22 Şubat 2022 23:22

Sur’da okulun kaymakamlık binasına dönüştürülmesine tepki

Diyarbakır'daki kitle örgütleri tarihi Sur ilçesinde 6 mahallenin merkezinde bulunan Süleyman Nazif Ortaokulu restore edilerek Kaymakamlık binasına dönüştürülmesine tepi gösterdi.

Fotoğraf: Diyarbakır Valiliği/AA

Paylaş

Fırat TOPAL
Diyarbakır

Diyarbakır’da tarihi Sur ilçesinde 2015 yılında ilan edilen yasak döneminde çatışmalardan zarar gören 6 mahallenin merkezinde bulunan Süleyman Nazif Ortaokulu restore edilerek Kaymakamlık binasına dönüştürüldü. Bu durumun oranın yaşam alanına dönüştürülmeyeceğinin göstergesi olduğunu belirten sendika ve kitle örgütü temsilcileri, mevcut durumda bile Suriçinde okul sorunu olduğunu ifade ederek, karardan vazgeçilmesini istedi.

MEVCUT OKULLAR KAPASİTESİNİN ÜSTÜNDE

Eğitim Sen Diyarbakır 1 No’lu Şube Eş Başkanı Zülküf Güneş, ilçede okul sorunu olmasına rağmen bir okulun restore edilerek kaymakamlık binasına dönüştürülmesinin kabul edilemez olduğunu belirterek, önceliğin ilçede kapalı olan okulların açılması olduğunu söyledi. Güneş, “Alipaşa İlkokul ve Ortaokul bulunduğu mahallede çatışma yaşanmamasına rağmen o okul da kapatıldı. Hala da açılmış değil Alipaşa okulu, Şuan ise yasaklı diğer 6 mahalleden sadece bir okul eğitime açıldı. Onun dışında 3 okul hiçbir şekilde açılmadı, hala kapalı. Süleyman Nazif ilk ve Orta Okulu tarihi bir binadır bu okul restore edilerek kaymakamlık binasına dönüştürüldü. Sur’da okul kapasiteleri çok sınırlı şuan faaliyet olan Ziya Gökalp, İsmet Paşa, İskender Paşa ilk ve ortaokulları  kapasitesinin çok çok üstünde. Sınıf mevcutları kimi okullarda 60’a ulaşıyor. Bu binanın yeniden okul olması çağrısını da kentin tüm paydaşlarına öncelikle Valiliğe, Sur Kaymakamlığı’na, Sur ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne çağrıda bulunuyoruz. Zaten bu ilçede okul sorunu var ve bir okulun bu şekilde dönüştürülmesi kabul edilemez” dedi. 

ÖĞRENCİLER UZAK NOKTALARA GİDİYOR

Sur’daki öğrenciler yaşadıkları alandan kilometrelerce uzak okullara giderken aciliyetin kaymakamlık binası olmadığını belirten Güneş, Güneş, “Eğer bir kaymakamlık binasına ihtiyaç varsa Sur’da kamulaştırılmış yüzlerlerce parsel boş duruyor, oralarda inşa edilebilir. Bu noktada bir okulun kaymakamlık hizmet dönüştürülmüş olması öncelikle çocuklarımızın eğitim hakkının kısıtlanması anlamına geliyor. Bu mahallerde yaşayan öğrencilerimiz şuan hizmet veren 3 okulda buralarda sınıf mevcutlarından dolayı kentin başka yerlerinde bulunan okullara  servisle gitmekle zorunda kalıyorlar, Silvan yolu üzerinde bulunan yaklaşık 10 km uzaklıktaki bir okula giden öğrenciler var. Bu Sur’da okul sorununun olduğunu gösteriyor. Bu binanın tekrar okula dönüştürülmesini talep ediyoruz. Yine aynı bölgede Mardin Kapı Orta Okulu ve Alipaşa İlk ve Orta Okulu’nun da acilen restore edilerek bu okulların açılmasını da talep ediyoruz” dedi. 

6 MAHALLEDE BAŞKA OKUL YOK

Diyarbakır Mimarlar Odası Şube Eş Başkanı Ferit Kahraman, okulun hangi yetkiyle kaymakamlık binasına dönüştürüleceğine dair kent dinamikleri herhangi bir bilgi paylaşımının yapılmadığını söyledi. Sürecin kapalı kapılar ardında ilerlediğini ifade eden Kahraman, okulun kaymakamlığa dönüştürülmesinin temelinde insansızlaştırma ve rant politikası olduğunu söyledi. Kahraman, "Şuan baktığımızda yapıların merkezinde tek okul Süleyman Nazif okuluydu. O okul da kaymakamlık binasına dönüştürüldü. 6 mahallenin  merkezinde bulunan başka bir okul yok”dedi. 

Burada planlananın sadece insansızlaştırma değil orayı belli başlı markalara, firmalara peşkeş çekip ticari alana dönüştürme meselesi olduğunu ifade eden Kahraman, “Konutların olduğu bir bölgede eğitim yapısının yer almamış olması, planlanmamış olması aslında oranın yaşam alanına dönüştürülmeyeceğinin en açık göstergesidir” dedi. 

KENT DİNAMİKLERİ SESSİZLİĞİNİ BOZMALI

Bütün kent dinamiklerinin bu kültürel miras alanı için sessizliğini bozması gerektiğini söyleyen Kahraman, “Yetkili kurumların gerek çalışmalar içerisindeki gerek oradaki sosyokültürel yaşamın değişikliğine yönelik gerçekleştirdikleri planların tamamen iptal edilmesi lazım. Bu okul oranın en güzide yapılarından bir tanesiydi. Bunu bir eğitim yapısına dönüştürmektense bir idari temsiliyetin güç göstergesi olarak anlam yüklendiğini söylemek mümkün. Planlar elimizde olmadığı için bir okul planı var mı yok mu bilmiyoruz. Bir okul projesi olsa dahi bu yapılırken okulun da bu yapılarla birlikte yapılması gerekiyordu. Yenikapı Açık Hava Yaşam ve Kültür Merkezi gibi kelimelerle süslenmiş hiçbir ifade bir kent kırımının gerçekliğini değiştirmeyecektir” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Benzine 70 kuruş zam yolda

SONRAKİ HABER

Ankara'da nöroloji uzmanı Dr. Ebru Ergin, hastasının saldırısına uğradı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa