviklerden yararlanacak. Şu anda da dört metre kare dükkanda yirmi eleman çalışıyor görünen işletmeler mevcut. Ve teşvik alıyor. Aldığımız duyumlardan biri şöyle; bir meslek grubunun oda başkanının faal olmayan dükkanında 20 çırak görünüyor.”

PATRONLARIN İLGİSİ ÇIĞ GİBİ BÜYÜYOR

Meslek lisesi öğretmeninin aktardığı diğer bir bilgi ise bir fabrika patronunun 800 işçisini getirip öğrenci olarak kayıt ettirmek istemesi. Bir fabrikada bu kadar sayıda işçinin öğrenci olarak kayıt yaptırması sorun olmuş. Bu işçiler fabrikada çalışıyorlar zaten ve ustalar. Ancak ustalık belgesi yok. Patron öğrenci olarak kayıt ettirip işçi başına devletten yüklü para almak istiyor. Ceyhan’da sadece bir meslek lisesinden 700 öğrenci MESEM’e kayıt yaptırmış. Bu sayının çoğu fabrikada çalışan işçilerden oluşuyor. İlçede 5-6 meslek lisesi olduğu düşünülürse her meslek lisesine bağlı MESEM’e binlerce kayıt yapılacak. Fabrikada çalışan işçi çalışmaya devam edecek, zaten bir maaşı var. Ancak patron onun adına devletten teşvik alacak. Haftada bir gün okula gitmesi gerekiyor. Fabrikada işler aksamasın diye onun yolu da bulunmuş. İşçi-öğrenciler okula gelmeyecek. Öğretmen fabrikaya gidecek.

1 MİLYON ÖĞRENCİ (İŞÇİ) HER YIL 20 MİLYAR DEMEK

“1 milyon öğrenci” diyor ‘eğitim tutkunu’ bakan. Bir milyon öğrenci (işçi) demek her yıl ortalama 20.4 milyar lira patronlara para aktarmak demektir. Taş atıp kolu mu yorulacak? Düşünün 1 milyon işçi-öğrenci için patronların alacağı teşvik yılda, eğer ortaokul mezunuysa 15.3 milyar TL’dir. 10. ve 11. sınıflarda bu miktar artıyor. Eğer lise mezunuysa alacağı teşvik 25.5 milyar TL. Yıllık ortalama 20.2 milyar TL. Bir yıl üzerinden hesap ettik. 1 milyon kişi ilk defa çalışacak olsa, yani gerçekten öğrenci olsa bile ki öyle değil, patron için bedava işçi demek. Asıl mesele bu! Ülkemizde ara eleman sıkıntısı yok. ‘Bedava’ çalışacak, üstüne patronların para alacakları ‘ara’ eleman sıkıntısı var. Milli Eğitim Bakanı bu sıkıntıyı MESEM ile çözecek. Bu teşvikler İşsizlik Fonundan karşılanacakmış. İşsizlik Fonu parası bir kez daha işsizlere kullanılmayacak, patronlara verilecek.

"YOĞUN TALEPTEN DOLAYI KAYITLAR DURDURULDU"

Eğitim Sen Adana Şube Başkanı Hüseyin Kaya, İl Milli Eğitim Müdürlüğünden aldığı bilgileri Evrensel'le paylaştı. Kaya, MESEM’e yoğun kayıtlar olduğunu ve talep karşılanamadığı için mart ayına kadar kayıtların durdurulduğunun bilgisini verdi. “Mesele meslek öğretmekse MEB’in zaten meslek lisesi açtığını” söyleyen Kaya, bu uygulama ile meslek liselerinin tasfiye edileceğine dikkat çekti. Kaya, “Meslek edinmek isteyen bir öğrenci isterse ortaokulu bitirince meslek lisesine gidip 4 yıl okuyup herhangi bir meslek dalının diplomasını alabilir. Bu meslek liselerinde 3 yıl eğitimden sonra 4. sınıfta iş yerinde (haftada 3 gün) meslek eğitimini tamamladıktan sonra diplomasını alır. İsteyen öğrenci hafta sonları 2 gün yüz yüze eğitim için açık liseye devam eder. Kültür bilgisi derslerinin sınavına girer İşletmelerde meslek eğitimini tamamlar, gerekli krediyi tamamladıktan sonra meslek lisesi diploması alır. Herhangi bir mesleği icra eden ama işyeri açmak isteyenler, gerçekten işini yapıyorsa en geç altı ay içinde sınava girerek ustalık belgesi alabilir. Ancak yeni uygulama ile sayı sınırı olmaması ve yaş sınırının kalkması ile birlikte işverenler yeni bir teşvik alma aracı olarak kullanmak istemektedirler” dedi.

ÖNCEKİ HABER

EMEP: KDV indirimi yetmez, dolaylı vegi kaldırılmalı

SONRAKİ HABER

Mazlum Aksu mezarı başında anıldı: Mücadelemizde yaşatacağız

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa