Sosyal-İş’ten Hacettepe rektörlüğüne çağrı: Atılan 24 işçi derhal işe dönsün, sözleşme uygulansın
DİSK/Sosyal-İş Sendikası Hacettepe Üniversitesinde işten atılan 24 işçinin işe geri alınması talebiyle basın açıklaması yaptı. İşçilerin Bakanlığa yürümesine izin verilmedi.
Fotoğraf: Evrensel
DİSK/Sosyal-İş Sendikası, Hacettepe Üniversitesinde işten atılan 24 işçinin işe geri alınması ve eylül ayında imzalanan TİS’in uygulanması amacıyla basın açıklaması yaptı.
Pandemide kısa çalışma ödeneğine mahkum edilen ve bu dönemde borçlanarak geçinmeye çalışan işçilerin, asgari ücrete mecbur bırakıldıklarını söyleyen Sosyal-İş Genel Başkanı Celal Uyar, “İnsanların çalışma hakkını engellemek en basit deyimle insan hakkı ihlalidir. Rektörü bu ihlalinden vazgeçmeye davet ediyoruz. İşten çıkarılan işçiler derhal işlerine dönmelidir. Ve sözleşme ayrımsız olarak tüm işçilere uygulanmalıdır” dedi.
Hacettepe Üniversitesi Merkez Kampüsünde yapılan açıklamaya KESK ve KESK’e bağlı sendikalar, TMMOB, Tümtis Ankara Şube, CHP Milletvekili Kani Beko, EMEP, HDP ,TİP ve Sol Parti katıldı.
Sosyal-İş Genel Başkanı Celal Uyar, “Sendikamız Sosyal-İş ile Hacettepe Üniversitesi Rektörlüğü arasında bağıtlanan toplu iş sözleşmesi 14 Eylül 2021 tarihinde imzalanarak yürürlüğe girmiştir. Ancak aylar geçmesine rağmen Hacettepe Üniversitesi Rektörlüğü imzaladığı sözleşmenin hükümlerini yerine getirmemektedir” dedi.
Toplu iş sözleşmesinin ücret zammı ve diğer parasal hükümlerin bir kısım işçilere uygulandığı halde, Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı bünyesindeki işçilere 5 aydır bu hükümlerin uygulanmadığını belirten Uyar, “Yaklaşık 300 dolayında işçi asgari ücretle çalıştırılmaya devam etmektedir. Pandemi koşulları altında 1 yılı aşkın süre kısa çalışma ödeneğine mahkum edilen ve bu dönemde borçlanarak geçinmeye çalışan işçilerin, mevcut ekonomik koşullarda dayatılan asgari ücretle yaşayacak halleri kalmamıştır” dedi.
24 İŞÇİ İŞTEN ATILDI
“Geçtiğimiz hafta rektörlük tarafından, ekonomik kriz ve işletmenin mali durumu gerekçe gösterilerek Hacettepe Üniversitesi sosyal tesis çalışanı 12 arkadaşımıza daha işten çıkarıldıklarına dair ihtarname gönderilmiştir” diyen Uyar, toplamda 24 işçinin işine son verildiğini hatırlattı.
İşçileri asgari ücrete mahkum eden, geriye yönelik hak taleplerini karşılamayan Hacettepe Üniversitesi Rektörlüğünün, bu kış günü işçileri açlığa sürüklediğini söyleyen Uyar şöyle konuştu: “Rektörlük işçi düşmanı politikalarını uygulamaya koymaya devam etmektedir. Her geçen gün alım gücünün düştüğü, ekonomik ortamında Hacettepe Üniversitesi Rektörlüğü başlatmış olduğu işçi kıyımına ticari gerekçe göstermektedir. Sosyal-İş Sendikası olarak, Hacettepe Üniversitesi Rektörü Mehmet Cahit Güran'a sesleniyoruz. Üniversiteler ticarethane değildir. Üniversiteler evrensel insan haklarının öğretildiği evrensel kurumlardır. Çalışma hakkı evrensel bir insan hakkıdır. İnsanların çalışma hakkını engellemek en basit deyimle insan hakkı ihlalidir. Rektörü bu hakkı ihlalinden vazgeçmeye davet ediyoruz. İşten çıkarılan işçiler derhal işlerine dönmelidir. Ve sözleşme ayrımsız olarak tüm işçilere uygulanmalıdır.”
BAKANLIK ÖNÜNDE YAPILMAK İSTENEN AÇIKLAMA ENGELLENDİ
Diğer yandan üniversiteden DİSK'i tasfiye etmek amacıyla diğer sendikalarla kol kola hareket edildiğini söyleyen Uyar, “Buradan rektörlüğe ve sarı sendikacılara sesleniyoruz: DİSK kurulduğu günden bu yana baskılara boyun eğmemiştir. Bugün de boyun eğmeyecektir. Sosyal-İş Sendikası ve konfederasyonumuz DİSK adına Hacettepe işçilerinin haklı taleplerinin sonuna kadar arkasındayız. İşten çıkartılan işçiler, işlerine geri dönene kadar ne mücadelemizden ödün veririz ne de geri adım atarız. Akademisyen, öğrenci ve çalışanlar ile kamuoyunu Hacettepe işçilerini sahiplenmeye ve dayanışmaya çağırıyoruz” dedi.
Açıklamanın ardından üniversite kampüsünden Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına yürümek isteyen Sosyal-İş Sendikası yöneticileri ve işçiler polis tarafından engellendi. Arabalarla bakanlık önüne geçen sendika yöneticileri ve işçilerin burada yapmak istedikleri açıklama da polis tarafından engellendi.
Sosyal-İş Genel Başkanı Celal Uyar, atılan işçilerin durumuna ilişkin görüşme yapmak amacıyla Bakanlığa geçti. (Ankara/EVRENSEL)